Aplaudacii de serviciu lauda initiatva Ministrului Justitiei

Președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că formațiunea sa urmează să formuleze un punct de vedere referitor la propunerile ministrului Justiției, Tudorel Toader, însă, din punctul său de vedere personal, propunerile respective sunt în concordanță cu practica europeană.

„Ce pot să vă spun e că, în primul rând, nu am primit textul și nu putem să ne pronunțăm pe text. Doar am văzut și eu declarațiile ministrului Justiției. Săptămâna aceasta noi o să avem ședința grupurilor reunite. Va fi o ședință de lucru, unde UDMR va avea un punct de vedere. Ce am văzut acum e o intenție, care a fost anunțată la conferința de presă, nu am văzut textul concret al propunerii modificării. După ce vom vedea, ne vom pronunța”, a precizat Porcsalmi Balint.

Întrebat dacă, în principiu, UDMR este de acord ca președintele țării să fie eliminat din procedura de numire a procurorilor șefi, Porcsalmi Balint a spus că poate emite doar un punct de vedere strict personal, deoarece formațiunea sa n-a luat încă o decizie în acest sens. ”Ce a propus ministrul Justiției mie personal mi se pare un lucru care e în concordanță cu practica europeană, unde procurorul este parte a puterii executive, Ministerul Public, de fapt”, a explicat președintele executiv al UDMR.

La randul ei, europarlamentarul Norica Nicolai consideră că proiectul privind modificarea legilor Justiției, anunțat de ministrul Tudorel Toader, reprezintă „un bun început”, precizând că își dorește ca actele normative să fie adoptate repede, astfel încât din 2018 să se treacă la implementarea lor, ceea ce va permite ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

„Este un bun început. Aș vrea să văd aceste legi mai repede adoptate, astfel încât anul viitor să reușim să trecem la implementare și asta să ne permită foarte rapid să ridicăm acel Mecanism de monitorizare și de verificare (MCV — n.r.). De fapt, o parte dintre propunerile ministrului Toader se înscriu și în această linie. Bruxelles-ul a cerut clar să avem o lege specială pentru accesul în funcție. Sigur, sunt prevederi care vor crea dezbatere și anume aceea care nu mai dă dreptul președintelui să numească procurorii șefi. Din punctul meu de vedere e o reașezare corectă constituțională, pentru că judecătorii sunt cei care asigură sistemul de putere judecătorească, nu și procurorii. Asta însemna că primesc foarte multă importanță, care a și debalansat relația dintre magistrați, procurori, avocați, părți în diverse procese. Eu zic că este un bun început, așteptăm să continue. Aștept eu personal cu interes pentru că este absolut normal să punem de acord deciziile CCR cu legile penale în special. Trebuie să facem asta pentru că altfel continuăm să administrăm Justiția aproape într-un vid legislativ care creează haos și abuz”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, europarlamentarul.

Nicolai a adăugat că proiectul reprezintă „o viziune corectă” cu privire la modul de administrare a Justiției.

„Sunt câteva prevederi care sunt revoluționare pentru sistemul de drept românesc și mă refer la o prevedere care vizează accesul în funcția de judecător, introducerea acelui barem de vârstă care presupune și experiența profesională și de viață a persoanei care urmează să devină magistrat. În opinia mea, este corect. Foarte multe state din UE au inclus acest barem. În sistemul judiciar românesc lucrul acesta este absolut obligatoriu atâta vreme cât legea spune că judecătorul judecă și pe baza propriilor sale convingeri, este nevoie ca acest judecător să fie un om cu experiență de viață, care să înțeleagă o realitate și să nu judece cumva standardizat un caz cu care este sesizat”, a explicat Norica Nicolai.

Europarlamentarul a opinat că în aceste legi trebuie reglementată foarte strict detașarea, pentru că „foarte multe instituții au folosit magistrați detașați, ceea ce (…) nu este corect pentru că influențează stabilitatea”, Nicolai precizând că se referă la procurori.

„O chestiune pe care am sesizat-o în abordarea domnului Toader este acea diferențiere pe care o face pentru prima dată între inamovibilitate și stabilitate. La procurori nu a mai vorbit despre inamovibilitate, ci doar de stabilitate în funcție. Faptul că își creează un corp de Inspecție Judiciară este normal, pentru că procurorii funcționează sub autoritatea ministrului Justiției. Însă aici cu siguranță vor fi discuții cu Inspecția Judiciară în cazul judecătorilor, pentru că probabil CSM va dori să continue inspecția judiciară în cadrul acestei instituții și probabil că aici vor exista dezbateri, dar, în general, propunerile domnului ministru sunt normale, de bun simț și sper să fie și realizabile”, a adăugat Norica Nicolai.

Platforma ROMANIA 100: Independenta Justitiei este pusa in pericol de guvernarea PSD-ALDE

Modificarile pe care ministrul Tudorel Toader vrea sa le aduca la legile Justitiei vor afecta...

Închide