Boc despre Tariceanu: Nu este un hot in sensul dreptului comun, ci in sens figurativ

perfectPremierul Emil Boc a raspuns primul la termenul de judecata, la intrebarile formulate de avocatii lui Calin Popescu Tariceanu, prin intermediul instantei. Astfel, Boc a raspuns la cele sapte intrebari referitoare la declaratiile facute in urma cu mai mult de un an legat de contractul Sterling, potrivit NewsIn.

Prima intrebare s-a referit la originile „afacerii Sterling”, Boc spunand ca, din cate stie, contractul incheiat de statul roman cu Sterlign Resources a fost demarat la inceputul anilor 1990, prin intermediul Rompetrol.

De asemenea, a adaugat Boc, contractul initial a fost modificat prin 11 acte aditionale, din care ultimul a fost adoptat prin Hotarare de Guvern, chiar inainte de alegerile generale din noiembrie 2008.

In plus, Emil Boc a adaugat ca afacerea Sterling a fost premediatata de catre „guvernantii de la acea vreme, inclusiv de premierul de atunci”, despre care a declarat ca avea competenta sa verifice respectarea cadrului legal in care a fost incheiat actul aditional.

Intrebarea a treia a fost: „Este Calin Popescu Tariceanu un hot? Daca da, ce a furat?”, iar Boc a sustinut ca, din moment ce Tariceanu era premier la momentul incheierii actului aditional 11 la contractul cu Sterling, avea datoria de a verifica legalitatea acestuia si daca era in beneficiul interesului statului roman. „Nu (este – n.r.) un hot in sensul dreptului comun, ci in sensul figurativ, al nerespectarii interesului comun”, a spus Boc despre Tariceanu.

Prim-ministrul in functie a adaugat ca, prin semnarea actului aditional in contractul cu Sterling, Tariceanu nu a respectat Legea Petrolului, care prevede ca, in cazul exploatarilor petroliere, contractele se acorda in urma unei licitatii publice.

Seful Guvernului a adaugat ca respectivul contract poate fi reziliat, in cazul in care se constata nulitatea absoluta a acestuia, adaugand, pe de alta parte, ca exista analize independente care arata ca, prin incheierea actului aditional 11 la contractul cu Sterling a fost prejudiciat statul roman, facand referire la un raport al Curtii de Conturi si o analiza a Comisiei de Industrie din Camera Deputatilor.

„Am fost informat, in calitate de premier, ca exista un control al Curtii de Conturi la ANRM, potrivit legii”, a aratat Boc.

Fostul premierul Calin Popescu Tariceanu, care a venit la proces insotit de avocatul sau, dar si de fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu, a raspuns la 22 de intrebari formulate de avocatul lui Emil Boc, Valeriu Stoica.

Tariceanu a declarat ca, in calitate de premier, nu avea foarte multe atributii in aprobarea contractului cu Sterling si a actelor aditionale, deoarece inainte ca actul aditional sa ajunga pe masa Guvernului, obtinuse avize din parte ANRM, a Ministerului Justitiei si a Ministerului de Finante. „Nu este un act de vointa personala adoptarea unei HG”. In ceea ce priveste rezilierea contractului cu Sterling, despre care vorbise anterior Boc, Tariceanu a sustinut ca exista aceasta posibilitate, dar ca statul ar fi fost obligat la plata unor daune.

Intrebat daca stia ca firma Sterling este partener de afaceri cu Rompetrol, Tariceanu a sustinut ca nu stia la momentul adoptarii actului aditional, prin hotarare de Guvern, dar si ca pana in prezent nu exista informatii in sprijinul acestei afirmatii. Pe de alta parte, Tariceanu a raspuns ca nu stia ca unul dintre reprezentantii Sterling ar fi fost membru in Consiliul de Administratie al Rompetrol.

Tariceanu a sustinut ca nu are nicio legatura cu Rompetrol si cu Dinu Patriciu, dar a recunoscut ca este prieten cu acesta din urma. Pe de alta parte, fostul premier a sustinut ca actul aditional a fost aprobat fara licitatie pentru ca legea nu prevede, dar si ca beneficiile statului nu au fost micsorate prin acel act aditional. Mai mult, a adaugat fostul lider al Executivului, contractul si actele aditionale au fost secretizate la cererea ANRM.

Premierul Emil Boc si fostul prim-ministru Calin Popescu Tariceanu au venit miercuri la Judecatoria Sectotului 5, unde au fost citati pentru a raspunde la intrebari legate de contractul Sterling in procesul in care Tariceanu l-a dat in judecata pe Boc pentrru afirmatii defaimatoare la adresa sa.

Subscribe To Our Newsletter

Mama prostilor a renascut un copil avortat tot de ea : CFR Marfa

Nascut dintr-o neconcordanta, pe  "relatia de transport Necolaiciuc - Mitrea-Nastase", privind vanzarea doar a unui...

Închide