Balaceanu Stolnici internat la Fundeni de urgenta. Zero lei pentru lupta antidrog.

stolniciDomnule academician, astazi Romania are o mare problema cu consumul de droguri. Cum a debutat in tara noastra acest fenomen?

 

Acad. C-tin Balaceanu Stolnici: Trebuie sa spun ca noi avem intr-un anumit fel un noroc. Cateva decenii am scapat de presiunea mare a drogurilor deoarece in timpul regimului comunist consumul de droguri exista, dar era nesemnificativ. Unul dintre avantajele de dupa 1990 a fost, evident, liberalizarea circulatiei oamenilor, a marfurilor si profitand de acest lucru, traficantii au inceput sa isi infiltreze marfa la noi sub doua aspecte. Un aspect de tranzit, care este foarte important si un al doilea aspect de consum. Se tranziteaza droguri la noi in tara intr-o cantitate foarte mare. Acest proces este rezultatul unei adevarat revolutii socio-psihologice care a inceput deja in anii 1960 in California, Statele Unite, cand tineretul a descoperit odata cu ceea ce numeau ei revenirea la libertate, tot felul de libertati: libertatea sexuala, de a nu mai respecta normele de conduita ale societatii. In plus, si consumul de droguri care a devenit atunci, intr-adevar, una din marile probleme ale sfarsitului secolului al XX-lea si vad ca se continua acum si devine una din problemele importante de la inceputul sec al XXI-lea.

 

Cum au evoluat lucrurile in Romania?

 

Acad. C-tin Balaceanu Stolnici: La noi lucrurile au evoluat foarte rau pentru ca presiunea noii culturi, ceea ce am numit eu odata in gluma cultura de discoteca, face ca tineretul sa fie foarte usor captat de catre traficanti. Ei au tehnicile lor, au manevre speciale prin care te ademenesc, prin care conving, minimalizeaza efectele si te prind in plasa, stiind foarte bine ca odata ce ai cazut in plasa, de iesit din dependenta este o problema medicala extrem de dificila si de cele mai multe ori fara rezultate.

 

A aparut cu aceasta cultura de discoteca consumul de droguri, plus posibilitatea marfurilor de a circula la noi care a facut ca cifrele, vi le da mai bine Agentia Nationala Antidrog, s-a vazut o crestere exponentiala care continua si astazi din cauza marii abilitati pe care o au traficantii de a se infiltra, de a castiga adepti si, trebuie sa o spunem, de a-i corupe pe cei care sunt insarcinati cu rezolvarea acestei probleme.

 

Cum apreciati ca functioneaza reteaua sanitara din Romania?

 

Acad. C-tin Balaceanu Stolnici: La noi problema este dificila si pentru ca avem, din cauza modului cum este organizata reteaua sanitara, mari dificultati in ceea ce priveste tratamentul propriu-zis. S-a intamplat un lucru pozitiv la care si CIADO si eu personal am avut contributia noastra: s-a schimbat mentalitatea intr-un anumit sens, anume dependentul nu mai este considerat un infractor, ci este considerat bolnav. Tratamentele acestea sunt extrem de dificil de facut si ca tehnica si ca constrangere psihologica si ca posibilitati cu rezultatele pe care le stim.

 

Noi nu avem inca dispozitivul sanitar necesar ca sa satisfaca exigentele respective si nici populatia, mai ales familiile nu sunt pregatite pentru rezolvarea acestei probleme.

 

La acestea se mai adauga un element asupra caruia vreau sa insist, stigmatizarea definitiva a consumatorului. A gresit o data, a gresit de doua ori, a cazut in capcana, de cele mai multe ori nu din cauza lui, din cauza anturajului si a tehnicilor folosite si ramane un stigmatizat social si peste tot este discriminat negativ ceea ce este un din cauzele pentru care recuperarile sunt foarte dificil de realizat.

 

Ce trebuie sa faca societatea romaneasca pentru a lupta cu acest fenomen?

 

Acad. C-tin Balaceanu Stolnici: In momentul de fata ceea ce se impune este dezvoltarea pe trei directii. Prima directie este cea preventiva. Aici si societatea civila prin organizatii neguvernamentale, cum este fundatia pe care o conduc – CIADO, mai sunt si alte fundatii, pot sa isi manifeste contributia lor, prin educatia pe care o fac, prin propaganda pe care o fac, prin exemplele pe care le prezinta si prin ajutoarele pe care le dau pentru depistarea focarelor unde se produce aceasta difuziune si chiar prin prinderea celor care s-au implicat in traficul de droguri.

 

A doua problema este cea a eradicarii consumului propriu-zis, a traficului de droguri. Aici trebuie sa intervina organele de stat si aici, rolul extrem de important il are Agentia Nationala Antidrog.

 

Mi-a parut rau ca la un moment dat a fost eclipsata, a fost pusa in paranteza, si-a pierdut din prestigiu si din autoritate. Ea trebuie incarcata cu un imens prestigiu si cu posibilitatile financiare de a face fata acestui lucru, cu toate mijloacele posibile cele mai drastnice pentru ca, dupa parerea mea, nu trebuie avuta niciun fel de compasiune, niciun fel de mila fata de traficanti, indiferent ca este un diler la nivelul cel mai de jos sau este marele profitor care sta in umbra si care aduna banii de pe urma tragediei pe care o provoaca in randul tineretului. Este o sarcina foarte importanta a statului, pe care societatea civila nu o poate prelua.

