CER FERM PROCURATURII SA SE SESIZEZE !

00001603_large

Daciana Sârbu și Victor Ponta, europarlamentar și premier, soț și soție, au împreună două apartamente în Central Park, un complex rezidențial din București construit de Dumitru Nicolae (zis și „Niro“). Daciana Sârbu a menționat în declarația de avere că a plătit pentru apartament aproape 770.000 de lei noi. Victor Ponta nu a trecut nici un preț.

antecontract dacianaDaciana și Victor, două apartamente de la „Niro“
Pe 11 ianuarie 2007, Daciana Octavia Sârbu a încheiat antecontractul cu numărul 15 (vezi foto alături) prin care achiziționa un apartament în complexul rezidențial Central Park, aflat în spatele sediului Poliției Române. Conform declarației de avere a Dacianei Octavia Sârbu, apartamentul a costat 766.000 de lei noi. Cinci ani mai tîrziu, la începutul lui 2012, Victor Ponta cumpăra un apartament în același complex rezidențial. Dar nu de la Central Residential Park S.A., dezvoltatorul proiectului imobiliar, cum făcuse Daciana, ci de la G & F Real Estate and Construction SRL (care cumpărase, anterior, mai multe apartamente în decl avere dacianaCentral Park). În cazul lui Ponta însă, suma de achiziție este confidențială și nu apare în nici una din declarațiile de avere ale premierului.

„Niro“, intermediar de șpagă Microsoft
Despre Central Residential Park S.A. știm că este deținută, majoritar, de afaceristul Dumitru Nicolae (direct sau prin alte companii pe care le controlează). În acționariatul acestei companii, însă, au fost și companii off-shore care, la fel ca Dumitru Nicolae, au intermediat o șpagă de 20 de milioane de dolari în dosarul „Microsoft“. De aici și speculațiile recente din presă conform cărora apartamentele primite de Daciana Sârbu și Victor Ponta ar fi reprezentat cadouri pentru servicii anterioare sau ulterioare tranzacțiilor. Nici o probă, însă, nu a fost furnizată astfel încît acest scenariu să fie valid.

Ponta a cumpărat prin intermediar
Totuși, achiziția apartamentului de către Victor Ponta naște suspiciuni din ce în ce mai multe. Deși putea cumpăra apartamentul direct de la dezvoltator (Central Residential Park S.A.), adică de la Dumitru Nicolae (un afacerist care, acum, este membru în UNPR, adică în partidul aliat cu PSD la guvernare, un afacerist care a fost la un pas să se afle pe listele de parlamentari ale USL în 2012, deci pe care Ponta îl cunoștea foarte bine), Ponta a cumpărat de la un intermediar. Cu alte cuvinte, actualul premier a preferat să cumpere la un preț mai mare decît cel oferit de dezvoltator (cîtă vreme, firesc, intermediarul a aplicat un comision tranzacției).

Intermediarul, un off-shore panamez
Cine este sereleul intermediar al apartamentului lui Ponta? G & F Real Estate and Construction, după cum a dezvăluit jurnalistul Daniel Befu (investigatiicenzurate.wordpress.com): „G & F Real Estate and Construction SRL este o firmă cu acționariat obscur, fiind deținută din momentul înființării (în 2006), pînă cu nouă luni înainte de trecerea apartamentului în proprietatea președintelui PSD, de un off-shore cu acționariat total opac din Panama, numit Sthemko Holding Inc. De-abia în vara lui 2011 acțiunile deținute de off-shore-ul Sthemko în G & F au fost cedate unuia dintre directorii off-shore-ului panamez, un cetățean grec la fel de obscur, pe nume Giorgios Chatzigiannis, ale cărui referințe identificabile sînt doar că e reprezentantul la vedere al mai multor off-shore-uri din paradisul fiscal Republica Panama“.

g and fSereleul deținut de off-shore, pierderi și datorii de milioane de euro
Ditamai intermediarul imobiliar, însă, stă prost cu banii. Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, G & F Real Estate and Construction SRL este o firmă care abia își trage sufletul. În 2013, sereleul a avut o pierdere de 1,3 milioane de lei noi. Iar datoriile erau de, atenție, 32,8 milioane de lei noi, adică de peste șapte milioane de euro. În același timp însă, creanțele (adică sumele pe care firma le are de încasat) sînt de doar 180.151 de lei noi. Interesant este că, la rubrica de „active imobilizate“ ale firmei, Ministerul de Finanțe menționează o valoare de 11,3 milioane de lei. Acestea ar putea fi apartamentele achiziționate de G & F de la Dumitru Nicolae și nevîndute (dintre care o parte sînt închiriate). Chiar și dacă ar vinde mîine toate apartamentele, e puțin probabil ca G & F să poată plăti datoriile de peste șapte milioane de euro.

Procurorii pot răspunde dacă și cît a plătit Ponta
De ce să fi cumpărat Victor Ponta mai scump de la un intermediar, care e aproape în faliment, un apartament în Central Park? Ca să se delimiteze de Dumitru Nicolae? Ca să se piardă urma banilor din tranzacție într-un sereleu obscur deținut mai întîi de un off-shore panamez, apoi de un grec pe care nu l-a văzut nimeni? Sînt întrebări la care vom avea răspuns pe măsură ce vor avansa cercetările în dosarul „Microsoft“.

Daniel Befu

Subscribe To Our Newsletter

Dragoste şi sex la Auschwitz şi în Gulag

Cei care au trăit deja sfârşitul lumii, şi în Germania nazistă, şi în Uniunea Sovietică,...

Închide