Condamnare la moarte pentru bolnavii de HIV din Constanța !

O mie de pacienți cu HIV din Constanța sunt în pericol! Deja, dintre ei, câteva zeci de pacienți au fost nevoiți să întrerupă tratamentul pentru că spitalul care-i trata nu a terminat la timp procedurile de achiziție și nu are toate medicamentele din schema de tratament ca să le administreze.

 

O parte din pacienții cu HIV din Constanța au fost nevoiți să întrerupă tratamentul antiretroviral, din cauza faptului că din farmacia spitalului lipsesc o parte din medicamentele necesare lor. Spitalul are fonduri, nu poate achiziționa medicamentele pentru că nu a reușit să finalizeze procedura legală de achiziție. A achiziționat tratament cât i-a permis legea prin procedură de urgență, spune managerul spitalului din Constanța. La Constanța sunt aproximativ 1.000 de pacienți în tratament, câteva zeci sunt deja afectați, în următoarele zile numărul lor va crește„, a anunțat Iulian Petre, director executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)

Ministerul Sănătății știe de problemă, nu-i poate ajuta rapid nefiind un contract de achiziție pentru medicamente la Constanța. Se pare că mâine va semna Ministerul Sănătății contractul pe procedura de achiziție națională pentru tratamentul pacienților cu HIV, pe care va putea comanda și spitalul din Constanța (medicamente, n.r.), dar asta înseamnă încă cel puțin o săptămână de așteptare până se onorează comanda, dacă distribuitorii de medicamente au marfă în stoc și o duc repede la Constanța„, spune Petre.

Niciun alt spital nu poate prelua pacienții, pentru că sunt pe sfârșite cu stocurile proprii de medicamente, „toată țara așteaptă o suplimentare de buget pentru luna decembrie și începutul lui 2019. Din păcate și rectificarea bugetară întârzie, dacă nu vine până la sfârșitul lunii noiembrie, vom avea alte județe cu întreruperi de tratament„, a continuat Iulian Petre.

Și de data asta, pacienții și reprezentanții lor sunt nevoiți să caute soluții în locul autorităților.

Soluția parțială pe care am propus-o doamnei ministru al Sănătății a fost ca să suplimenteze acum / azi bugetul de tratament pentru Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, care ar putea astfel să ajute pacienții care ar veni de la Constanța să ridice tratamentul din Capitală. Nu știm dacă va reuși Ministerul să facă asta, depinde de resursele de fonduri pe care le mai are, Ministerul fiind primul care așteaptă rectificarea bugetară zilele astea„.Leave a Comment