Dr. Ingeborg Martha Bogdan si semnificatia martisorului

mamaA ales sa ramana in Romania, desi firme ca Bayer Leverkusen curta intens in 1996, pe salarii de peste 6.000 de euro. A ales sa-si ingrijeasca nepotii, sa-i ajute, din Romania, mergand sa-si ajute copiii aflati in Germania de aproape 20 de ani, ori de cate ori a fost chemata.Una din cele mai frumoase caractere pe care le-am intalnit in viata. A fost a doua mea mama, dupa moartea mamei mele. Traieste modest, dar extrem de decent. Romania care ar fi putut sa fie…

Farmacia de mărţişoare

Mărţişoarele au fost aşezate cu răbdarea de care numai un absolvent de farmacie putea da dovadă, în 49 de tablouri înrămate, pe fond alb. Micile bijuterii care reprezintă flori, animale, personaje de desene animate, hornari, umbre, pantofi şi sute de alte obiecte atârnă, în ordine, cusute !
„Am primit foarte multe mărţişoare de la studenţi, de la colegi şi fireşte că în decursul câtorva ani s-au adunat vreo 600 şi cum eu sunt un om care nu aruncă nimic, într-o zi stăteam cu ele în mână şi mă gândeam ce să fac. Le-am dat jos şnurul şi am început să le aranjez pe cartoane, pe teme. Şi într-adevăr studenţii au început să îmi aducă mărţişoare destul de multe, după aceea am dat şi eu anunţuri prin ziare, am început să şi cumpăr. Aşa că din ele jumătate sunt primite, jumătate sunt cumpărate”, a spus Marta Ingeborg Bogdan.

Marta Ingeborg Bogdan a explicat că mărţişorul trebuie neapărat să semnifice ceva, cum ar fi sănătatea sau norocul, reprezentate prin flori sau coşari, dar că se poate să comporte şi un mesaj mai complex. Ea a dat exemplul unei serii care îi place foarte mult, de mărţişoare care reprezintă obiecte precum o balanţă, o paraşută, o cheie, o umbrelă, o scară, o căsuţă şi multe altele, care erau împodobite cu o mică inimioară roşie. Astfel, inimioara ataşată unui obiect puteau schimba mesajul. De exemplu cea alăturată unei umbrele putea să însemne că dragostea cuiva te apără de vreme rea, iar cea care însoţea o tablă de şcoală putea semnifica ataşamentul faţă de un profesor.

„Frunzele de trifoi, mămăruţele, potcoavele, hornarii înseamnă noroc. Animale care au viaţă lungă – elefanţi, papagali, broaşte ţestoase sau florile exprimă un gând bun de sănătate”, a spus doamna martisoarelor.
În expoziţie, pe lângă tot felul de floricele, pantofiori, evantaie, telefoane, coşuri, pălării, oglinzi, cărţi de joc, poşete, coşuleţe, semne zodiacale şi multe, multe, altele, mai există şi serii de personaje de desene animate.

 martisoareExpoziţie de mărţişoare – cea mai mare colecţie din România! Casa de Cultură a municipiului Cluj-Napoca, Asociaţia Clujul de altădată şi Centrul de cultură urbană Bastionul Croitorilor organizează o expoziţie de mărţişoare din colecţia impresionantă, de peste 4000 de piese, a d-nei dr. Ingeborg Marta Bogdan. Vizitarea acestei fascinante expoziţii de primăvară va aduce, cu siguranţă, multă bucurie atît celor mari, cît şi celor mici.

Vernisajul va avea loc la Bastionul Croitorilor vineri, 28 februarie a.c., la ora 11. Expoziţia, coordonată de Ancuţa-Lăcrimioara Chiş şi Ucu Bodiceanu, va putea fi vizitată pînă în 8 martie a.c. Intrarea este liberă.

Epilog : Din totdeauna Inge Bogdan a fost poate reprezentanta intelectualitatii tacute. Care nu a iesit in fata pentru putere, functie sau bani.

Pentru ca nu stiu ce tip de martisor i-as putea darui, ii daruiesc articolul de fata. Mult prea putin pentru ceea ce a facut Inge in viata pentru mine…

Subscribe To Our Newsletter

Fany pierde procesul cu Consiliul Judetean Cluj. Decizie 1904/2014 !!!

  Nr. unic (nr. format vechi) : 10434/117/2013 Data inregistrarii 16.12.2013 Data ultimei modificari: 28.02.2014...

Închide