Creierul si programarea neurolingvistica: constient versus inconstient

“Inconstientul este, in mare masura, scriitorul destinului nostru” (OPRE, Adrian – Inconstientul cognitiv. Perceptie subliminala si memorie implicita. Aplicatii in psihoterapie si publicitate, Editura ASCR, Cluj-Napoca 2002 pag xi).

Ne traim viata intre doua stari primordiale: constient si inconstient, starea de constienta si starea de inconstienta. Aceasta dualitate reprezinta misteriosul yin si yang al existentei noastre. Dar oare cine trage sforile?

Lada cu zeste este reprezentata de inconstientul nostru, care mai este cunoscut si sub numele de subconstient. Aici se inregistreaza tot ce se intampla in fiecare clipa din viata noastra, din momentul in care ne nastem pana in momentul in care murim.

Creierul nostru se aseamana unui calculator. Hard-ul il reprezinta parteafizica numita creier, in timp ce soft-ul este mintea.

Compuerul din creierul nostru ruleaza o multime de programe, dintre care unele ruleaza permanent in background, iar altele sunt lansate ocazional. Programele care ruleaza in background sunt programe automate, precum respiratia, bataile inimii etc., iar celelalte care ruleaza “on comand” pot fi schimbate sau imbunatatite, instalandu-se versiuni mai noi ale acestora.

Oare de ce ne comportam in acelasi fel ori de cate ori o situatie se repeta? Pentru ca rulam acelasi program. Un anumit stimul declanseaza un anumit tip de program. Computerul nostru din creier ruleaza programe pentru tot: programe pentru a obtine cariera pe care ne-o dorim, pentru relatii, pentru cumparaturi, programe pentru tot ceea ce facem.

Ar fi posibil oare sa constienzam lantul cauzal care determina actiunile si comportamentele noastre ? Raspunsul este DA. Disciplina care se ocupa de aceasta se numeste Programare Neuro-Lingvistica, care studiaza ceea ce gandim, ceea ce spunem si ceea ce facem.

Constientul reprezinta 5% din minte, in timp ce subconstientul reprezinta 95%. El este dirijorul discret a tot ceea ce se intampla. Poate el fi influentat? Raspunsul este DA.

Un capitol interesant in “fascinanta lume a inconstientului”  o reprezinta perceptia subliminala. Aceasta este utilizata foarte des in reclamele televizate si vizeaza – in principal – pragurile sub care nu mai exista perceptie constienta a stimulilor.

In continuare doresc sa va prezint cateva notiuni despre mesajele subliminale nemascate, care pot fi percepute constient, iar repetitia lor face ca ele sa se inradacineze in subconstient. Odata sadite acolo, ele vor genera comportamentele corespunzatoare.

“Daca intelegem ca mintea nu este un obiect, ci numai o activitate, montea noastra va deveni un creator de imagini, givernat de legile universale”(Halik, Nik – Money Masters). Nik Halik denumeste teoria sa “psihologia excelentei”.

Daca am sti cata putere se ascunde in interiorul nostru. O forta care poate muta muntii din loc. Constientul reprezinta dor varful iceberg-ului, in timp ce subconstientul, ascuns in profunzimile oceanului reprezinta 95%. Fericiti sunt cei care cunosc aceste secrete si stiu sa le foloseasca.

 

Subscribe To Our Newsletter

Usui Reiki Ryoho – metoda universala de vindecare cu energia universala

Am intrat in contact cu aceasta terapie alternativa in naul 2008, cand vorbeam cu o...

Închide