Arta de a iubi

A fost odata un om care nu credea in iubire. A cautat-o pretutindeni mulți ani la rând prin experiență proprie, observând relațiile din jurul lui, citind cărti, dar totul ducea la aceeași concluzie: iubirea nu există, până intr-o zi când a intalnit o femeie. Femeia plângea. El a intrebat-o: “De ce plângi?” iar ea i-a răspuns: “Plâng, pentru că iubirea nu există”. El s-a bucurat că a ajuns in sfârșit să cunoască o persoană care imparte aceleași gânduri. S-au imprietenit repede și in curând au devenit amanți. Aveau o relație frumoasă, fără resentimente, fără invidie, gelozie, obligații, ș.a.m.d. Pe zi ce trece erau tot mai fericiți și mulțumiți unul cu celălalt. Intr-o zi bărbatul cuprins de un sentiment ciudat s-a gândit “Hm, ceea ce simt eu pentru ea e iubire. Dar nu e deloc așa cum credeam sau cum știam până acum.” Dorind să impărtășească acest gînd cu ea, s-a grăbit să o vadă. Dar ea stia deja… simțea la fel. Intr-o noapte când cerul era plin de stele, s-a produs un miracol. Bărbatul a privit spre cer și a cules in palmă cea mai sclipitoare stea  și a daruit-o femeii. In momentul acela ea a simțit o clipă de indoială și a scăpat steaua din mână, aceasta a căzut pe pâmant și s-a sfărmat in mii de cioburi. De atunci omul nostru continuă să hoinarească prin lume in lung și in lat căutând iubirea.

Povestea ne invață că iubirea vine din interiorul nostru. Ea nu treabuie căutată in afară sau la alte persoane. Ea există in interiorul nostru și nu e nimeni responsabil de ea, decât propria noastră persoană. Așa cum steaua care reprezintă fericirea a fost dată altcuiva, la fel și noi, dacă incredințăm fericirea noastră in mainile altcuiva, aceasta se pierde. Fericirea e in noi, iubirea e in noi.

O viată dominată de sentimentul nostru primordial de iubire pură. Aceasta este Calea spre care ne indrumă scriitorul de origine mexicană, Don Miguel Ruiz, in cartea sa, Arta de a iubi. Convingerile expuse iși au originea in străvechea civilizație toltecă, cunoscuți fiind ca “un popor al cunoașterii”. Insuși scriitorul afirmă despre el ca este urmaș al acestor Maestrii spirituali, făcând parte din linia Cavalerii Vulturului. Prin cărțile sale impărtășește cu noi puternicele invătățuri ale toltecilor.

Titlul cărții ne dezvăluie că iubirea este o artă. O artă care trebuie practicată pentru a ajunge la forma ei inițială de puritate.

Iubirea stă la baza a tot ceea ce exista. Acesta este sentimental cu care ne naștem și spre care noi, ca ființă umană, tindem să ajungem. Ceea ce ne propune scriitorul este o modalitate foarte simplă și ușor de conceput dar pe atât de dificil de realizat. Pornind de la premisa că  putem fi fericiți prin noi inșine, căutând iubirea in inima noastră si nu in afara ei, putem sa ajungem la un alt nivel de existență. Putem fi una și aceeași cu Creatorul. El este pretutindeni, in inima noastră, in raza de soare, in copacul inflorit, in steaua de pe cer, in persoana de lângă noi, in fulgul de nea, in picatura de ploaie, peste tot. Asa cum stelele fac parte din Galaxie, Pamantul face parte din Univers,  eu/tu/noi facem parte din Univers, la fel ca plantele, animalele si tot ce există reprezintă Viața. Noi suntem Viața, iar acesta merită trăită in pură armonie, pace și liniște sufletească.

Pentru iubitorii de spiritualitate și idealitate “Arta de a iubi” este ca o hrana pentru mintea, dar mai ales pentru sufletul nostru.

Alte opere scrise de același autor : Vocea Cunoașterii, Cele patru legăminte,  Ghid practic, Al cincilea legământ.