Breaking News : Lovitură de stat în Republica Moldova !

 

„Ziarul de Gardă Unimedia portal de ştiri Agora.md TV8.MD JurnalTV.md Protv Chișinău – Avem putere dublă în stat, una legitimă, votată de cetățeni, și una nelegitimă, capturată de PD. Prezentați lucrurile ca atare. Rolul presei este mai important decât oricând. Vă rugăm ca atunci când menționați Curtea Constituțională să adăugați: „Curtea Constituțională, instituție temporar capturată de PD”. Pentru noile știri, dar redactați, vă rugăm, și știrile publicate deja online. La fel, când vorbiți despre alegeri anticipate, nu le prezentați ca un fapt, ci ca o „propunere care contravine Constituției”. Este responsabilitatea noastră a tuturor, dar în special a jurnaliștilor, felul în care prezentăm lucrurile. Nu slujiți dictatorului. Știm că nu o faceți intenționat. Serviți țării și poporului.”

Protestatarii au instalat corturi în fața unor ministere, a procuraturii, a Curții Constituționale și a Guvernului, spunând că vor să apere instituțiile de ”trădătorii” din Partidul Socialist și din Blocul politic ACUM. De asemenea, tot peste noapte, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a apărut o scenă mare cu însemnele Partidului Democrat.

Amintim că, sâmbătă, socialiștii președintelui Dodon și pro-europenii ACUM au semnat un acord de ”dezoligarhizare” a țării, au ales un președinte al Parlamentului și au numit un nou guvern, condus de Maia Sandu. Curtea Constituțională, considerată sub influența oligarhului Plahotniuc, a dat mai multe decizii prin care a spus că Parlamentul trebuia dizolvat, alegerea Zinaidei Greceanîi drept președinte al Parlamentului și numirea noului guvern sunt neconstituționale.

Tot sâmbătă, Parlamentul de la Chișinău a adoptat o declarație prin care declară Republica Moldova ”Stat capturat” și a votat pentru demiterea liderului parchetului anticorupție și a șefului serviciului secret.

Partidul Democrat a răspuns acuzând o ”lovitură de stat” și cerând alegeri parlamentare și prezidențiale.

Dana Voicu, analist politic :

E haos peste Prut dar nu e neapărat surprinzător
Scurta Istorie si personaje principale:

– PLAHOTNIUC este un oligarh dubios cu multiple cetățenii (inclusiv romana si rusa) pe nume diferite (actele românești sunt pe numele Vlad Ulinici). NU are numai multiple cetățenii are și multiple legături dubioase cu Rusia și cu o mulțime de actuali și foști dictatori din fostul spațiu sovietic. Pare o creație a Moscovei scăpata de sub control sau o diva care-și negociază dur alocația de de la „sugar-daddy”.
In Romania, Plahotniuc este legat de PETROM (Dinu Patriciu) și de PSD care îl susține și pe care îl susține (posibil sa aibă și alte legături, dar nu le-am găsit)
In Moldova, Plahotniuc (cam ca Dragnea în Romania) pune premieri și îi dă jos când aceștia nu îl mai „ascultă” (ex. Filat)
In timp, Plahotniuc a reușit sa controleze cam tot spațiul public și o parte din instituțiile de stat. Intre altele, controlează media, DNA-ul, și CCR-ul din Basarabia.
Plahotniuc e un populist corupt care nu are nicio problema sa mintă cum ar bea apa.

