Canalizarea din ANL sau mostenirea rosie din 2003

Fotografie-0028Fotografie-0029

Initial, un strain neamt in vizita la Floresti, crede ca acesta a fost vizitat de extraterestrii. Asa arata „urmele”lasate de guvernarea Nastase si a partidului Stat din 2000-2004, cand l-am votat pe Iliescu de frica lui Vadim.

Cartierul a fost inaugurat cu mare pompa de liderii PSD, in frunte cu fostul premier Adrian Nastase chiar in ziua in care a inceput campania electorala pentru alegerile locale. 

„Stand-up for the champions – imnul PSD care trebuia sa-i duca la victorie, nu a ridicat in picioare poporul roman. Nici pe clujeni, care nu au fost deloc impresionati de Ioan Rus, trimis la sacrificiu de Nastase sa castige Clujul.

Ma plimb si fotografiez. Discut cu lumea. Multora, le e frica sa vorbeasca. Un domn inginer constructor, care ma serveste cu o bucata de carne la gratar, Cojocariu, imi spune : „Domnul meu, aici vad trei linii de sistematizare. Totul a fost gandit pentru o alta dezvoltare. Apoi, s-a lasat totul balta. Pacat de banii nostrii, sunt si eu florestean. Dupa vegetatie, astea arata de vreo 10-12 ani vechime”.Blocurile ANL din Cetatea Fetei sunt o dovada clara a idioteniei autoritatilor si a lipsei de profesionalism a constructorilor. Puteau sa-l faca mai departe de atat, si mai cocotat de cat s-a facut? Pe langa faptul ca au fost livrate tarziu, din cauza planurilor diferite, canalele retelei de canalizare de pe traseul drumului au fost puse cu cativa zeci de centimetri  mai sus decat drumul propriu-zis. Asa ca atentie soferi! pregatiti-va de slalom.

Cartierul ANL din Floresti a fost construit in comuna si nu in Cluj-Napoca din cauza conflictelor dintre fostul primar PRM al municipiului, Gheorghe Funar, fosta conducere PSD a Consiliului Judetean si fosta echipa de conducere social-democrata a Ministerului Transporturilor. 
In momentul in care Consiliul Judetean si Consiliul Local au decis pornirea acestui proiect, autoritatile din Floresti se obligau sa ofere terenul necesar pentru construirea cartierului, iar autoritatile judetene trebuiau sa finanteze lucrarile de infrastructura.

Scandalul proiectului ANL din comuna clujeana Floresti continua. Fostul presedintele din 2005 al Consiliului Judetean, Marius Nicoara, da vina pe firmele care au contractat lucrarile de construire a locuintelor pentru tineri pentru intarzierea proiectului. El a afirmat, insa, ca nu poate penaliza aceste firme deoarece ele au semnat contracte direct cu Ministerul Integrarii Europene sau cu Ministerul Transporturilor si Lucrarilor Publice, in timp ce Consiliul Judetean si Consiliul Local Floresti sunt doar beneficiari ai proiectelor.

Cine erau ministrii de resort ? 

La lucrari publice,delegat  Borbely. La Integrare, Vasile Puscas.Prim ministru, fostul detinut Adrian Nastase !


Reactia fostului presedinte al CJ venea la o zi dupa ce ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, a declarat ca ar putea retrage 31 de miliarde lei din suma totala de 50 de miliarde lei alocata Consiliului Judetean pentru amenajarea drumului de acces in cartierul Cetatea Fetei din Floresti.
Nicoara sustine ca lucrarile au mers atat de incet deoarece firmele nu si-au respectat termenele. El a adaugat ca Regia Autonoma a Drumurilor Judetene a realizat terasamentul drumului de acces, insa lucrarea a fost deteriorata de angajatii firmei „Sade”, care nu terminasera lucrarile de canalizare.
Printre societatile cu intarzieri s-ar numara, potrivit presedintelui CJ, SC „Electrica” SA, SC „Distrigaz Nord” sau „Romtelecom”.

Cine si cati bani din buget a „ras” SADE ?

Dupa ce firma franceza a oprit lucrarile la canalizare, Ministerul Finantelor a incercat sa recupereze in instanta daunele provocate de SADE. Dupa Romania libera,  iata cum arata o „nota de plata” intocmita la prima vedere pentru firma franceza
Compania franceza SADE a incasat pe lucrarile efectuate la Cluj aproximativ 17 milioane de euro si a produs, in schimb, pagube de miliarde de lei vechi, pe care nu le-a mai acoperit niciodata.
Intre timp, potrivit fostului director al Companiei de Apa „Somes”, Dorin Ciataras, Ministerul Finantelor incearca sa recupereze in instante daunele produse de firma franceza.
Romania libera va prezinta o „nota de plata” pentru firma franceza, realizata dupa pagubele raportate de mai multe institutii publice.
Astfel, potrivit datelor detinute de Primaria Cluj-Napoca, compania franceza a fost amendata in 2004 si 2005 de nu mai putin de 59 de ori. Suma totala a amenzilor se ridica la peste 70.000 de RON. Potrivit reprezentantului Primariei, Cristian Chinciusan, majoritatea amenzilor incasate de SADE au fost aplicate pentru lucrari defectuoase. 
„Este vorba de nerespectarea sau depasirea termenelor de spargere a asfaltului, adica de obicei nu acopereau la timp lucrarile, apoi sunt amenzi pentru nerespectarea procesului tehnologic, sau chiar lucrari de spargere a asfaltului, neautorizate, adica ei nu mai asteptau autorizatie de la Primarie, doar treceau la spart”, a explicat pentru Romania libera Chinciusan cateva din motivele cele mai dese pentru care SADE era amendata de serviciile Primariei. Potrivit acestuia, din cei 70.000 de RON, SADE a platit putin sub 20.000. „Sunt si amenzi unde daca plateau mai repede, plateau mai putin”, a mai explicat Chinciusan.

