El seropozitiv, restul familiei negativi, HIV o boală cronică azi

Andrei transmite azi, de ziua internationala SIDA un mesaj de schimbare. Andrei ne spune că în 2018, viața cu HIV este una normală. Pacienții care au viremie HIV nedetectabilă nu transmit virusul, chiar dacă vorbim de relații discordante, el seropozitiv, ea seronegativă sau invers.

Andrei s-a născut cu HIV. Tatăl său a murit de SIDA când avea patru ani, iar mama lui de același diagnostic când avea opt ani. A crescut cu mătușa și unchiul lui unde a avut o viață normală, și timp de 33 de ani aproape că nimeni nu știa că trăiește cu HIV.

Dar recent Andrei a schimbat acest lucru. A postat realitatea pe pagina sa de Facebook (există și acum) pentru că a dorit să arate tuturor cum arată o familie sănătoasă având un membru seropozitiv și pentru a ajuta să rupă această stigmă din jurul virusului pentru a educa populația.

Andrei, 34 ani, care și-a  celebrat acest  an aniversarea de 10 ani de căsnicie cu soția lui Victoria, a scris:”Știu că HIV are o stigmă negativă, dar nu trebuie să fie așa și vreau să ajut pentru a schimba asta. Este o boală tratabilă și poți avea o viață cât se poate de normală cu acest virus.”.

Au avut primul copil prin inseminare artificială folosind metoda de spălare a spermei. Le-a luat trei încercări pentru a avea primul copil, dar în momentul în care nivelul de virus în sângele lui Pulsipher a devenit nedetectabil, următorii copii i-au făcut pe cale naturală. Riscul ca Victoria să devină seropozitivă cât timp nivelul de virus este ”nedetectabil” este de de 1%, a spus el, însă a făcut clar faptul că folosesc mereu protecție chiar dacă sănătatea lui este foarte bună, asta dacă nu încearcă să mai facă vreun copil.

1. Sunt căsătorit cu o femeie extraordinară și am celebrat aniversarea de 10 ani în luna octombrie.
2. Am 3 copii minunați. Au 5, 3 și 1 an.
3. Sunt pozitiv de aproape 34 de ani. Nu pot spune cu multă confidență că sunt cea mai bătrână persoană care trăiește cu acest virus de atâția ani, dar sunt destul de sigur că sunt cel puțin unul din cei mai în vârstă dintre cei care trăiesc cu HIV fiind infectați cu HIV prenatal.
4. Copii care se nasc cu HIV și nu sunt tratați mor în general pe 3-7 ani. Am început să iau medicamente când aveam opt ani.
5. Sunt ”nedetectabil”. No, nu înseamnă că sunt un ninja. Acest cuvânt se referă la nivelul de virus detectabil în sângele meu, fiind cu toate acestea ascuns în alte părți ale corpului. Mai înseamnă că medicamentele pe care le iau în fiecare zi funcționează.

6. Ambii părinți au murit de SIDA. Tatăl când aveam patru ani, mama când aveam opt.
7. Niciunul dintre frați nu este infectat, doar părinții și eu. Virusul va sfârși cu mine.
8. Am crescut cu mătușa mea, unchiul și cei patru copii ai lor, ”verișorii” mei. Îi numesc mama, tata, frații și surorile pentru că asta sunt pentru mine.
9. Am crescut spunând foarte rar despre faptul că sunt seropozitiv. Doar câțiva membri din afara familiei și câțiva prieteni foarte apropiați au știut. Asta pentru a-mi oferi o copilărie cât se poate de normală.
10. Postez aceste lucruri pentru că pentru prima dată pot să fiu complet onest cu mine și ceilalți. Mi-a luat foarte mult timp pentru a aceepta acest lucru (apoape 34 de ani).

Știu că HIV are o stigmă negativă, dar nu trebuie să fie așa și vreau să ajut la schimbarea acestui lucru. Este o boală tratabilă și poți avea o viață cât se poate de normală cu acest virus. Sunt dovada acestui lucru. Vreau sa educ oamenii pentru a trece de ”Cum ai luat virusul” la ”Cum îți trăiești viața cu el?”. Sunt multe miracole în această lume și cred că viața mea este unul dintre ele. Nu sunt singurul și cu toții avem ceva de povestit. Dacă consideri că merită să trimiți și altora povestea mea, chiar te rog.

Mi-ar plăcea să fiu parte din schimbarea despre cum se vorbește despre HIV.

Subscribe To Our Newsletter

Horia Șulea, mesaj de Centenar pentru români

Horia Șulea a ales să petreacă centenarul la Alba Iulia . Mesajul pentru români :...

Închide