CERN: „primul fascicul de antiprotoni a fost injectat in ELENA” (SIC!)

Incantati de noua lor realizare, cei de la CERN – Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară – au facut un anunt hilar pe twitter.

CERN este organizația europeană de cercetare științifică, care operează cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare. Laboratorul este situat la câțiva kilometri nord-vest de Geneva, la granița dintre Elveția și Franța. Fondată în 1954, organizația are în prezent 22 de state membre. Israel este prima (și unica în prezent) țară non-europeană cu statut de membru deplin. Romania este membra cu derepturi depline a CERN din anul 2015.

Funcția primară a complexului CERN este de a furniza acceleratoare de particule elementare și alte tipuri de infrastructuri necesare fizicii particulelor de energii înalte. La CERN au fost realizate numeroase experimente de diferite tipuri, implicând colaborarea internațională.

„Astazi, primul fascicul de protoni a fost injectat in ELENA”, anunta fericiti cei de la CERN. Adevarul este ca au si motive sa fie fericiti, ce au facut astazi este un mare pas inainte in fizica particulelor, doar ca, prin cuvintele alese ca sa anunte debutul experimentului, involuntar, mesajul starneste zambete si mustaceli.

Sa ne lamurim. ELENA este o prescurtare  – Extra Low ENergy Antiproton – adica inelul de decelerare a anti-protonilor. Daca atunci cand vorbim de particulele de materie accelerarea si obtinerea de viteze/energii cat mai ridicate este totdeuana ceea ce-si doresc fizicienii, cand vorbim de antimaterie ceea ce intereseaza este reducerea vitezei/energiei antiparticulelor care la viteze/energii joase sunt mai usor de studiat si manipulat. Cu cat e mai scazuta energia, cu atat mai usor este de lucrat cu anti-particulele.

Realizarea de azi de la CERN este foarte mare. La energii mici, fizicienii vor putea combina particulele de antimaterie si vor putea crea „anti-elmente” cum ar fi, de exemplu, anti-hidrogenul.

Sistemul ELENA are un uimitor factor de reducere de 50. El a fost conectat la decelaratorul de anti-protoni care furnizeaza fascicule la o energie de 5,3 MeV (Mega Electron Volti) urmand ca ELENA sa coboare energia anti-protonilor la 0,1MeV, cea mai mica energie posibila pentru un echipament de aceste dimensiuni.

Prin urmare, realizarea e semnificativa, modul de exprimare insa e hilar. De unde se vede ca nimeni nu este perfect, nici macar cele mai luminate minti ale planetei. Stiut fiind ca fizicienii sunt, prin definitie, cu capul in nori, tot e bine ca se incurca doar in exprimare si nu in firele echipamentelor.  Si, pe urma, e cunoscut faptul ca oamenii de stiinta sunt niste neintelesi pentru ca au, mai mereu, probleme de exprimare.

SUA: Vicepresedintele Mike Pence se pregateste sa-l inlocuiasca pe Trump?

Vicepreședintele american Mike Pence se afla, din nou, intr-un turneu european de "linistire" a aliatilor...

Închide