Dorește Europa prin legea copyright-ului să pună botniță presei online ?

 

Articolul 13, conținut în Propunerea de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind dreptul de autor pe piața unică digitală, reprezintă o încercare de a redefini legea copyright-ului în contextul erei digitale. El vizează interacțiunea dintre deținătorii drepturilor de autor și platformele online, obligându-i pe cei din urmă să impună reglementări mai stricte în privința conținutului protejat.

Iată documentul .

Internetul este gratis. E o regulă nescrisă. În momentul în care se va impune o taxă pe acces, se va prăbuşi ca influenţă. Şi atunci, se caută tot felul de tertipuri, chichiţe pentru a zăpăci lumea. Ultima dumă din lege, pe la articolul 13, parcă, se spunea că fanii nu mai pot arbora imagini ale cluburilor favorite, acestea fiind parte a brandului echipei.

Legea asta, așa cum spune și Ghilezan, e de fapt :
Legea europeană a copyright-ului, o maşinărie de făcut bani pentru giganţii internetului

Criticii directivei susțin cu tărie că ea încalcă drepturile fundamentale ale utilizatorilorcontrazice normele stabilite anterior în Directiva Uniunii Europene privind Comerțul Electronic și, în general, înțelege eronat modul în care oamenii consumă conținut pe internet. Existența conținuturilor generate de utilizatori, cum ar fi meme-urile și remix-urile, este pusă în pericol, deoarece ele pot fi considerate încălcări ale dreptului de autor.

În conformitate cu propunerea legislativă, platforme precum Google și Facebook vor fi obligate să utilizeze sisteme de filtrare ale conținutului considerat a încălca drepturile de autor. Publicațiile independente de media vor fi nevoite să plătească pentru dreptul de a distribui articole și alte conținuturi ale organizațiilor de știri, ceea ce poate crea o taxă pe link. Acest lucru va avea un efect dăunător asupra unor platforme precum Google, Twitter și Facebook, care se bazează pe distribuirea conținutului de știri, a imaginilor și a videoclipurilor.

 

Cine dorește ca aceasta lege sa nu fie votata de UE, este rugat sa semneze petiția: http://bit.ly/2S3LWoe

Iată proiectul de directivă pe care instituțiile UE îl negociază: https://politi.co/2X2t64p

Poza : ziaristi online

 Leave a Comment