 DODON este un politruc oportunist. în opinia mea, e comunist de conjunctură pentru ca nu a avut nicio problema sa trădeze partidul și sa-l părăsească atunci când i-a „picat bine”. Rusofil este tot de conjunctură, n-a avut o problema sa voteze cu Pro-Europenii, alături de alți 2 la fel ca el, la un moment dat. A declarat sa peninsula Crimeea e teritoriu rus dar nu a semnat niciodată recunoașterea oficiala a anexării. La fel merge treaba și cu federalismul, a negociat cu rusii federalizarea Moldovei dar a refuzat semnarea acordurilor oficiale. Relația lui Dodon cu Romania n-a fost niciodată amicala. La un moment dat, personajul elucubra despre „Moldova mare” adică o Moldovă care sa includă Moldova romanească. Elucubrația era cam asa: „Basarabia intra în Uniunea Vamală, și va prospera miraculos, prin urmare vor începe să curgă cererile de cetățenie din Moldova romanească și, într-un final, moldovenii noștri o sa ceara unirea cu Basarabia într-o țara separata de Romania și de UE. In urma acestor elucubrații, Dodon a primit aprecierea lui Putin și o harta cu cu „Moldova Mare” cadou. Ce n-a primit de la Putin a fost un parteneriat strategic intre Republica Moldova și Rusia. La fel, Dodon a fost și pro-european și pro-american când i-a picat bine lăudând parteneriatul strategic cu Romania în diverse ocazii. Sigur. asta nu l-a împiedicat sa atace Romania și parteneriatul strategic în diverse alte ocazii. Una peste alta, Dodon pare personajul care vorbește dar nimeni nu poate pune baza pe ce spune, nici măcar el însuși.

– MAIA SANDU, ANDREI NASTASE si alianța ACUM – sunt pro-europenii moldoveni, Catalogați de-a dreptul euro-entuziaști, ei sunt un pic romantici, un pic #rezist, un pic idealiști. filo-romani și unioniști. Ei sunt susținuți de UE și de PNL și de PPE. Anterior, la alegerile locale. Andrei Nastase a câștigat cursa pentru primar al Chișinăului dar mandatul i-a fost invalidat de oamenii lui Plahotniuc din sistemul de justiție al Moldovei.
Conjunctura electorală și post-electorală
Alegerile parlamentare din februarie 2019 nu au putut produce o majoritate clară. In parlamentul de 101 locuri au intrat Socialiștii lui Dodon cu 35 de locuri, Democrații lui Plahotniuc cu 30 de locuri, ACUM-ul pro-EU al Maiei Sandu și Andrei Nastase cu 25 de locuri și euro-scepticii filoruși de la SOR cu 7 locuri.
Nicio alianță cu filorușii de la SOR nu poate degaja o majoritate, ea se poate genera exclusiv printr-o alianță intre doua din cele 3 partide clasate pe podium.
Inițial, s-a dorit o discuție în trei. Maia Sandu a refuzat însa orice discuție la care Plahotniuc sa fie parte și ACUM s-a retras din negocieri, preferând sa rămână în opoziție.
După luni de discuții intre Dodon si Plahotniuc, cei doi oportuniști, care, aparent, au negociat prin metoda șantajului reciproc, nu s-au înțeles și au intrat în război. Primul atac l-a dat Plahotniuc prin publicarea unor inregistrari in care, aparent, Dodon insista asupra planului de federalizare al Moldovei, idee agreata total de Moscova. La rândul sau, Dodon susține ca înregistrările sunt editate și ca, de fapt, Plahotniuc este cel care a adus în discuție federalizarea. Cel mai probabil, adevarul este undeva la mijloc și, cu siguranța, nu acesta este motivul pentru care cei doi nu au ajuns la o înțelegere.
In acest timp, Dodon a purtat discuții cu cei de la ACUM și au ajuns la un acord pentru formarea majorității. In mod natural, Dodon a făcut concesii considerabile alianței condusa de Maia Sandu și Andrei Nastase care au obținut postul de premier și ministru de interne.
A urmat riposta lui Plahotniuc care, cu ajutorul CCR care a declarat, din senin, ca termenul limita al negocierilor s-a încheiat și ca orice decizie a parlamentului, începând din acel moment, nu mai poate fi valabila, parlamentul fiind considerat dizolvat. prin urmare investirea guvernului Sandu e ilegala. In același timp, CCR l-a destituit pe Dodon din funcția de președinte (deși a fost ales prin vot popular nu prin decizie a parlamentului) și a numit actualul premier ca șef interimar al statului (am dubii ca exista vreo norma constituțională care sa permită astfel de mișcări dar, după ce am văzut o serie de decizii abracadabrante ale CCR-ului roman, am pierdut dreptul de a ne mai scandaliza de cele ale CCR-ului moldovean, indiferent de cât de aberante sunt).
Evident, un populist ca Plahotniuc nu putea rata un pic de spectacol public. asa ca a organizat un miting pe model PSDist – cu autocare și oameni plătiți sau aduși cu japca,

