Camera Deputatilor a votat legea laptelui romanesc. Un proiect sustinut de PNL Cluj

Camera Deputatilor a adoptat ieri, 7 aprilie 2016, cu 218 voturi pentru si o abtinere „Legea  privind stabilirea unor măsuri suplimentare pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum, precum şi a produselor lactate”

Proiectul de lege a fost inițiat da asociațiile de producători de lapte principalul susținător fiind clujeanul Dorel Secara care a participat frecvent la lucrările Comisiei de Agricultura din Cam Dep, sustinut fiind de deputatul clujean Nechita Adrian Oros.

Astfel, industria laptelui românesc va fi susținută prin cresterea vizibilitatii provenientei, chiar pe eticheta.

Noutățile referitoare la menţiunile obligatorii suplimentare care se introduc pe câmpul vizual  al etichetelor sunt:

  • Dreptul exclusiv al celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs natural”.
  • Dreptul exclusiv al celor care folosesc în proporţie de 100% lapte crud materie primă provenit din fermele din România de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs românesc”.
  • Obligatia ca eticheta de pe produsele lactate trebuie să prevadă avertizarea cuprinzând sintagma „Conţine lapte praf în proporţie de __%”.
  • Obligatia ca etichetele pentru lapte proaspăt pentru consum şi produsele lactate de a fi inscripţionate clar, uşor de înţeles, pentru a permite consumatorilor informarea privind originea şi trasabilitatea produselor.
  • Initierea de campanii de promovare şi creştere a consumului de lapte proaspăt pentru consum şi produse lactate româneşti, la nivel național.

Subscribe To Our Newsletter

“Natură şi Învăţătură” la USAMV Cluj

Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, specializarea Piscicultură şi Acvacultură, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole...

Închide