Explozii la 2 minute in Ucraina. 21 morti in Ucraina.

ucrainaCasa Albă a făcut apel la preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici să pună capăt escaladării violenţelor sângeroase care au loc la Kiev, avertizând că recurgerea la forţă „nu va rezolva criza”. „Suntem consternaţi de violenţele ce au loc în centrul Kievului”, a declarat Laura Lucas Magnuson, purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Siguranţa Naţională (NSC). „Vom continua să condamnăm violenţele de stradă şi recursul excesiv la forţă de ambele părţi. Aceasta nu rezolvă criza”, a subliniat Lucas Magnuson.

Franţa denunţă „folosirea fără discriminare a forţei la Kiev”, acţiuni ce fac tot mai multe victime în confruntărie dintre contestatarii regimului preşedintelui Viktor Ianukovici şi gvernanţi, după cum s-a exprimat ministrul de Externe francez, Laurent Fabius, într-un comunicat citat de presa franceză, cerându-le părţilor beligerante să ia loc imediat la masa dialogului.

NATO şi UE sunt „profund preocupate” de situaţia din Ucraina. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat marţi „profund preocupat” de escaladarea violenţelor la Kiev şi a îndemnat toate părţile să se abţină de la orice act de violenţă şi să reia dialogul fără întârziere.

La rândul său, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, s-a declarat „foarte preocupată” de „îngrijorătoarea escaladare” a violenţelor la Kiev, unde au fost ucişi şapte civili şi doi poliţişti. „Condamn orice folosire a violenţei”, a declarat Catherine Ashton, potrivit unui comunicat. Oficialul UE le-a cerut totodată autorităţilor ucrainene să abordeze „rădăcinile crizei”.

Şeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat, Aleksei Puşkov, care i-a acuzat pe occidentali de a fi răspunzători pentru această situaţie,  a firmat că Ucraina se află în „pragul unui război civil”. „Consider că în Ucraina se desfăşoară un scenariu ‘portocaliu’ de luare a puterii prin haos şi arbitrar”, a declarat Aleksei Puşkov, membru al partidului Rusia Unită, făcând aluzie la „Revoluţia portocalie” din 2004.

Ciocniri între manifestanţi şi poliţie au izbucnit marţi dimineaţă în apropierea Parlamentului de la Kiev, care examina o reformă constituţională ce reduce competenţele prezidenţiale. În această seară, Poliţia a intervenit în forţă, şapte protestatari şi doi poliţişti fiind ucişi în timpul confruntărilor, după ce, iniţial, Opoziţia anunţase că trei oameni au fost împuşcaţi mortal. Peste 150 de oameni au fost răniţi, printre care şi 15 jurnalişti, unii de la Reuters şi Associated Press. Potrivit Ministerului de Interne, numărul poliţiştilor răniţi a ajuns la 47, relatează CNN.
De asemenea, două avioane de vânătoare au survolat centrul Kievului, la înălţime medie, în încercarea de a-i intimida pe opozanţii regimului Ianukovici.

UPDATE 22:30 Vitali Kliciko, unul dintre liderii Opoziţiei, le-a cerut protestatatrilor să apere Piaţa. „Nu plecăm nicăieri. Este o insulă a libertăţii şi o vom apăra”, a spus el, potrivit BBC.

UPDATE 21:30 Arsenii Iaţeniuc, unul dintre liderii Opoziţiei, a făcut un apel public la preşedintele Ianukovici: „Nu lăsaţi ca Ucraina să devină o ţară înecată de sânge. retrageţi trupele şi anunţaţi încetarea focului. Apoi vom negocia”, arată CNN.

 

Subscribe To Our Newsletter

Şi voi daţi 5 lei pentru PSDei

În circumstanţe obscure, aşa cum se întâmplă deseori, în România a apărut o nouă taxă....

Închide