Caracatita : Truică, Andronic, Marcovici, Impact, Boc, Apostu, Bostan, Năstase, Tăriceanu, Beny Steinmetz

Potrivit DNA, cu toţii s-au înfruptat din nesecatul izvor al fărădelegilor. Ultimii pe listă, omul de afaceri Remus Truică, jurnalistul Dan Andronic, Marius Marcovici, fost consilier al premierului Călin Popescu-Tăriceanu, prinţul Paul Lambrino și Claudiu Lucian Mateescu, director general Impact.

Dacă cineva credea că la ceas de seară, prin curtea unei biserici din Chitila – unde mahărul PDL metamorfozat în liberal, Ioan Oltean, lua mită – o gaşcă de 4 sau 5 sau 45 de necunoscuţi decideau să căpuşeze statul prin despăgubiri ilegale, se înşeală amarnic. Legăturile dintre membrii Grupului de retrocedări ilegale sunt vechi şi bine închegate. Mereu în siajul vârfului conduceri politice aceşti băieţi deştepţi au stors ce şi cum s-a putut din energie şi imobiliare. Apoi, s-au reaxat pe o şmecherie românească: despăgubirile / retrocedările ilegale.  Operaţiune care nu era pentru oricine. Aveai drepturile litigioase pe un teren şi mureai cu ele în Instanţă. Trebuia să vină un băiat deştept, care să le cumpere şi să ştie ce butoane trebuie apăsate pentru ca apoi să primească despăgubirea în urma evaluării mult umflate. La o adică oricine putea cumpăra drepturile litigioase şi plăti ca şpagă 15%-20% din despăgubire. Dar sistemul funcţiona altfel: şpaga în avans! Astfel exista un cerc restrâns de fericiţi care îşi permiteau aşa ceva!

DNA mai are mult de lucru. Şi pe la Cluj şi pe la Monaco…ia sa vedem cate ceva :

Firma lui Claudiu Lucian Mateescu, Impact, este una care a lăsat Clujul cu buzele umflate. 

În 2012, Primăria Cluj Napoca lansat anunţul de licitaţie privind contractarea de ofertanţi de servicii juridice, avocaţi, pentru procesul cu societatea Impact, pentru suma de 15.000 euro, un mizilic faţă de cele 56 milioane euro, pe care le cerea în proces Impact. La această stare conflictuală s-a ajuns în urma unei istorii care începe în 2007, pe vremea când primar era Emil Boc, când, în urma unei licitaţii câştigate de firma bucureşteană Impact, cele două părţi au semnat un acord-cadru de asociere. La vremea respectivă primar al municipiului Cluj Napoca era actualul premier Emil Boc, iar viceprimar –  Sorin Apostu. Contractul cadru prevedea construirea unui cartier de locuinţe în zona Lomb/Dâmbul Rotund: primăria trebuia să pună la dispoziţie 180 de hectare, iar Impact se ocupa de viabilizarea terenului şi de construcţii. Primăria clujeană primea în schimb un număr de locuinţe. Acordul cadru trebuia să fie urmat de asocierea într-o nouă societate, SC Lomb SA, lucru care s-a întâmplat în 2008. În noua societate primăria deţinea 51% din acţiuni, iar Impact, 49%. Însă, din start, din motive pe care doar le intuim, jocurile au fost făcute pentru Impact: deşi avea 51% din societate, primăria avea în Consiliul de Administraţie un singur membru, iar Impact doi. Practic, administraţia clujeană era în inferioritate, neputând lua vreo decizie sau contracara vreo decizie, deşi avea majoritatea pachetului de acţiuni. Delăsarea primăriei clujene vizavi de avuţia locală, reiese clar din atitudinea reprezentanţilor în Consiliul de Administraţie al SC Lomb SA şi, mai ales, din modul în care a fost redactat actul de constituire şi acceptarea sa cu prevederea de un singur reprezentant al primăriei faţă de doi ai Impact. După această lovitură a celor de la Impact, a fost convocată o AGA, Adunare Generală a Acţionarilor, prin care s-a modificat actul constitutiv, iar SC lomb SA devenea SC Clearline Development & Management SRL, cu firma Impact acţionar unic. Administraţia clujeană a atacat deciziile CA şi AGA, dar a pierdut în instanţă. Apoi, s-a decis că nu mai este oportună continuarea demersurilor juridice pentru că firma bucureşteană intrase din nou în insolvenţă şi nu mai exista posibilitatea re-asocierii.