 

Trebuie sa investim bani suficienti pentru a recupera ce se poate recupera din cei care au cazut victimele acestui proces pentru ca nu este nevoie numai de un sistem de spitale, de centre de dezintoxicare, trebuie o intreaga echipa de psihologi, de asistenti sociali care sa permita nu numai debarasarea de consumul de droguri, dar si reintegrarea sociala a acestor oameni care uneori prin efectele nocive ale consumului de droguri sau deprivarii de droguri, ies din zonele acceptabile ale societatii si depareaza spre spatiile cele mai nenorocite, infractionale, mergand uneori pana la crima.

 

Este lupta antidrog o prioritate pentru oamenii politici din Romania?

 

Acad. C-tin Balaceanu Stolnici: Nu s-a acordat suficienta seriozitate, nu s-a considerat ca lupta acesta impotriva efectelor drogurilor are o oarecare prioritate.

 

Nu trebuie sa uitam ca drogurile pot fi una dintre cauzele care sa duca la disparitia insesi a speciei noastre daca se generalizeaza.

 

Efectele lor este bine sa avem posibilitatea sa le combatem, stiinta le ofera, s-au facut progrese enorme stiintifice in ceea ce priveste cunoasterea mecanismelor care sunt implicate, farmacologia care poate sa ne ajute, tehnicile psihologice care pot sa ne sprijine, sistemele ospitaliere care cu paza si cu ingrijirea lor si intreaga strategie sociala care poate sa fie folosita… Insa lucrul acesta necisita oameni priceputi, munca, bani si spirit de sacrificiu.

 

Nu trebuie sa uitam ca o astfel de operatiune in mare parte trebuie sa se bazeze pe societatea civila si pe voluntariat. Se uita acest lucru fiindca noi nu am fost educati cum a fost educata populatia in special in Statele Unite in care voluntariatul joaca un rol foarte important in rezolvarea unor probleme mai ales de tipul acesta.

 

Ce trebuie sa stie un specialist care vrea sa lucreze pentru consumatorii de droguri?

 

Acad. C-tin Balaceanu Stolnici: Trebuie sa stie psihiatrie in primul rand, trebuie sa stie medicina interna, pentru ca acesti dependenti sunt si foarte fragili din punct de vedere al sanatatii, se infectreaza cu o multime de boli, SIDA, Hepatita C si altele. Trebuie sa fie in acelasi timp un om foarte abil in ceea ce priveste mecanismele psihologie de contact cu pacientul. Aici este o problema de empatie, este o problema uneori insurmontabila si care trebuie rezolvata tocmai prin specializari la nivele foarte ridicate. Necesita programe si aceste programe nu le facem numai organizatiile civile, trebuie sa fie sprijinite de stat, Facultatea de Medicina. Noi am implicat dupa cum stiti foarte bine si Academia Romana in aceste eforturi… Academia Roamana este un centru de cercetare si cu Institutul de Antropologie, Institututul de Studii Juridice se ocupa intens sa sprijine lupta impotriva drogurilor. Facultatea de Medicina ar trebui sa prepare, chiar ar trebui sa faca un masterat in acest domeniu, pentru a pregati specialistii care dupa accea sa se dedice aceste munci care este dificila, deprimanta si de multe ori pare inutila.

 

Exista satisfactii pentru cei care se dedica activitatii medicale pentru dependentii de droguri?

 

Acad. C-tin Balaceanu Stolnici: Chiar daca suprimi consumul de droguri cateva luni de zile pe an la un pacient,tot ii prelungesti existenta si insasi demnitatea lui de fiinta umana.

 

Specialistul este motivat si stie de la inceput ca tratamentul lui poate sa dea rezultatea in atatea la suta din cazuri. Este aceeasi situatie cu cei care se ocupa cu boli grave, incurabile cum este SIDA, cum este cancerul. Dumneavostra credeti ca oncologii au satistactii? Au foarte putine satisfactii, dar obligatia lor morala si profesionala este sa lupte si sa prelungeasca viata omului, sa-i amelioreze la maxim calitatea vietii.

 

Ce ne puteti spune despre aceasta nenorocire pe care o reprezinta drogurile denumite impropriu etnobotanice?

 

Acad. C-tin Balaceanu Stolnici: Inteligenta, abilitatea traficantilor a fost foarte mare, in primul rand pentru ca a prezentat niste droguri drept altceva care nu sunt droguri, ceea ce este o minciuna sfruntata. Substantele care se vand sub eticheta de substante etnobotanice in primul rand nu au nicio legatura cu botanica, nu au nicio legatura cu etnografia, este un nume fals, ca sa induca in eroare opinia publica. Aceste substante au doua mari aspecte: in primul rand te pacalesc prin nume si prin propaganda care se face, in al doilea rand nu sunt o gama de substante fixe, ele se pot transforma intr-una si prin acest mecansim ei cauta sa eludeze prevederile legii.

