19/06/2021

Ca romanul, impartial. Unii candideaza pe mai multe liste

Unii candidați nu au așteptat să fie aleși ca să migreze și s-au pus pe listele mai multor partide: 28 de persoane sunt în această situație, informeaza Expert Forum, in urma analizei listelor de candidati depuse penreu alegerile locale din 5 iunie.

La alegerile locale din 2016 candidează 267.239 de persoane. Condițiile minime pentru candidatură sunt ca aceștia să aibă 23 de ani, drept de vot (inclusiv să nu aibă drepturile electoral interzise) și să aibă domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese. Mai mult, nu pot candida din partea mai multor partide sau ca independenți, în acest context candidatura fiind nulă de drept.

Legea 115/2015 spune clar ca „au dreptul de a fi alesi consilieri si primari cetatenii cu drept de vot care au implinit, pana in ziua alegerilor inclusiv, varsta de cel putin 23 de ani”.

Iar la articolul 7, alineat 7, din legea 115/2015 se precizeaza: „candidaturile depuse pe mai multe liste de candidati sau atat pe liste, cat si ca independent, sunt nule de drept.” In aceeasi lege se precizeaza clar ca „acceptarea de catre o persoana a inscrierii sale in mai multe liste de candidati pentru aceeasi autoritate publica” constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.400 lei la 2.000 lei.

Cu toate acestea, din datele publicate de Biroul Electoral Central reiese că449 de persoane au sub 23 de ani, chiar și 18.

În acest moment candidaturile nu mai pot fi contestate, dar pot fi invalidate dacă aceste persoane ar ieși câștigătoare în alegerile din 5 iunie. Problemele pot veni din mai multe surse: necunoașterea legii, abuzuri, lipsă de capacitate administrativă. Birourile electorale din județele Bacău, Timiș, Iași, Dolj sau Maramureș sunt campioane la acceptat candidaturi de la persoane sub 20 de ani. Spre exemplu, în Bacău există 30 de astfel de cazuri.

La capitolul partide, campionii cu probleme sunt PMP (79) si ALDE (69).

Aici gasiti listele cu candidatii la primarie din fiecare localitate 

 

Începe TIFF. Hai la Cluj, vine si Sophia Loren!

Cel mai mare festival de film din România începe la Cluj. Festivalul Internaţional de Film...

Închide