Francezii de la SADE au trimis Ministerului de Finante o notificare in care cer rezilierea contractului pentru executarea lucrarilor de reabilitare a retelei de apa si canalizare din municipiul Cluj-Napoca.

Un site de Cluj, cluj24h.ro, avertizeaza pe buna dreptate asupra mirosului de canal de pe strada Stejarului. A fost un drept la replica al primarului Florestiului, Horia Sulea.

Horia Sulea nu era primar al Florestiului in anul de gratie 2003, dar trebuie sa remedieze mizeria creata de guvernarea PSD aferenta anului 2003.

Iata istoria deloc romantata, a devalizarii banului public, de care cineva trebuie sa raspunda. Desi atacul are loc asupra primarului Horia Sulea, efectul de bumerang s-ar putea intoarce tocmai in an electoral, in curtea PSD, lucru deloc incantator pentru puterea actuala. 

Ca si in canalizare, atunci cand sapi, nu stii peste ce dai !

In 2003, SADE a castigat licitatia organizata pentru executarea lucrarilor de reabilitare si modernizare a retelei de apa si canalizare din municipiul Cluj-Napoca, care fac parte din programul european ISPA in valoare de 35 de milioane de euro, iar conform contractului, firma urma sa execute lucrari pe 324 de strazi. Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a declarat ca, in actul trimis ministerului, firma franceza isi motiveaza solicitarea prin lipsa de colaborare a autoritatilor locale, intarzieri la depunerea de proiecte, neacordarea unor autorizatii de construire.

Marius Nicoara loveste in SADE

Marius Nicoara a respins afirmatiile francezilor, i-a acuzat, la randul sau, de lucrari de calitate proasta si de prejudicierea clujenilor, exprimandu-si convingerea ca acestia au sublicitat. „Numai noi stim ce lucrari au executat si ce probleme am avut. Sunt convins ca SADE a sublicitat si ca termene de executie a lucrarilor si ca sume si pentru ca nu a putut sa execute a decis sa rezilieze contractul”, a spus presedintele CJ Cluj.

Marius Nicoara a amintit faptul ca desi SADE s-a angajat sa termine lucrarile in iulie 2006, a cerut prelungirea termenului cu 16 luni, si a mai cerut si plata unor penalitati de 17 milioane de euro. In acelasi context, Dorin Ceataras, directorul Companiei de Apa Somes, care este beneficiarul lucrarilor, a declarat ca pagubele rezultate in urma lucrarilor executate de cei de la SADE ajung la noua milioane de euro. Potrivit sursei citate, francezii au executat doar circa jumatate din lucrarile contractate.

Apare si o intrebare legitima din partea cotidianului cluj24h.ro. Decat 600.000 de euro pentru un parking, nu mai bine rezolvam problema canalizarii ? Adica sa „acoperim” mizeria lasata in urma de SADE ?

Aceasta problema o supunem dezbaterii publice. Dreptul la informare corecta a cetateanului  este un drept legitim. Este bine sa acoperim cu alti bani publici bataia de joc din copiii florestenilor, care trebuie sa suporte mirosul pestilential ? 

Sau simultan, sa comandam o expertiza in care sa vedem, lucrarile au fost terminate si finalizate conform normelor in vigoare, iar cei vinovati, daca ei exista, sa fie sanctionati patrimonial, chiar daca ei sunt la putere acum ?

Cate procese are pe rol SADE ?

SC SADE CGTH FRANTA  are un numar relmente impresionant de procese pe rol. Nu mai putin de 114 procese pe rolul instantelor de judecata, furnizeaza site-ul just.ro.  Cu avocati bine platiti. 

Plin de procese cu Primaria Cluj, castigata in 2004 de Emil Boc.

Multumim publicatiei cluj24h.ro, care aduce inca o data, cotidianului Vocea Clujului, posibilitatea de a face lumina in cheltuirea banului public in mod haotic.

Ultimii 24 de ani ne-au invatat ca acolo unde intra PSD se alege praful. Poate ca organele abilitate se vor sesiza, in legatura cu modul in care a fost atribuit cotractul firmei SADE.

Ghiciti dumneavoastra cine a executat lucrarile. Mie mi se face greata.

Subscribe To Our Newsletter

Diferenta intre fostul si viitorul prim ministru al Romaniei

Dupa Vasile, de la eclujeanul, primarul celei mai mari comune din România, Horia Șulea, nu reușește...

Închide