Pozitia UE si a Romaniei
Comisia Europeana a emis un comunicat prin care face apel la calm și la respectarea rezultatului alegerilor din Februarie dând semnale clare de sprijin pentru Guvernul Maiei Sandu.
Ca stat deținător al președinției rotative a UE, Romania reacționează oficial în consonanta cu UE. Atât Președintele Johannis cât și Guvernul au transmis comunicate similare cu cel al Comisiei Europene. Poziția exprimata de instituțiile europene și de staul roman este absolut corecta pentru ca orice declarație mai „implicata” și/sau partizana ar putea fi folosita de Rusia ca pretext pentru escaladarea crizei de la nivel național la nivel european.
Desigur, criticii președintelui și ajutorii de băgători de seama din spațiul public romanesc aleg sa ignore conjunctura și n-au nici cea mai mica jena în a ataca declarația reținută a președintelui.

Eliberați de constrângerile poziției oficiale care angajează statul și instituțiile europene, PPE , familia politica europeana a Maiei Sandu nu ezita sa considere numirea sa ca premier al Moldovei drept o piatra de hotar, un moment de cotitura în drumul Moldovei spre democrație. In comunicat, PPE nu ezita sa critice dur partidul lui Plahotniuc afirmând ca „acesta nu este dispus sa accepte schimbarea” pentru care au votat basarabenii. Aceeași poziție de sprijin total o are și PNL

Context international
Este greu de acceptat că momentul declanșării crizei din Moldova este întâmplator. Alegerile europene abia s-au încheiat cu un rezultat mult sub așteptările Rusiei care nu doar ca spera într-un val euro-sceptic care să controleze Parlamentul UE, dar a și finanțat masiv aceste partide și mișcări

Instituțiile UE sunt în perioada de tranziție negocieri și ajustări, adică nu sunt capabile sa își îndrepte întreaga atenție asupra crizei din Moldova. Momentul pare special ales. Beneficiarul net pare a fi Rusia. Situația economica a Moldovei este extrem de precara ceea ce poate duce foarte ușor la declanșarea și escaladarea unor evenimente violente care ar trimite Moldova și mai adânc în haos, haos pe care Rusia l-ar putea folosi drept pretext pentru a încerca preluarea controlului asupra Moldovei. Având în vedere poziția geo-strategica a Moldovei chiar la granița UE și a NATO o astfel de mișcare a Rusiei ar declanșa automat reacția blocurilor occidentale. Dacă luam în considerare și faptul ca Putin și Trump sunt doi lideri aflați în căutarea unui război, primul pentru ca-și dorește ardent creșterea relevantei internaționale, cel de al doilea pentru ca un război i-ar asigura al doilea mandat prezidential, este evident ca lucrurile nu stau tocmai bine.

Ultima ora
In acest moment, Moldova are un președinte – Dodon – care este detronat de CCR și înlocuit interimar cu Pavel Filip, omul lui Plahotniuc, dar „detronarea” nu este recunoscuta international, deci nici Pavel Filip ca președinte interimar al Moldovei. Decizia CCR de destituire a lui Dodon este total discutabila, având în vedere ca acesta a fost ales prin vot direct al cetățenilor și nu prin decizie a parlamentului.
Pe de alta parte, Uniunea Europeana se declara gata sa lucreze cu „guvernul ales democratic” al Maiei Sandu, ceea ce înseamna ca UE nu recunoaște deciziile CCR-ului moldovean
Fostul guvern, condus de Filip, refuza sa predea puterea noului guvern si se considera in perioada de interimat pana la alegerile anticipate decise de CCR pentru septembrie.
Noul guvern, al Maiei Sandu urmează a se reuni maine, luni, 10 iunie a.c. dar nu in sediul oficial al guvernului pentru ca acolo li s-a interzis accesulLeave a Comment