„Baietii destepti” de la CNAS – jaf pe viata romanilor

Marian Burcea, retinut vineri de DNA, este al patrulea sef sau fost sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate care a intrat in vizorul procurorilor anticoruptie.

Cine sunt cei patru fosti presedinti ai CNAS cercetati de Directia Anticoruptie:

Lucian Duta, fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) din perioada guvernarii PDL, a fost acuzat de DNA ca a luat mita de 8,6 milioane de euro de la firme care au realizat sistemul informatic al asigurarilor de sanatate (SIUI). Duta a fost pus in aprilie anul acesta sub control judiciar pe cautiune, stabilita la 4,5 milioane de lei.

In mai 2016 DNA a anuntat ca Vasile Ciurchea si Irinel Popescu, fosti presedinti ai CNAS – impreuna cu  multi fosti si actuali directori ai Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate – sunt urmariti penal  pentru abuz in serviciu, intr-un dosar in care se acuza ca SC HP ROMANIA SRL ar fi incasat 16,8 mil euro in mod ilegal pentru informatizarea institutiei.

Presedintele CNAS, Marian Burcea, a fost retinut vineri de DNA pentru constituirea unui grup infractional organizat si pentru folosirea influentei pentru obtinerea de foloase necuvenite. Impreuna cu Burcea au mai fost retinute 13 persoane, printre care sefi si functionari din CASMB si CNAS, reprezentantii unor firme si o avocata.

In dosar procurorii acuza ca grupul infractional a decontat ingrijiri la domiciliu fictive, bugetul casei de asigurari de sanatate din Capitala fiind fraudat cu circa 3 milioane de euro.

Un doctor interceptat in dosarul decontarilor fictive de ingrijiri medicale de la CNAS afirma ca seful Casei, Marian Burcea (retinut vineri de procurori) a fost numit in functie in baza relatiilor „bune” cu „seful partidului cu majoritate parlamentara”, potrivit news.ro. Liviu Dragnea a negat insa orice „influenta” a sa in numirea lui Burcea la CNAS.

Afirmartiile sunt atribuite doctorului Corneliu-Dan Blendea, seful Clinicii de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Ilfov si apar in referatul cu propunerea de arestare preventiva in dosarul decontarilor fictive de servicii medicale de ingrijire la domiciliu.

Dragnea neaga insa orice implicare. „Nu eu l-m propus pe domnul Burcea, asta nu inseamna ca am avut sau am o parere proasta despre dumnealui, dar daca anchetatorii au ajuns la aceasta concluzie, sa mearga pe aceasta linie. Nu exista niciun fel de influenta a mea in propunea sau numirea domnului Burcea la Casa de Sanatate. Mai mult nu vreau sa comentez despre ce este in dosar, pentru ca nu stiu”, a spus Liviu Dragnea, la intrebarile ziaristilor.

„In ziua de 7 martie 2017, cu prilejul unei vizite in biroul directorului Munteanu Ovidiu din C.A.S.M.B., colaboratorul Ion Alina-Andreea l-a intalnit si pe Blendea Corneliu-Dan, seful Clinicii de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Ilfov, care a anuntat anticipat numirea inculpatului Burcea Marian in functia de presedinte al C.N.A.S. Potrivit afirmatiilor facute de doctorul Blendea Corneliu-Dan, numirea presedintelui C.N.A.S. avea la baza relatiile bune dintre viitorul presedinte si seful partidului cu majoritate parlamentara”, noteaza procurorii, fiind prezentata transcrierea convorbirii care a avut loc in biroul sefului CASMB.

  • „BLENDEA CORNELIU DAN: Stii cine a fost la mine ieri sa-mi spuna ca are propunere? MARIAN BURCEA. Asta vorbeam cu LUCI
  • ION Alina-Andreea: Propunere la ce? La tine?
  • BLENDEA Corneliu-Dan: Ihi! La Casa Nationala
  • ION Alina-Andreea: Ca presedinte?
  • BLENDEA Corneliu-Dan: Ihi! Bai, este un om care este prietenul lu’ LIVIU de multa vreme si medicul personal si a lu’ nevasta-sa si a lu’ fiu-sau cu ochii, cu…. A fost pe la mine cu TOBA ieri. Am avut o vizita foarte frumoasa si niste discutii foarte misto. Ba, is oameni elevati, in pana mea…
  • ION Alina-Andreea: TOBA… TOBA…!?
  • BLENDEA Corneliu-Dan: Fostul ministru. Baiat! N-are legatura cu nimic, pe cuvantul meu. Ce cultura, si mai ales ce … Si MARIAN … Ma rog, el a venit cu o fosta, doamna fosta presedinta a Curtii Supreme, pacienta la mine acolo si am vorbit mai multe, inclusiv ca trebuie sa dam un raspuns de curand ca are aceasta propunere. El de la PSD si asta, VULCANESCU, de la ALDE”.

„Faptul ca presedintele C.N.A.S. ar fi fost numit pe criterii politice are relevanta in cauza, intrucat poate oferi explicatii pentru atitudinea ulterioara a inculpatului BURCEA Marian, de impiedicare a constatarii fraudelor comise de furnizorii de ingrijiri medicale la domiciliu”, afirma procurorii.

Conform referatului, Nicolae-Sergiu Ciobanu, inculpat si el in dosar, „a transmis cat se poate de limpede intentiile presedintelui C.N.A.S. care avea obligatii clientelare, menite sa impiedice principiul pietei libere”, fiind prezentate declaratii ale acestuia intr-o convorbire cu Alina Andreea Ion.

„Dupa numirea inculpatului Burcea Marian in functia de presedinte al C.N.A.S., in ziua de 23 martie 2017, colaboratorul Ion Alina-Andreea i-a adus la cunostinta nemultumirile referitoare la raportul de control efectuat la firma sa in toamna anului 2016 si nefinalizat, prilej cu care noul sef al C.N.A.S. si-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu furnizorii”, noteaza procurorii, prezentand transcrierea dicutiei dintre Alina Andreea Ion si Burcea.

  • „ION Alina-Andreea: Domnul BURCEA, va pup si felicitari!
  • BURCEA Marian: Tre` sa lucram cu furnizorii deschis. Si noi cu ei ne facem treaba, ei isi fac treaba cu noi … este o relatie de colaborare”.

„80 la sută din bugetul pentru îngrijirea persoanelor la domiciliu este fraudat”, recunoaste chiar şefului Serviciului Antifraudă din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, reţinut aseară de procurorii anticorupţie, alături de alte 13 persoane.

Alin Sergiu Costache: „Tot timpul și-au bătut joc, pentru că aicea e… sunt toate pilăraiele și toată furăciunea Bugetul pe <<Îngrijiri>> e fraudat 80%!”, „80%! Și eu tot în față o spun! Furate, unele furate fără… ă…ă… mers deloc la pacient (…) Din birou altele merg o dată la 3 zile, iar altele… ă… au pacientu’, dar cu boli fictive și nu merg deloc.”

 

IOHANNIS – din nou diriginte, pentru o zi

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, la reuniunea...

Închide