Un număr de 27 persoane publice – incluzând medici, ingineri, economiști, profesori universitari, avocați – în frunte cu Prof. Dr. VASILE ASTĂRĂSTOAE și Acad. EUGEN MIHĂESCU au semnat un APEL CĂTRE CETĂȚENII ROMÂNI, în condițiile „de criză sistemică la nivel global, când, în mai toate democrațiile lumii, sub pretextul „siguranței colective”, ATACUL ASUPRA LIBETĂȚILOR INDIVIDUALE ESTE FĂRRĂ PRECEDENT – se arată în documentul trimis pe adresa Vocea Clujului .

Afirmând că nu neagă sub nicio formă existența VIRUSULUI COVID-19, semnatarii afirmă că „Evoluțiile de până acum arată că lupta împotriva EPIDEMIEI COVID -19 a devenit un alibi pentru ÎNCĂLCAREA DREPTURILOR INALIENABILE ALE CETĂȚENILOR, precum și pentru RESTRICȚIONAREA NEJUSTIFICATĂ ȘI DISPROPORȚIONALĂ A LIBERTĂȚILOR LOR FUNDAMENTALE, inclusiv exercitarea libertății religioase, de expresie și de mișcare.

Semnatarii contestă deciziile care s-au luat în combaterea CORONAVIRUSULUI, considerându-le „în mare parte arbitrare și/sau abuzive și au produs numeroase efecte colaterale negative atât pentru ECONOMIA ROMÂNEASCĂ, cât și pentru SĂNĂTATEA multora dintre concetățenii noștri. SĂNĂTATEA PUBLICĂ nu trebuie și nu poate fi invocată ca argument pentru încălcarea drepturilor a milioane de români, și nici pentru distrugerea economiei și a țesăturii sociale a României”.

Ei cer cetățenilor români să se solidarizeze pentru a obține de la autorități mai multe doleanțe, între care enumerăm :

Încetarea internării forțate în spitale a asimptomaticilor
– Revenirea la normal a sistemului medical, „configurarea stabilită în perspectiva și în timpul acestei pandemii dovedindu-se una falimentară. Zeci de spitale au stat goale două luni de zile în așteptarea cazurilor grave de Covid-19, în detrimentul pacienților cu boli cronice, degenerative, cardiace, oncologice, rare mai ales, a pacienților cărora, fiind amânați de la spitalizare, boala li s-a agravat, unii chiar sucombând. Un asemenea tratament frizează crima împotriva umanității”
– Restabilirea totale a libertății religioase
– Anularea tuturor amenzilor aplicate pe durata stării de urgență pentru nerespectarea restricțiilor de circulație, pe care CCR le-a declarat ca fiind lipsite de bază constituțională.
– Retragerea derogării de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului notificată de România. Lipsită de orice argument care să îi susțină necesitatea, această derogare trezește serioase temeri că ceea ce se dorește în realitate nu este combaterea unui virus, ci instaurarea unui regim politic autoritar.
– Încetarea practicilor totalitare de supraveghere și control care afectează dreptul la demnitate și la protecția datelor personale ale cetățenilor.
– Se impune, de asemenea, sancționarea tuturor celor care au comis abuzuri în gestionarea stării de urgență, de la aplicarea unor sancțiuni fără o bază legală conformă Constituției

Îi invităm pe toți oamenii de bună credință să nu se sustragă datoriei de a coopera PENTRU BINELE COMUN și de A PROTEJA SĂNĂTATEA PUBLICĂ. Dorim și susținem o astfel de cooperare, care nu poate ocoli, însă, respectarea CONSTITUȚIEI ROMÂNIEI și a drepturilor și libertăților individuale. Îndatoririle civile la care sunt datori cetățenii implică recunoașterea de către Stat a drepturilor lor”, se arată în finalul APELULUI.

Îi îndemnăm cu tărie pe cei care lucrează în mass-media să furnizeze informații exacte și să nu cenzureze, penalizeze, calomnieze și demonizeze pe cei care critică politicile guvernamentale, așa cum se întâmplă în prezent, din păcate, pe scară largă în social media, în presa scrisă și la posturile tv.

Numai oferirea de informații corecte permite cetățenilor să evalueze prin filtrul propriu faptele, fără a fi manipulați în favoarea unor interese partizane. O dezbatere democratică și onestă, care să asigure participarea vocilor nealiniate, este cel mai bun antidot în fața riscului de a impune forme mai mult sau mai puțin subtile de dictatură, care pot degenera ușor în tiranii mai grave decât cele pe care societatea noastră le-a cunoscut în trecutul recent.

Ne dorim ca experți în economie, fără partizanat politic, să caute soluții care să transforme enormele împrumuturi făcute de Ministerul Finanțelor în ultimul timp în investiții de infrastructură, energie, în proiecte de reindustrializare a țării, în finanțarea industriei alimentare, în orice proiect care ar putea aduce plusvaloare și ar putea integra forța de muncă plecată din țară, denumită generic „diaspora”. Prioritară va trebui să fie preocuparea pentru asigurarea hranei populației, în contextul în care experți ai ONU vorbesc despre „o foamete de proporții biblice” în urmă unei teribile crize economice anunțate post-pandemie.

Se impune, sancționarea tuturor celor care au comis abuzuri în gestionarea stării de urgență, de la aplicarea unor sancțiuni fără o bază legală conformă CONSTITUȚIEI, la răspândirea de informații false cu privire la numărul persoanelor infectate sau vindecate (a se vedea cazul județului Suceava) și a rezultatului dezastros ce a urmat deciziei de a bloca spitalele, care au fost inaccesibile pacienților cu afecțiuni grave.

Printre semnatarii APELULUI se numără :

Prof. Univ.Dr. Vasile Astărăstoae, Acad. Eugen Mihăescu, Conf.Univ.Dr. Răzvan Constantinescu, scriitorii Alexandru Petria și Sorin Lavric, medicii Anca Nițulescu și Cristian Vântu, jurnalistul Corneliu Vlad și alții. Lista semnatarilor rămâne deschisă.

Follow me!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Subscribe To Our Newsletter

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Liviu Alexa a făcut curat în PSD Cluj. Cine e Șimon ? Cine e Cherecheș ?

Membrii de partid din Câmpia Turzii au acuzat pe o rețea de socializare faptul că...

Închide