Donald Trump atacă dur Germania pe subiectul Nordstream 2

 

”Germania este prizoniera Rusiei, pentru că ea îşi trage o mare parte din energia sa de la Rusia”, a declarat Trump la un mic-dejun de lucru cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, înaintea deschiderii unui summit NATO a Bruxelles.

”Ei (germanii – n.r.) plătesc miliarde de dolari Rusiei, iar noi trebuie să-i apărăm contra Rusiei (…). Asta nu e normal”(…). Germania este total controlată de Rusia (…). Ei trag 60% din energia lor din Rusia. Eu cred că este un lucru rău pentru NATO, care nu ar trebui să se producă”, a repetat preşedintele american.

Germania a aprobat în luna martie 2017 construcţia şi exploatarea gazoductului Nord Stream-2, conducta submarină care ar urma să transporte gaze naturale direct din Rusia. Proiectul, ale cărui costuri sunt estimate la 9,5 miliarde de euro, va duce la creşterea livrărilor de gaze naturale din Rusia direct în Germania, dar statele membre UE din Europa de Est, Polonia şi statele baltice susţin că ar creşte şi dependenţa UE de gigantul rus de export de gaze Gazprom, care deja asigură aproximativ o treime din importul de gaze din blocul comunitar.

“Am spus clar că firmele care colaborează la proiectul sectorului de conducte pentru exportul energiei din Rusia se angajează într-o activitate care implică riscul de sancţiuni”, a declarat agenţiei Reuters un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

“Credem că aceasta (conducta) ar submina securitatea energetică şi stabilitatea generală a Europei, furnizând Rusiei unui alt instrument pentru constrângerea politică a ţărilor europene, în special a Ucrainei. Rusia înţelege că acest proiect dezbină Europa şi foloseşte acest lucru în avantajul său”, a arătat oficialul citat.

Follow me!

Subscribe To Our Newsletter

Rusia, jos labele de pe Deveselu ! Nu ne e frică !

Amintim Rusiei că România nu este provincie rusă, iar Marea Neagră nu este un lac...

Închide