Eficienta si transparenta pentru primarie (PE)

Candidatul surpriza la Primaria Cluj Napoca, omul de afaceri Octavian Buzoianu, desi a mai cochetat cu politica, detinand chiar o pozitie de consilier local între anii 1998-2002 si-a castigat notorietatea exclusiv în mediul privat. În 1992, în calitate de director general în fabrica Ursus, a condus prima privatizare din România prin emisie publică de acţiuni, creând astfel modelul care a fost urmat ulterior în multe privatizări de succes din România. De-a lungul timpului, el a fost implicat în revitalizarea mai multor întreprinderi, printre care şi producătorul de transformatoare Retrasib Sibiu.

Candidatura sa la Primaria Cluj este atat de puternica incat intrarea sa in competitie a determinat resetarea scenei politice din Cluj, mai multe partide renuntand la desemnarea unor candidati proprii si alegand, in schimb sa sustina un candidat independent. Decizia susținerii lui Octavian Buzoianu a provocat chiar si un mic cutremur în PSD,  ceea ce inseamna ca Octavian Buzoianu are sanse serioase sa castige competitia electorala. Si PNTCD si-a retras candidatul (pe Horea Dan), optand sa-l sprijine tot pe Octavian Buzoianu.

In programul sau pentru primarie Octavian Buzoianu trasează o serie de măsuri clare pentru transformarea administraţiei într-una transparentă, mai performantă şi mai aproape de clujeni. Ca primă măsură, Buzoianu propune revizuirea tuturor contractelor de servicii aflate în derulare, în principal a celor care influenţează calitatea vieţii clujenilor, cu scopul ridicării standardului de calitate a lucrărilor, dar şi un control riguros şi continuu al acestora.

„Cu toţii ne plîngem văzînd rezultatele unor acţiuni din partea primăriei, dar experţii nu urmăresc şi derularea lor în timp, astfel încît să nu mai avem situaţii neprevăzute de genul: nu s-a finalizat la timp proiectul, costă mai mult, calitatea lucrărilor nu este cea dorită. Toate aceste probleme pot fi prevăzute din timp, dacă proiectele se urmăresc pe faze de lucrări”, punctează Octavian Buzoianu, om cu experienta in managementul privat unde diferenta intre succes si ratare este data de eficienta, profesionalismul si dedicatia managerului.

Dar un manager de succes este doar atat de bun pe cat este echipa pe care o conduce. De aceea Buzoianu propune, ca măsură imediată pentru administraţia locală, evaluarea activităţii personalului din primărie, subliniind nevoia ca in toate departamentele sa fie angajati specialişti capabili şi implicaţi în problemele specifice din comunitate. Acolo unde nu se pot gasi specialisti gata formati, Buziuanu se gandeste sa creasca unii prin asigurarea accesului la cursuri de specializare specifice domeniului în care activează. “Mesajul constant pe care l-am primit de la oameni este comunicarea dificilă dintre primărie şi cetăţeni. Această situaţie trebuie îmbunătăţită în cel mai scurt timp. Eu cred că cea mai eficientă variantă este comunicarea pe departamente de specialitate, astfel încît cetăţeanul să discute subiectul la locul potrivit şi cu omul potrivit”.

În programul de guvernare locală propus, Octavian Buzoianu consideră necesară consultarea societăţii civile în problemele administraţiei. “Propun crearea unui grup consultativ de experţi din societatea civilă, pe domenii de interes în sprijinul definitivării proiectelor şi asistenţei în derularea lor“. Evident, doar un manager cu experienta in domeniul privat poate intelege valoarea parteneriatului intre administratia publica, societatea civila si mediul de afaceri. De fapt aceasta este singura cale de dezvoltare pentru comunitatile din Romania si cu cat mai repede vor intelege asta demnitarii locali, cu atat mai bine va fi pentru cetateani.

O altă măsură este întărirea prezenţei constante în stradă alături de cetăţeni a departamentelor de control pe domenii din cadrul primăriei, inclusiv Poliţia Locală, în vederea identificării problemelor cetăţenilor, dar şi rezolvarea lor cît mai operativ posibil. “Dacă tot vorbim de Poliţia Locală, Clujul este unul dintre oraşele cu cea mai mare siguranţă a cetăţeanului în stradă din România şi acest lucru trebuie consolidat şi dus mai departe”. Pentru că siguranţa cetăţeanului stă înainte de toate, candidatul independent susţine profesionalizarea şi dotarea Poliţiei Locale în vederea intervenţiei cît mai prompte la solicitările cetăţenilor, precum şi o prezenţă mult mai vizibilă în zona centrală şi în cartiere pentru a asigura un climat de siguranţă clujenilor. Era normal sa regasim o astfel de viziune in progamul lui Buzoianu pentru ca nimeni nu stie mai bine ca un manager din domeniul privat ca nu munca de birou si izolarea de realitatile din teren aduce succesul ci implicarea directa, la fata locului, pentru rezolvarea problemelor este cea mai eficienta metoda de management.