Domnu’Boc, cade cate-un bloc…

bocAstazi, la ora 15:30, pe strada Tipografiei, putin mai jos de Central, tencuiala desprinsa accidental de pe fatada unui bloc, era sa loveasca o doamna in varsta.

De fapt, tot centrul Clujului, revendicat sau nu juridic, arata ca in filmele de groaza. Am intrebat-o pe Simona, cum si ce simte dupa asa ceva. Mi-a raspuns simplu, ca ea ca romanca, nu concepe asa ceva.

Ma intreb daca eu ca cetatean, jurnalist sau ce dracu’ mai sunt, mai suport.

Raspunsul e ca mi-e greata de prostie si impostura. De contraselectia politica, pe care o simt ca pe o bucata de rahat lipita pe bombeul adidasului chinezesc cumparat dintr-un magazin de solduri.

Multumesc lui Dumnezeu ca stau in Floresti, iar daca o fi sa trec dincolo, sper ca nu o sa trec de la o caramida cazuta in cap dintr-un bloc vechi.

Pentru cele 93 de clădiri care au nevoie de intervenţii la faţade, vor primi somaţii 4.455 de proprietari. În primă faţă, începând din 1 februarie, vor primi somaţii proprietarii a 18 imobile care prezintă un grad avansat de degradare şi pot pune în pericol siguranţa trecătorilor. Este vorba despre clădirile de pe Bd. Eroilor (12, 19), I. C. Brătianu (27), H. Oberth (1), Horea (1, 6), I. Maniu (45), Memorandumului (7, 11, 17, 27), Napoca (1), Piaţa Avram Iancu (2,6, 10), Piaţa Unirii (28) şi Regele Ferdinand (37). „Fac aceste precizări cu două săptămâni înainte pentru că proprietarii au drepturi, dar şi obligaţii – de a-şi întreţine corespunzător clădirea, să nu prezinte pericol public şi să aibă o faţadă corespunzătoare”, a afirmat Boc pentru Ziua de Cluj.Administraţia locală se obligă să susţină 20% din contravaloarea fiecărei lucrări de refaţadizare, restul căzând în sarcina proprietarilor. Aceştia pot apela la credite garantate şi subvenţionate de stat pentru diferenţa de 80%. „Pentru cazuri excepţionale, cu aprobarea Consiliului Local, primăria va putea avansa banii pentru refaţadizare, iar proprietarii să returneze suma în 10 ani, în rate lunare; dar acestea sunt excepţii la excepţii”, spune Boc. În ceea ce priveşte lucrările de consolidare a imobilului, dacă acestea sunt necesare, trebuie acoperite integral de către proprietari. Primăria s-a angajat să suporte contravaloarea documentaţiei tehnice necesare lucrărilor de refaţadizare şi să ofere asistenţă de specialitate pentru proprietari.

Pai, domnu’ Boc, C.N.A.D.R. a platit un milion de euro daune pentru neglijenta in serviciu.  Maria Ta, tu de unde scoteai azi banii pentru tencuiala care era sa-i cada in cap doamnei ?

Marti, 13 septembrie 2011,trei copii cu varste intre 7 si 9 ani au fost loviti de o bucata de tencuiala in fata librariei Universitatii. Ambulantele au venit de urgenta sa le acorde ingrijiri. Bucatile de tencuiala au cazut de pe un balcon situat deasupra librariei.

Robert şi Etelka locuiesc de peste 50 de ani în centrul Clujului, într-o clădire monument istoric. Sunt foşti profesori de liceu, în prezent pensionari. Apartamentul are vedere spre Bulevardul Eroilor, în plin centru al oraşului, dar faţada arată deplorabil. Sub unul dintre geamuri, o bucată mare de tencuială este căzută de vreo doi ani, iar din balcon lipseşte o bucată de beton care s-a sfărâmat.„Ultima reparaţie la faţadă, cu zugrăveală cu tot, a fost făcută prin anii ’60. Vreo 20 – 30 de ani aveam garanţie, apoi nu ne-a mai întrebat nimeni. Acum nici nu se mai pune problema să scoatem bani de undeva. Nici noi, nici vecinii noştri, că nu avem de unde. O astfel de lucrare costă miliarde de lei pentru toată clădirea şi chiar dacă se împarte pe 30 de apartamente, tot ies sute de milioane. De unde, din pensie?”, se întreabă bărbatul.Toţi vecinii ştiu că sunt necesare lucrări de refacere a clădirii, dar ridică din umeri: nu au bani.Au aflat despre oferta Primăriei, de plată în rate pe zece ani a lucrărilor, şi, speriaţi de amenzi sau ameninţaţi „cu penalul” în cazul în care o bucată de tencuială sau de beton cade în capul cuiva, şi-au dat acordul să intre în programul municipalităţii. Singuri nu ar fi reuşit niciodată să angajeze o firmă.„Cu plata în rate, aşa mai merge. Nu ştim însă dacă o să apucăm să plătim până la capăt. O lăsăm moştenire”, glumeşte soţia.Amenzi mari, dar degeabaPe strada Regele Ferdinand, alte clădiri vor intra în programul Primăriei, lucrările urmând să înceapă anul viitor.„Suntem conştienţi că pereţii imobilului trebuie să arate bine, că doar locuim în centrul Clujului, dar nu ne permitem să plătim lucrările. Am şi fost amendaţi de Primărie luna trecută (luna septembrie – n.r.), dar asta nu schimbă situaţia. Primăvara şi toamna sunt cele mai mari probleme, când cad bucăţi de tencuială. Sunt şi firme la parter, dar patronii nu pot plăti tot. Iar cum noi suntem pensionari…”, spune un locatar, de asemenea pensionar.

Mai iesiti din birouri si auziti ce spun pompierii, care „nu-s constructori, dom’ primar”.

Iar asta nu o fost eveniment privat la care presa nu a aparut (ne)invitata !

Subscribe To Our Newsletter

Aoleu, Oleleu…

Pare la prima vedere ca nici usturoi nu a mancat, si nici gura nu ii...

Închide