Cine nu-l cunoaște pe Vasile Dâncu

 

Născut la 25 noiembrie 1961 în satul Runcu-Salvei din Bistriţa Năsăud, Vasile Dâncu nu sufla în 2004 în fața lui Ioan Rus. 

„O scurtă perioadă de la terminarea facultăţii, am fost profesor de filosofie şi ştiinţe sociale în Valea Jiului. După un timp, am făcut demersuri pentru un transfer foarte complicat de la Ministerul Învăţământului la Ministerul Culturii. Am făcut zeci de drumuri la Bucureşti. În cele din urmă, am devenit ziarist profesionist în redacţia cotidianului Zori noi, la pagina de cultură” ,spunea Vasile Dâncu. Cariera politică şi-o începe în 1999, când cadrul didactic şi sociologul Vasile Dâncu se înscrie în Partidul Social Democrat Cluj. În 2000, aflat pe poziţia de director-fondator al Istitutului Metromedia Transilvania, acceptă propunerea primului-ministru Adrian Nastase şi devine Ministrul Informaţiilor Publice, din decembrie 2000 până în aprilie 2003, când, în urma restructurării guvernamentale, Ministerul Informaţiilor Publice se transformă în Agenţia Pentru Strategii Guvernamentale, la conducerea căreia rămâne până în 2004. În timp, a ocupat funcţiile politice de vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Cluj a P.S.D. şi de secretar executiv al P.S.D. în marketing politic.

După 2009 însă, Vasile Dâncu devine un susținător public al fostului președinte Traian Băsescu, este si momentul în care Dâncu ajunge profesor la Academia de Informații a SRI, iar grupul de la Cluj, condus de George Maior și Ioan Rus, se pune în serviciul lui Băsescu. Nu întamplător, grupul de la Cluj, prin Rus și Dincu, devine partener de afaceri al lui Arpad Paszakany, un controversat om de afaceri clujean, pentru care Băsescu a intervenit în Justiție în 2007. Băsescu i-a luat apărarea public acestui Paszakany, acuzat de multiple fraude și nereguli de-a lungul timpului.
Paszskany, Dâncu și Rus au înființat un trust de presă, Transilvania Media, care deținea un ziar, un radio și mai multe posturi de televiziune, printre care Transilvania Live!, Look TV sau Look Fashion. Însă, acest afacerist Paszkany avea relații apropiate cu primarul Clujului, Emil Boc, apoi ajuns premier. Paszkany era și finanțatorul clubului de fotbal CFR Cluj; la meciurile echipei, Dâncu și reprezentanții grupului de la Cluj erau invitați de seamă.
Din punct de vedere politic, PSD Cluj, controlat de Rus și Dâncu, a facut blat cu PDL-ul lui Boc. Foști angajați ai lui Paszkany, cum ar fi un anume Toni Dascălu, au primit funcții importante în guvernul Boc. Paszkany a primit circa 100 de hectare de teren de la primarul Boc pentru dezvoltarea unui cartier de locuințe, proiect care în final nu s-a realizat.

În anul 2013, Dâncu și Rus se retrag din trustul de presă Transilvania Media; Dâncu intră în anturajul unui alt om de afaceri maghiar, pe nume Zoltan Teszari, patronul RCS RDS.  În final, Dâncu și Rus i-au vândut o parte din trustul de presă acestui miliadar Teszari, cel care este poreclit în Ardeal – miliardarul fără chip. În mod cât se poate de evident, acest Teszari, Arpad Paszkany, dar și Rus și Dâncu fac parte dintr-un grup mare, mare de interese, care au jucat un rol major în venirea la putere a lui Klaus Iohannis.

Cu doar cateva zile inainte de Paste, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, istoricul Ioan Aurel Pop, a fost ales presedinte al Academiei Romane. Calitate in care a fost lasat sa-si petreaca linistit sarbatorile pentru ca imediat dupa sa fie luat la tavalit. Concret,  despre noul presedinte academician se spune ca ar fi o lance a vestitului ”grup de la Cluj” (Ioan Rus, Vasile Dancu etc) si a de asemenea celebrului Florian Coldea.

„Printre cele 199 de ”victime colaterale” ale confruntarii dintre Coldea si ”tradatori”, pe lista colaboratorilor fostei Securitati figureaza si alte nume celebre. Cum ar fi cele ale lui Cornel Nistorescu si Adrian Vasilescu – eternul secund al guvernatorului Mugur Isarescu, de exemplu. Vechi ziarist care tuna si fulgera, ori de cate ori pune mana pe un condei sau pe un microfon, impotriva Securitatii mai vechi si mai noi si a acolitilor acesteia, Nistorescu s-a remarcat printr-o vehementa care s-ar fi potrivit unuia care nu a stat, in matura sa tinerete, cu pleoapa pe emigratia romana si asta la ordinul Securitatii ceausiste. Cand stii ca ai colaborat cu ”fostii” dar te mananca limba si pixul sa tavalesti serviciile la zi, bine e ca macar sa-l imiti pe Sorin Rosca Stanescu. Respectiv sa te spovedesti public si abia apoi sa te uiti in alte ograzi, nu sa speri prosteste ca vei ramane acoperit in veac.

Ce face azi Vasile Dâncu

„Vasile Dancu este un foarte bun prieten al meu. Il apreciez foarte mult, cu bunele si relele lui. Sa nu aveti impresia ca Dancu este indragostit de Florian Coldea sau Maior. Nu i-au facut bine nici lui. De multe ori ii cer parerea in multe alte situatii, este un analist foarte bun”, a declarat Dragnea la Antena 3.

N.r. E bine că morții nu pot vorbi ? Dar poate au lăsat celor în viață amintiri ?

Toate, dar toate informatiile sunt de la B1.tv, national.ro si de la Mănastire. Eu nu stiu mare lucru.

 

 

 

Dorește Europa prin legea copyright-ului să pună botniță presei online ?

  Articolul 13, conținut în Propunerea de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind...

Închide