Dosare penale pe numele Kruk(corb), BCR si a unui executor judecatoresc

Curtea de Apel Bacău a dispus redeschiderea urmăririi penale împotriva unui executor judecătoresc din judeţul Bacau, a conducerii BCR SA şi a SC Kruk România SRL, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni. Dosarul, care are numărul 749/ 32/ 2014, a fost înregistrat pe 20 noiembrie, iar parte vătămată în acest caz este pietreanca Dorina Drăghici. Ea făcuse un credit la bancă, nu l-a mai achitat, datoria a fost „cumpărată“ de Kruk şi s-a trecut la executarea silită a femeii. Numai că, în toate aceste etape, procurorii au suspiciuni că s-a încălcat legea, de aceea au început urmărirea penală împotriva celor de la bancă, a recuperatorilor de datorii şi a executorului care s-a ocupat de caz. Iată ce au hotărât magistraţii băcăuani în şedinţa de judecată de marţi, ţinută în Camera de consiliu: „Admite cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău. În baza articolului 335 din Codul de Procedură Penală constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei numărul 693/ II/ 2/ 2014, din data de 18.11.2014, emisă de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, în dosarul nr. 224/ P/ 2014 şi confirmă redeschiderea urmăririi penale faţă de suspectul Bălan Ioan, executor judecătoresc, dar şi faţă de conducerea BCR SA şi SC Kruk România SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, abuz de încredere, fals şi uz de fals“.

Necazuri bancare

Dorina Drăghici nu este singura persoană care a avut de-a face cu recuperatorii de la Kruk, însă este prima care a reuşit să le atragă atenţia anchetatorilor, care au dispus începerea cercetării penale împotriva firmei respective.

Marian Panciu, un alt pietrean care a avut probleme din cauza datoriilor neplătite, a explicat în felul următor rolul pe care îl are Kruk în recuperarea datoriilor: „Atâta timp cât nu ai bani şi bunuri proprietate pe care să le execute, nu au ce să îţi facă. Doar de asta s-au inventat firmele de asigurare, de asta plăteşti, pe lângă rată, dobândă şi comisionul de risc. Băncile nu pierd nimic, iar firmele de asigurare merg pe plus, chiar dacă sunt atâtea restanţe. Cât timp există restanţieri, există bani. Există inflaţie şi cineva are de câştigat din asta. Dacă dosarul a fost cumpărat de Kruk, înseamnă că datoria dumneavoastră a fost achitată de firma de asigurare (tutelară) de drept a băncii. Kruk nu dă mai mult de 15% din valoarea creanţei atunci când negociază cu o bancă dosarele restanţierilor. De exemplu, dacă aveţi restanţă de 10.000 de euro, ei cumpără dosarul dumneavoastră cu cel mult 1.500 de euro. Apoi, vă cer înapoi, nu 1.500, ci 15.000 de euro cel puţin. Asta este o afacere. Când aţi luat bani de la bancă, asiguratorul şi recuperatorul creditului era altcineva, nu Kruk. De exemplu, asi-guratorul BCR a fost «Coface business» şi nu Kruk. Şi eu am fost într-o situaţie dificilă. Am fost la banca de la care am luat împrumut (asta dupa ce Kruk a început să mă bâzâie cu telefoanele) şi  m-am interesat. Nu figurez cu nimic la ei, ba chiar am şi un cont unde intră indemnizaţia băiatului meu şi nu s-au atins de niciun ban de acolo. Am şi scos bani din acel cont, să îi iau băiatului de îmbrăcat şi am lăsat contul deschis să intre mai departe indemnizaţia băiatului. Mi-a fost trimisă o înştiinţare cu executare silită făcută la «stăruinţa Kruk», pe care am cercetat-o şi am analizat-o cu un executor judecătoresc şi am constatat că semnătura şi ştampila erau false. Si avocatul meu m-a sfătuit să nu dau crezare, că sunt şmechereli. Mi-au trimis şi două vederi, astă vară, de la mare, cu textul: «Am vrea să îţi trimitem veştile bune dar nu avem numarul tău, sună-ne la numărul de telefon…».

Pe cei care au ajuns în situaţia de a fi căutaţi de Kruk pentru că nu şi-au mai putut plăti ratele la bănci în sfătuiesc următoarele: să nu le răspundă la telefon şi să nu povestească neamurilor sau vecinilor nimic din problemele legate de bănci sau împrumuturi. Cei de la Kruk au obiceiul să sune şi vecinii. Eu am început o campanie anti-împrumut, pe cont propriu, şi încerc să-i conving pe oameni să nu mai facă împrumuturi şi cred că am să reuşesc“.

Cu ce se ocupă firma Kruk

Firma Kruk („Corb“, în traducere), de care mulţi au auzit, este o societate dintr-un grup polonez, care se ocupă cu recuperarea creanţelor pe care le au clienţii. Societatea primeşte, prin cesionare, datoria persoanei care a făcut credi-tul şi nu l-a mai achitat, după care încearcă, prin toate metodele, să recupereze banii, plus dobânzile şi penalităţile de întârziere. Acestea din urmă ajung, de multe ori, să valoreze chiar dublul sumei împrumutate de beneficiar de la bancă. Pe pagina de prezentare, reprezentanţii Kruk susţin că „veghează la respectarea normelor sociale şi legale conform cărora trebuie să ne respectăm obligaţiile, ajută la plata datoriilor şi protejează interesele şi reputaţia partenerilor de afaceri, respectând în acelaşi timp demnitatea debitorilor“.

Totodată, într-un studiu făcut public, firma Kruk explică în felul următor de ce oamenii care au datorii nu sunt încântaţi să vorbească despre acest lucru: „51% dintre români sunt refractari la ideea de a-şi împărtăşi problemele financiare cu partenerul sau cu copiii adulţi, deoarece se tem că această problemă ar putea afecta atmosfera din familie. 41% consideră că îşi protejează familia dacă nu discută despre aceste probleme, iar 2 din 10 respondenţi sunt prea mândri să împărtăşească situaţia sau au un sentiment de ruşine generat de aceasta. Pierderea încrederii şi a respectului familiei este, de asemenea, o îngrijorare exprimată de persoanele îndatorate. 30% din cei chestionaţi susţin că prietenii şi, într-o proporţie similară, vecinii, nu trebuie să ştie că ei trec prin dificultăţi financiare. În acelaşi timp, 54% dintre respondenţi le-ar împărtăşi copiilor problemele financiare cu care se confruntă familia, în principal pentru că au convingerea că aceasta este o metodă bună de a-i învăţa ce înseamnă responsabilitatea financiară, dar şi pentru că este cea mai bună cale de a-i face conştienţi că nu îşi pot permite anumite lucruri“.

(Mihai SAVA)

http://realitateamedia.ro/bcr-kruk-si-un-executor-judecatoresc-urmariti-penal/