 

Legea spune nu ai voie sa pui pe piata cutare, cutare, cutare medicament. El il transforma, unerori transformarile sunt foarte mici, se pot face intr-un laborator instalat intr-un camion mai mare sau intr-un apartament de bloc. Obtii o substanta putin diferita, ii dai alt nume si nu intra sub incidenta legii.

 

Ar trebui ca juristii sa gaseasca o formula si eu cred, poate ca spun un lucru care nu este foarte constitutional, ar trebui sa apara o lege care sa spuna: nu ai voi sa vinzi pe piata decat cutare, cutare, cutare substante. Orice substanta care nu este enumerata, nu ai voie sa o vinzi. In cazul acesta ai scapat din punct de vedere juridic de smecheriile pe care acesti traficanti le folosesc si cu care ademenesc tineretul care crede, pur si simplu, ca se deda la o practica farmacologica mai benigna decat daca ia cocaina sau heroina. Nu e adevarat. Sindromul de detox este tot atat de vatamatoare si de periculoase din punct de vedere al efectelor nocive asupra organismului ca atare si asupra psihicului individului pe care il face un handicapat psihic si social.

 

Care este rolul pe care il au scietatile non guvernamentale?

 

Acad. C-tin Balaceanu Stolnici: Societatile non guvernamentale in niciun caz nu au rolul sa se substituie Agentiei Nationale Antidrog si organelor de stat, intai pentru ca nu dispun de sistemul coercitiv necesar si al doilea ca nu dispun nici de puterea financara de a organiza o retea la nivel national.

 

Existenta unui astfel de organism se impune si este bine sa functioneze pentru ca efectele pot sa fie foarte bune tocmai prin faptul ca sunt percepute ca non guvernamentale si nu inspira acel reflex de aparare pe care il inspira un organ politienesc. Este bine ca in mentalitatea societatilor moderne, nu numai de la noi, din lumea intreaga sa se dezvolte ideea acesta ca a sosit momentul ca societatea civila corespunde printr-un efort financiar, de munca si voluntariat sa sprijine statul care nu poate sa faca singur fata unor astfel de probleme cum sunt acelea ale consumului, abuzului si dependentei de droguri. Asta nu inseamna insa o dihotomie, adica statul este una, noi suntem alta si suntem la concurenta. Nu, aici trebuie o complementaritate, o asociatie, o solidaritate intre toate formatiile care sunt implicate in acest domeniu. Nu exista concurenta, exista competitie. Dar nu exista concurenta si trebuie toti sa isi dea mana ca intr-un efort comun sa salveze generatia tanara de aceasta pacoste nenorocita.

 

Rolul Agentiei depinde de doua lucruri: cate prerogative si i se dau de catre stat si aici legislatorii trebuie sa fie foarte atenti, cati bani li se dau si aici ministrul Finantelor trebuie sa fie cat mai generos posibil si de calitatea oamenilor care sunt pusi sa il conduca pentru ca sistemul este foarte dificil de condus dintr-o multime de motive care le stie toata lumea.

 

Un gand pentru consumatorii de droguri, in final?

 

Acad. C-tin Balaceanu Stolnici: Consumatorii in societatea moderna sunt stigmatizati si aici este nevoie de o educatie si acesta educatie trebuie sa inceapa in scoala. Aici iar societatea civila si institutiile de invatamanat au un rol foarte important. Ministrul Invatamantului impreuna cu Ministrul Sanatatii sunt implicati direct in lupta impotriva drogurilor, bineinteles cu sprijinul organelor pe care le pune la dispozitie Ministerul de Interne si Justitia.

 

Toata lumea ar trebui sa fie si marile personalitati ar trebui sa se implice pentru ca ele sunt modele care sunt urmate. Chiar si nu numai personalitatile din cultura si din stiinta care au un impact intr-un anumit segment al populatiei. Chiar si marii actori, marile actrite, chiar si aceste personagii care apar in tabloide, care sunt foarte populare. Jucatorii de fotbal, adica oamenii cre au un grad de notorietate. Sa foloseasca acesta notorietate a lor si pentru a-si exprima punctul lor de vedere, fiindca au credibilitate. Orice om cu credibilitate, are obligatia morala ca in acest al XXI-lea secol sa se implice in lupta impotriva drogurilor.

 

Primul sfat pe care il dau celor care consuma droguri este sa se incredintele pe mainile unei institutii competente, care sa il asiste pentru a scapa de consumul de droguri. Singur, este o problema practic imposibil de realizat si aici trebuie familia sa il ajute, societatea, cei cu care a colaborat si trebui sa faca acest efort de vointa si sa accepte sa se incadreze in disciplina unei institutii care nu are alt scop decat sa il salveze. (Nota: interviul face parte din filmul documentar “Drogurile, viata pe contrasens”, producator ANA – 2012)

 

Interviu realizat de Petre Craciun

Subscribe To Our Newsletter

„Pitonul” Mihai Petean poate cu adevarat…scrie

Mai mult decat o redactie la un loc. A demonstrat ca un ziar si un...

Închide