EUROSTAT: 30% dintre europeni nu-si permit o vacanta. Romania, cu 60%, este, din nou, pe ultimul loc

Pentru multi oameni din UE vara insemana vacanta si calatorii. Cu toate acestea, in jur de 32,9% dintre cetatenii europeni nu-si permit o vacanta de o saptamana pe an departe de casa.

Conform statisticii EUROSTAT, cele mai putine persoane care NU-SI permit o vacanta sunt in Suedia, cei mai multi oameni obligati sa stea acasa in concediu pentru ca nu au bani sa plece in vacanta sunt in Croatia si Romania.

La nivel european, proportia persoanelor care isi permit sa plece in vacante a crescut in mod semnificativ in toate tarile, mai putin in Romania. In ultimii 5 ani, in Lituania, numarul persoanelor care isi permit o saptamana de vacanta a crescut cu 26.3 puncte procentuale, in Polonia cu 19.3 pp, Estonia: +18.6 pp, Bulgaria: +16.9 pp, Malta +16.7 pp.

Oficiul european de statistică (Eurostat) precizează că în ultimii cinci ani, proporția celor care nu își permit o dată pe an o vacanță de o săptămână departe de casă a scăzut intre 2011 si 2016 cu 5,1 puncte procentuale, de la 38.0% to 32.9%.

EUROSTAT/