Revenind la partea procesuală, administraţia clujeană din nou şi-a bătut joc de boul de contribuabil. În primul rând merită adus în atenţie cine a reprezentat Primăria Cluj Napoca în procesele prin care s-au atacat deciziile AGA şi CA prin care administraţia clujeană a fost exclusă din Lomb SA şi Impact a transformat Lomb SA. Avocatele Dana Cionca şi Cristina Bidiga deşi au pierdut procesele au fost plătite de administraţia locală cu 5.322 lei. Dar asta se întâmplă şi la case mai mari, nu poţi câştiga fiecare proces.
În procesul Impact & Clearline vs. Primăria Cluj Napoca, clujenii riscă să piardă aproape 60 de milioane de euro. Bani care nu vor fi plătiţi nici de fostul primar Emil Boc, nici de foştii consilieri locali, nici de foştii reprezentanţi ai primăriei în CA al Lomb SA (Dan Lazăr şi Adrian Inceu), nici de avocaţii Dana Cionca şi Cristina Bidiga, nici de şefii de servicii ai primăriei, nici de actuala administraţie locală, ci de boul de contribuabil clujean. Care în loc de parcuri, străzi şi iluminat public va cotiza la buzunarul Impact., arata Mihai Petean de la Cotidianul Transilvan

Caracatita retrocedarilor 

Din  gruparea infractionala a carei interfata  este Remus Truica, fac parte:  Beny Steinmetz, miliardarul care credea ca controleaza Gold Corporation, Rosia Montana, Tal Silberstein, și Arthur Finkelstein,  consilierii israelieni ai lui Tariceanu, precum si ai PSD, (Tal Silberstein a fost si strategul politic al lui Traian Basescu).

Între miliardarul american de origine maghiară George Soros şi Beny Steinmetz, cel mai bogat israelian şi principalul acţionar al Gabriel Resources, se poartă o luptă crâncenă de ani buni. Protagoniştii îi includ pe Tony Blair şi pe preşedintele din Guineea, iar din complot nu lipsesc tentative de asasinat şi procese în instanţă. Faptul că ambii magnaţi au afaceri miniere în valoare de miliarde de dolari n-are nicio legătură, susţin amândoi.
Truica a reprezentat societatea Reciplia care este controlata de offshore-ul Reciplia LTD, in umbra caruia se afla Tahal Group.
Pana in 2012, Tahal Group a fost condusa de  Amnon Lipkin-Shahak, fost Sef de Stat Major al Israel Defense Forces.
Tahal Group detine si  firma Globe Trade Center, posesoarea cladirii  America House, unde au sediul  firma Reciplia SRL (cea care a achizitionat drepturile litigioase de la printul Paul), Casa de Avocatura „Tucă, Zbarcea şi Asociatii”, precum si compania TRG Agent de Asigurare, condusa de Marius Marcovici, fostul consilier al lui Calin Popescu Tariceanu .

Grupul Tahal face parte din holdingul israelian Kardan, care a instrat in posesia urmatoarelor firme romanesti, prin participarea la privatizarile dispuse de FPS:  Filatura Romaneasca de Bumbac, Fabrica de Chibrituri (București), Grupul Industrial Titan (București), Diham (spatii comerciale in Bucuresti), Criortex (Filatura de bumbac din Oradea).
Majoritatea acestor companii, au fost  inchise, utilajele au fost vandute la fier vechi, spatiile golite au fost inchiriate, s-au ridicat Mall-uri si complexe imobiliare.
Tal Silberstein şi Arthur Finkelstein conduc companii din holdingul Kardan.

Anii 2003 şi 2004 l-au găsit pe Tal Silberstein alături de un alt om politic cu influenţă: Adrian Năstase. După ce campania la care a contribuit a avut parte de un eşec, Silberstein a devenit partener de afaceri cu Dan Andronic, alături de care a semnat un contract cu Călin Popescu Tăriceanu şi cu PNL, informează Antena 3.
            Între 2008 şi 2009, Silberstein era deja implicat în afacerile retrocedărilor ilegale prin intermediul firmei pe care acesta o controla. Mai exact, mai multe terenuri şi clădiri din Snagov şi Bucureşti, retrocedate către Prinţul Paul, au fost vândute către firma ofiţerului israelian. Ulterior, proprietăţile au fost revândute către Remus Truică şi Sorin Roşca Stănescu, spun procurorii DIICOT.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. „Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela”, arăta DNA, într-un comunicat de presă. Detaliile apar în dosarul în care Elena Udrea, Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia, fostul preşedinte al CJ Tulcea Victor Tarhon, Dan Andronic şi un fost director general al unei societăţi au fost trimişi în judecată în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

De exemplu, în cazul celor 125.000 de dolari încasaţi de Tal Silberstein, procurorii spun că aceşti bani provin dintr-o evaziune fiscală, care a fost făcută de societatea No Limit Management SRL, controlată de Giovanni – Mario Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu.  Concret, surse judiciare au explicat că No Limit Management SRL nu a înregistrat la Fisc mai multe tranzacţii comerciale făcute cu RCS&RDS, după ce a încheiat un contract de prestări servicii, având ca obiect închirierea de echipamente şi aparatură audio-video. Era vorba de trei facturi în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei.  Giovanni – Mario Francesco s-ar fi sustras astfel de la plata impozitelor corespunzătoare acestor venituri, iar bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 735.098 de lei. El este cercetat la DNA pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, într-o cauză separata.

 

Subscribe To Our Newsletter

Polul antimafia proamerican de la Cluj

Nu e greu sa realizezi ca doi procurori, sefi ai DNA, au absolvit la Cluj-Napoca...

Închide