Daniel Meze, candidat la Primăria Florești, „psihanaliză Untold” : „Marijuana şi Extasy este tămâia”

 

Am incercat să mă gândesc cum ar arăta Florestiul după prima venire a lui Daniel Meze la Primăria Florești.

Mă uitam la consideratiile  psihanalitice legate de Untold, realmente unice prin continut, formă dar mai ales mesaj, de pe blogul sau personal. Am reusit sa creionez un tablou interesant, din perspectiva unei abordari ce are elemente ale unei rapide integrari in absolut. Scuzati fuga de idei, mă simt încă prins  în atmosfera creată de citirea articolului de pe blog.

Cum vede tineretul de la Untold, gurul candidat la Primărie din Florești :

Este ca şi o călătorie care este facilitată de undele sonore pe care mii de tineri plutesc şi cu ajutorul „pastilelor”. „Iarba” sau alcoolul îţi oferă, la fel, aripi pentru a zbura.

DJ-ul ţine loc de Guru sau de Mare Preot. Liturghia este muzica. Dansul este participarea la ritual. Marijuana şi Extasy este tămâia.

Mulțimea devine un uter pentru individ, un mediu matern unde fiecare se simte protejat și nimănui nu-i mai este teamă, jenă sau frică de complexele sale.

 

In limba greaca, termenul „isterie” desemna uterul, iar simptomele asociate afectiunii care a ajuns sa poarte acelasi nume – ameteala, nervozitate, paralizie, insomnie, retinerea fluidelor, greutate in abdomen, spasme musculare, limitarea respiratiei, iritabilitate, pierderea poftei de mancare sau a celei sexuale – au fost puse de filosofii antici chiar pe seama uterului feminin. Acesta era considerat un soi de animal „care, atunci cand nu era satisfacut, se supara si strabatea corpul in toate directiile, provocand tot felul de indispozitii si boli”, dupa cum scria medicul Thomas Sydenham in 1680.

Medicii prescriau raporturi sexuale daca femeile erau maritate, maritisul daca erau singure sau masajul pelvian practicat de un medic sau de o moasa. Cum masajul vaginal nu era pe placul medicilor, „paroxismul isteric” fiind dificil de atins, o solutie a venit o data cu inventia dispozitivelor de masare, care au scurtat tratamentul de la cateva ore la cateva minute si despre care scrie Rachel Maines. Primul vibrator electromecanic a fost folosit in 1873, intr-un azil din Franta, tocmai pentru tratarea isteriei. Alte remedii includeau masaje cu apa, odihna, izolarea, evitarea unor sarcini solicitante pentru minte sau privarea senzoriala.

Abordarea are pe alocuri substrat freudian. Sigmund Freud a început să studieze efectele cocainei, prea puţin cunoscută în acea perioadă. A folosit el însuşi drogul şi insista ca şi logodnica, surorile şi prietenii lui să-l încerce.

Din punct de vedere psihologic, reprezentative sunt dorinta de a fi in centrul atentiei, o teatralitate evidenta, labilitatea emotionala, In mod traditional, nevroza isterica era asociata cu manifestarile paroxistice, celebrele “crize isterice”, sau cu o stare opusa, de inertie, numita de Freud “la belle indifference”. Mă refer la afecțiune, nu la o persoană anume, să fie clar.

Concluzii nu trag. Las pe altii. Doar că, din perspectiva mea, nu poti asimila multimea, in general, iar in particular, din punctul meu de vedere, cea din Floresti cu un uter. Asta deoarece, ar trebui ca in fiecare cartier al Florestiului să existe un profesor Charcot.

Sau, tot la al 10-lea bloc un sex shop, in care s-ar vinde vibratoare de diferite marimi si culori.  Afacerile tip masaj erotic, ar genera bunastare practicantelor si saracirea familiilor. A celor traditionale, evident.

Sa auzim de bine. Nu stiu ce gandeste Andreica sau Unguresan dupa citirea articolului. Cred ca preotul Dinu Criste ar putea scrie cea mai buna recenzie.

Foto : viatapecontrasens.ro

 

 

 

 

 

 

 Leave a Comment