Drumul amoniacului de la Amareto in urina. Exclusiv !

try

Stim deja din articolele precedente ca exista un risc de inhalare al amoniacului. Iar amoniacul este una din substantele care detine primele locuri in atributul mirosului pestilential emanat de la ferma de pasari Amareto, Floresti.

Datorita faptului ca amoniacul este un gaz extrem de solubil in apa, el se dizolva in caile nazale si intr-un final e inghitit ajungand in stomac. O foarte mica parte din amoniacul inhalat ajunge in plamani. Din plamani si stomac amoniacul ajunge in sange.

Ureea reprezinta forma de detoxifiere si excretie a amoniacului din organism.

Spre deosebire de glucoza si acizii grasi, care atunci cand sunt in exces fata de necesitatile organismului, se depoziteaza sub forma de glicogen si triacilgliceroli, aminoacizii in exces, derivati din proteine sunt degradati.

Prin degradarea oxidativa a aminoacizilor in tesuturi, se elimina bioxidul de carbon, apa si amoniacul.

Amoniacul este un compus foarte toxic, in special pentru celulele nervoase. Amoniacul produs la nivelul intestinului este absorbit si transportat la ficat, iar cel produs in tesuturi este reutilizat pentru resinteza unor alti amonoacizi neesentiali, iar excesul este indepartat.

Eliminearea amoniacului se face pe cale urinara ca ion de amoniu si uree.

Sangele transporta o cantitate mica de amoniac liber, cea mai mare parte fiind transportata sub forma de glutamina.

Ficatul si rinichii capteaza glutamina din sange si este astfel eliberat amoniacul din complexul glutaminei.La nivel renal se formeaza ionii de amoniu. In ficat, amoniacul provenit din glutamina si cel provenit din sistemul port, de la nivel intestinal, este transformat in uree, in cadrul ciclului ureogenetic.

Ureea este un compus netoxic, foarte solubil, care este transportat liber la rinichi si nu are prag de eliminare renala.

 

Din cate puteti remarca, pentru un bun metabolism al ureei trebuie sa avem grija de sanatatea ficatului si a rinichilor, pentru ca ei sunt “managerii” responsabili de curatarea organismului de tot ce este toxic si nefolositor.