Breaking News : Se pregătește în secret autonomia maghiara

 

Ne asteapta vremuri cumplite. Fostul pastor reformat Laszlo Tokeș au semnat la Cluj, pe 12 octombrie o declarație româno-maghiară prin care se militează pentru „autonomia culturală și teritorială”, în special cea maghiară din România.

László Tőkés a spus că îşi propune să întărească colaborarea între organizaţiile membre KMAT în interesul dobândirii autonomiei. Acesta a semnalat: pe 12 octombrie va avea loc la Cluj-Napoca o întâlnire româno-maghiară, unde vor pregăti o declaraţie comună în Casa Libertăţii Religioase. Mai apoi va avea loc la Bruxelles conferinţa “Români şi maghiari în Europa”. Pe 27 octombrieConsiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi Consiliul Naţional Secuiesc va avea o şedinţă comună a delegaţilor, iar pe 18 noiembrie va avea loc la Sfântu Gheorghe o adunare generală secuiască.

Tőkés a spus: utima întâlnire a KMAT a fost la începutul lunii martie, când au preconizat o conferinţă şi un şir de evenimenteocazionate de sărbătorirea a 100 de ani de existenţă a statelor care au rezultat în urma destrămării Ungariei Mari. Acesta a spuscă organizaţia a sugerat “o atitudine maghiară constructivă”, iarpunctul lor de vedere este că răspunsul la Trianon este autonomia.Nu îşi doresc să meargă pe drumul confruntărilor, ci pe cel al înţelegerii, al împăciurii, a punctat Tőkés.

KMAT a înaintat şi un apel pe tema autonomiei maghiarilor din România, Parlamentului de la Bucureşti, iniţiind ca, de Centenar,cele două popoare să deschidă drumul colaborării armonioase prin demararea discuţiilor privind acordarea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Apelul a rămas fără răspuns de atunci, iar tăcerea de data aceasta nu este acceptare, ci desconsiderarea iniţiativei – a apreciat fostul episcop reformat de Piatra Craiului.

Nu există posibilitatea de a obţine autonomia fără a cădea la oînţelegere cu populaţia majoritară, iar fără autonomie toate
politicile privind minorităţile servesc doar autoînşelării – a semnalat politicianul ardelean.

Acesta a formulat: fără dreptul la autodeterminare, fără autonomia învăţământului este un chin ce se întâmplă cu comunitatea
maghiară. În opinia lui Tőkés, Ucraina Subcarpatică este ameninţată de coşmarul anihilării învăţământului în limba maghiară şi nu are instrumente cu care să lupte.

 

Cine a semnat documentul din 12 octombrie de la Cluj-Napoca :

Cristian Pârvulescu, președintele Asociației Pro-Democrația, un critic acerb al Bisericii Ortodoxe Române, Mircea Toma, președintele Asociației ActiveWatch, care a militat de-a lungul timpului împotriva statului român și pentru comunitatea LGBT, pentru eliminarea orei de religie din școală, jurnalistul Sabin Gherman (găzduit de publicația Newsweek România), un vechi susținător al independenței Transilvaniei, profesorul ieșean Liviu Antonesei, revoluționarul timișorean Florian Mihalcea, jurnalista greco-catolică Ramona Băluțescu, o fostă apropiată a răposatului Mitropolit al Banatului Nicolae Corneanu, Marius Tabacu, directorul Filarmonicii „Transilvania”, Cristian Sandache – istoric, fost deputat PSD, activistul secularist Gabriel Andreescu sau Radu Răileanu, coleg cu Mircea Toma la Activewatch, potrivit Activenews.ro.

Surse : hirado.hu

Poza : Horthy

Subscribe To Our Newsletter

Diferit SRL sau cum sa faci bani stand acasa. Acuzatie de „șantaj” !

Este oare ok, sa participi la licitatii, sa nu ridici un deget in executie iar...

Închide