31/10/2020

Cel mai poluat loc cu deseuri plastice din lume – o insulita din Pacific.

O insulita nelocuita din Pacific, desi este la mii si mii de kilometri distanta de orice oras de pe Pamant, a fost identificata drept cel mai poluat loc de pe Pamant, cu deseuri din plastic. 

Pe plajele minusculei insule Henderson – care este arie protejata de UNESCo ca patrimoniu mondial – se gasesc aproximativ 38 de milioane de deseuri cantarind, in total, 17 tone.

Oamenii de stiinta care au descoperit acest nivel urias de poluare spun ca aceasta insula detine cea mai mare densitate de gunoaie de plastic din lume. Ei spera ca studiul prezentat de ei sa constituie un semnal de alarma si ca omenirea va intelege ca poluarea cu plastic este o amenintare serioasa care influenteaza incalzirea globala.

DESEURI INTERNATIONALE

Cercetatorii care au studiat plajele insulei au gasit gunoaie provenite din intreaga lume. Dr. Jennifer Lavers a constatat ca 7% din totalul deseurilor provin din activitati legate de pescuit.

Ea a spus ca cele mai multe dintre lucrurile gasite pe majoritatea plajelor erau articole de uz casnic, cum ar fi brichete de plastic, aparate de ras de unica folosinta, periute de dinti, pet-uri sau lingurite de plastic din pachetele de detergenti sau din cele de lapte praf pentru bebelusi, chiar si suzete.

„Asta demonstreaza ca ceea ce numim noi ‘de unica folosinta’ nu sunt deloc ‘de unica folosinta’ si ca obiecte care au fost fabricate acum zeci de ani înca plutesc pe oceane astazi si vor mai pluti inca multe decenii de acum incolo. Nu exista un loc în lume care sa fie ferita de poluarea cu deseuri de acest gen. Plasticul este omniprezent”, spune Dr. Leavers.

Doar cu putin peste 25% din gunoi provine din America de Sud, adus aici de curentii din Pacificului de Sud care gireaza in sens contrar acelor de ceasornic, dupa ce „calatoresc” de la sud la nord de-a lungul coastei continentului sud-american.

PARTE A UNEI PROBLEME MAI LARGI

Descoperirea confirma rezultatele unui raport din 2016 al Fundatiei Ellen MacArthur, lansat anul trecut la Davos, care a analizat fluxul de deseuri din întreaga lume si care prezice ca, din cauza cresterii productiei, pâna în 2050 oceanele ar putea contine mai multe deseuri plastice decat pesti.

DA, ATI CITIT BINE!

Productia anuala de plastic a crescut de la 1.7 milioane de tone in 1954 la 311 milioane de tone in 2014. Se estimeaza ca CINCI MILIARDE de bucati de material plastic – majoritatea de dimensiuni de sub 5 milimetri – plutesc deja pe suprafata oceanului mondial.

Nu este de mirare ca habitatul natural de pe insula Henderson a fost grav afectat de deseurile din plastic. În timp ce crabii se folosesc de ambalajele de cosmetice pentru a-si face adaposturi, testoase mor in masa incalcite in gunoaie din material plastic, in special in pungi care imita aproape perfect meduzele, mancarea lor favorita.

Insula este teritoriu britanc si este un sanctuar pentru o serie de specii amenintate, inclusiv albatrosul Henderson si cârstei Henderson iar plajele sale sunt loc de cuibarit pentru broasca testoasa verde, specie pe cale de disparitie.

(Vezi video)

Traducere si adaptare dupa World Economic Forum.

Follow me!

Subscribe To Our Newsletter

Presedintele Iohannis se va intalni cu sasii la Sibiu. Se anunta 12.000 de participanti

Cea mai mare întâlnire a sașilor care a avut loc în România, după 1989, va...

Închide