Echipa Horia Sulea traduce pentru toti

sulea-33-300x225

Acum câteva zile, primarul comunei Floreşti dădea curs unei provcocări pe Facebook şi enumera 10 cărţi şi dădea provocarea mai departe tuturor floreştenilor.  Printre ele, clasici români (HP Bengescu, C. Petrescu), nume inedite (Rodica Ojog Braşoveanu, Ioan Grigorescu sau DEX) sau cărţi grele precum Diplomația – Henry Kissinger ori Punct contrapunct – Aldous Huxley şi….Mein Kampf, de Adolf Hitler! Imediat, pe site-uri au apărut titluri ŞOC BOMBĂ CLICK AICI, Horea Şulea (sic!) e un dictator pentru că îi place Mein Kampf, conduce cu o mână de fier şi dă-i şi luptă mai ceva ca la Stalingrad sau Verdun ori Mărăşeşti.

Libertatea de expresie e garantată şi cu 49 de dolari oricine îşi poate face un site şi să scrie ce doreşte pe el. Dar, vorba lui Vasile Dâncu dintr-un text care azi a făcut furori pe Facebook, “Am învațat din cărțile americane și apoi din viaţa mea că nu este înţelept să te lupţi cu unul care cumpără cerneala cu cisterna şi hârtia cu vagonul”.

În primul rând, dacă Horia Şulea conduce cu o mână de fier, e un lucru bun. Ce comunitate şi-ar dori un lider papă lapte, în capul căruia toţi să se uşureze şi pe la spatele căruia toţi să fure.dar să fie dictator? Pentru că a citit Mein Kampf?! Şi până la urmă ce e acel Mein Kampf?!

Mein Kampf (Lupta mea) este un manifest autobiografic a lui Adolf Hitler în care el îşi exprimă ideologia, viziunea politică şi viziunea generală asupra viitorului germaniei. Primul volum a fost scris în 1925, timp ce Hitler era la închisoare pentru Puciul de la Munchen (noiembrie 1923), iar volumul doi a fost scris în 1925, în libertate. Practic cartea prevesteşte ceea ce avea să urmeze: Al Doilea Război Mondial, Holocaustul, ororile Războiului, Dictatura fascistă. Dar, Europa nu a avut ochi să vadă şi urechi să audă.

Acum, în secolul 21, Mein Kampf este o carte DE REFERINŢĂ! Se găsesşte în multe Top 100 al cărţilor literaturii universale, se predă la catedre de ştiinţe politice- politologie, jurnalism, studii europene, studii de diplomaţie, psihologie. Cine nu a citit Mein Kampf şi Capitalul lui Marx ar face bine să o facă. Mein Kampf este exemplul elocvent al delirului care devine realitate, al răului prevestit. Pentru a menţine o stare de pace şi de democraţie, umanitate, trebuie să fii atent la semnalele date de minţile bolnave. Iar aceste semnale se regăsesc în Mein Kampf.

Dar, a citi Mein Kampf înseamnă să fii dictator?! A cunoaşte cum se manifestă răul, înseamnă a fi propăvăduitor al răului?! A citi o carte poliţistă, a urmări un documentar despre criminalii în serie, a studia o speţă juridică despre un caz de omor deosebit de grav, te face un criminal?! Cum recunoşti răul, cum te aperi de el, dacă nu îl cunoşti, dacă nu ştii cum se manifestă. O fi Şulea un dictator pentru că a citit Mein Kampf ?! Pentru mine, personal, e o întrebare idioată. Mein kampf a fost nu citit, ci aprofundat de zeci de mii, poate sute de mii, de iluştrii contemporani. Sunt toţi aceştia dictatori?! Să fim serioşi.

Acum câteva minute primarul Horia Şulea revine, aş spune extrem de persuasiv, cu o postare pe Facebook.

“Iranian President Mahmoud Ahmadinejad, Wiesel claimed, is the world’s No. 1 Holocaust denier, and his words should be taken seriously, just as Hitler’s words should have been. “It is enough to read ‘Mein Kampf’ and Hitler’s speeches. He predicted everything he wanted to do,” Wiesel said.

Potrivit lui Elie Weisel, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad este cel mai vehement exponent al celor care neaga Holocaustul. Vorbele sale ar trebui luate foarte in serios, la fel cum trebuiau luate in serios si vorbele lui Hitler. “Este de ajuns sa citesti Mein Kampf si discursurile lui Hitler. El a prezis tot ceea ce urma sa faca”, a spus Weisel.

Asadar, dragii mei dragi, daca e o crima sa citesti Mein Kampf, sunt de acord sa fiu pus alaturi de Elie Weisel si alte mii de minti luminate ale acestei planete – minti care la randul lor au citit Mein Kampf – si sa fiu condamnat pentru ca am citit Mein Kampf. ORICUM, CINE UITA TRECUTUL E CONDAMNAT SA-L REPETE (George Santayana)

Si, pentru a intelege ce fel de om admite ca a citit Mein Kampf, iata doua ganduri ale lui Wiesel. “Distrugerea, anihilarea poate fi provocata si preintampinata numai de om”, “Pacea este darul nostru unul catre celalat”.

 

Eli Weisel, născut pe 30 septembrie 1928, Sighetu Marmației) este un scriitor și ziarist în limbile franceză, engleză, idiș și ebraică, eseist și filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului, evreu american supraviețuitor al Holocaustului. În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace. În anul 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă şi Literatură, iar din anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. A publicat 57 de cărți – cea mai celebră fiind «Noaptea», o descriere autobiografică despre viața în lagărele de exterminare naziste.elie

Şi, sincer, îmi cer iertare, fie şi pentru gândul că o milisecundă mi-a trecut prin cap o prostie, o absurditate, o enormitate: să ridic întrebarea dacă Eli Weisel poate fi numit dictator sau hitlerist, pentru că a citit şi aprofundat Mein Kampf!