Extinctia si disparitia dinozaurilor corect datate. Dinozaurii au disparut inaintea impactului cu un asteroid

Datarea exactata a fenomenului de extinctie, clarifica cauzele care au condus la disparitia dinozaurilor si a peste jumatate din numarul total al speciilor de pe Terra.

Ultilizand o metoda noua de datare, care masoara ratele a doi izotopi ai argonului, cercetatorii au analizat 14 probe, din zona peninsulei Yucatan, din Mexic, in zona Chicxulub, unde a avut loc impactul cu un asteroid de mari dimensiuni, datand mai exact fenomenul in urma cu 66.038.000 ani.

Combinand datele obtinute si din analiza cenusei vulcanice descoperite in Montana, si analizand polenul s-a ajuns la o datare conform careia extinctia a avut loc acum 66.043.000 ani.  Diferenta de 300.000 de ani, indica faptul ca disparitia dinozaurilor s-a produs inaintea impactului cu un asteroid de mari dimensiuni.

 Opiniile specialistilor coincid referitor la era in care a avut loc extinctia, in perioada Cretacic-Tertiar, iar schimbarile climatic si impactul cu un asteroid au dus la disparitia dinozaurilor, scrie SciencesMag.

Studiul poate clarifica astfel cauzele care au provocat aceasta disparitie in masa,  deoarece pana acum opiniile specialistilor pendulau intre impactul provocat de un asteroid si o activitate vulcanică intensa de pe platoul Deccan din India, unde a avut loc o serie de eruptii vulcanice pe o durata de aproximativ 1,5 milioane de ani.

Astfel, noile dovezi sugereaza ca impactul cu o cometa sau un asteroid, a fost ultima picătura care a condus la disparitia dinozaurilor. Cercetatorii de la Universitatea UC Berkeley si centrul de Geocronologie Berkeley, ajung la o concluzie de o precizie fara precedent, concluzionand ca schimbarile climatice globale, urmate de impactul devastator cu un asteroid, au condus la disparitia dinozaurilor. Impactul probabil cu un asteroid sau cometa a fost lovitura finala, care a dus la disparitia a peste jumatate din speciile existente atunci.

„Impactul a fost in mod clar ultima picătura care a impins Terra, in punctul critic, si a jucat un rol major in extinctie”, a declarat Paul Renne, director si profesor la UC Berkeley, se precizeaza in articolul din Physics.org.

Datele revizuite recent, clarifica confuzia legata de impactul efectiv cu un asteroid, referitor la disparitia dinozaurilor. Raportul a fost publicat astazi si in revista Science. Concluzia unanima a specialistilor este ca schimbarile climatice produse, au modificat ecosistemul global pe Pamant, impactul cu un astroid nefiind singura cauza care a determinat disparitia dinozaurilor. Cert este faptul ca impactul cu o cometa sau asteroid de mari dimensiuni a fost lovitura de gratie care a condus la disparitia a aproape jumatate din speciile de pe Terra.