Despre mincinosi. Cum ii recunoastem ?

minciunaUn vechi proverb romanesc spune ca ”Minciuna are picioare scurte”, dar oare asa este?

 

Am intalnit in viata persoane care si-au construit imaginea doar pe baza minciunilor si nu inteleg de ce. Probabil sunt persoane frustrate, care nu se considera destul de bune pentru societatea in care traiesc, apeland la minciuni si povesti inventate pentru a fi acceptate sau chiar invidiate de catre cei din jur. Si mai ingrijorator este faptul ca treptat, mintind fara limita, aceste persoane incep sa isi creada povestile inventate si sa traiasca in lumea creata de propriile lor ganduri, ajungand sa nu se mai recunoasca, sa nu mai stie cine sunt si de aici pana la conflictele de personalitate nu mai este decat un pas.

Minciuna este o mare problema; daca ma intrebati pe mine, este chiar o boala de care trebuie sa ne ferim cu totii. Dar cum ii recunoastem pe cei care mint? Care sunt micile detalii care ii dau de gol?

Iata cateva semne care ar trebui sa va atentioneze in momentul in care aveti o discutie cu o persoana.

1. Gesturile asimetrice. In momentul in care o persoana este incruntata dar in acelasi timp o parte din fata ii zambeste, e clar ca ceea ce spune este o minciuna. Daca priveste intr-o directie, dar gesticuleaza intr-o alta, mai mult ca sigur informatia pe care v-o transmite nu este intru totul reala.

2. Daca isi duce mana la nas ori la gura, la ureche sau isi freaca palmele in mod insistent, isi misca picioarele cautand mereu o alta pozitie, isi misca mainile neincetat, duce mainile gat, se joaca cu parul, cu siguranta persoana respectiva nu spune adevarul gol golut, pentru ca aceste gesturi sunt spontane, generate de un anumit factor de stres si au rol de autoaparare.

3. Cand cineva revine in mod repetat asupra unui subiect, acest lucru trebuie sa ne dea de banuit. Dupa cum stim cu totii: cine se scuza, se acuza.

4. Cand cineva iti da mult prea multe detalii despre un anumit lucru, o anumita intamplare, chiar daca tu nu i le-ai cerut, atunci el incearca din rasputeri sa te convinga de ceea ce spune.

5.Atunci cand pui o intrebare cuiva, in cazul in care acesta este sincer va raspunde linistit, in caz contrar, el va trece pe pozitie de atac, va reactiona violent verbal, va spune ca esti indiscreta si va incerca sa evite intrebarea, dand vina pe tine.

6. Daca intonatia vocii nu este conforma cu cele povestite, daca persoana respectiva se balbaie sau isi drege vocea, in mod clar avem de-a face cu o minciuna.

7. Daca persoana care vorbeste evita contactul vizual cu tine, inseamna ca nu tot ceea ce iti povesteste este adevarat.

8. O persoana care minte va raspunde la intrebari prin propriile tale cuvinte. Spre exemplu, daca intrebarea ta suna cam asa: ”Ai cheltuit toti banii notri la pariurile sportive?”, el va raspunde ”Nu, nu am cheltuit toti banii nostri la pariurile sportive”.

9. In cazul in care cineva te minte, durata dintre cele spuse si reactiile sale va fi mai mare decat in mod normal, pentru ca atentia lui este canalizata pe explicatii si pe dorinta de a te convinge ca spune adevarul.

10. Zambetul iti poate demasca minciuna! Putini stiu sa zambeasca natural in momentul in care mint, asa ca, fii atenta la zambetul celui care iti vorbeste si vei sti daca este sincer sau nu.

11. Fii atenta la privirea celui care urmeaza sa iti raspunda la intrebare. In mod normal, daca persoana este sincera, in primele secunde cand va auzi intrebarea ochii sai vor fi indreptati in stanga, dar daca va incerca sa isi imagineze un posibil raspuns, atunci ochii sai vor fi indreptati spre dreapta. Gestul dureaza doar cateva secunde si este facut involuntar si inconstient.

12. In momentul in care o persoana raspunde foarte repede unei intrebari, in cateva secunde, atunci este posibil ca raspunsul sa fi fost gandit inainte si sa nu fie adevarat.

Despre Autor