Ana Vidican, un nou termen de judecata pentru inselaciune

vidicanIn 03.12.2013,completul 4A al  Curtii de Apel Cluj va examina recursul economistei Ana Vidican,  acuzata de inselaciune in temeiul art.215 C.P. Au mai depus apel si alti invinuiti.

Invinuita Ana Vidican se pare ca e recidivista, ea fiind arestata preventiv inca din 2008 si ulterior condamnata, in dosarul 3677/117/2009. In 05.10.2011, ICCJ respinge ca nefondat recursul, mentinand decizia de la Cluj.

Ea se plimba intr-un Logan MCV pe motorina, vorbind la telefon in general de la biblioteca. In rest, incearca sa fie la zi cu legislatia. Studiaza de zor site-ul just.ro, din considerente necunoscute redactiei.

Ana Vidican, o femeie trecută de 60 de ani, o bunică oarecare, dacă o vezi trecând pe stradă. A fost eliberată din Penitenciarul Gherla de vreo doi ani, după ce a ispăşit o pedeapsă de un an şi trei luni pentru complicitate la înşelăciune. Este contabil autorizat pe bursă şi a avut afacerea ei. Şi acum o are, doar codul CAEN s-a schimbat, pentru că nimeni nu vrea un contabil care a stat la puşcărie, spune ea. Se crede nevinovată, dar în acelaşi timp spune că Dumnezeu i-a luat minţile când i-a ajutat, prin fals, pe mai mulţi salariaţi, să îşi ia credite. „Am crezut că ajut nişte angajaţi, şi am făcut falsul, le-am trecut o lună, două în plus, pentru că se cereau şase-nouă luni şi nu le aveau”, spune deţinuta. „Oamenii au întârziat cu creditele, s-a aflat de falsul respectiv şi legea-i lege, nu-i tocmeală. Prejudiciul a fost acoperit, dar faptele nu se iartă. Experienţa din penitenciar m-a marcat, nu credeam că la vârsta de 60 de ani voi ajunge acolo. Întotdeauna am fost atentă, să nu fac evaziune fiscală, să nu fac greşeli. Am fost crescută de oameni harnici, părinţii mei sunt de la ţară. Nu m-am gândit că ceea ce fac e o infracţiune, am luat-o ca o faptă de comerţ. Poate că Dumnezeu mi-a luat minţile”, a povestit Ana Vidican, care în prezent are o firmă de construcţii.- a declarat pentru Ziua de Cluj.

Magistraţii Tribunalului au condamnat in dosarul 1893/117/2012, in vara, un număr de 20 de persoane, care au obţinut credite cu adeverinţe falsificate de angajare şi salarii, aducând prejudicii importante băncilor BCR, CEC Bank şi Banca Transilvania. Contabila Ana Vidican, capul afacerii a primit o condamnare de 6 ani şi jumătate cu executare în regim de detenţie, iar un complice al ei, Iliescu Dan Ionel s-a ales cu condamnarea de 8 ani, din cauza recidivelor.

Potrivit procurorilor, Ana Vidican a întocmit acte false pentru ceilalţi inculpaţi, din care rezulta că solicitanţii de credite erau angajaţii firmelor la care ţinea contabilitatea. Solicitanţii obţineau în acest mod credite de 10-20.000 de lei de persoană, pe care le împărţeau cu capul reţelei. În cele mai mutle cazuri banii nu mai erau rambursaţi băncilor.

Vidican a cerut o condamnare cu suspendare, recunoscându-şi vinovăţia. A spus magistratului că a lucrat o viaţă întreagă în mod cinstit şi că a avut o rătăcire la final de carieră. Apărarea acesteia s-a bazat şi pe faptul că o parte din inculpaţi au găsit aprijin pentru depăşirea birocraţiei din băncile comerciale. Rătăcirea a constat în mai multe dosare penale similare, în perioada de vârf a creditelor bancare cu buletinul. Vidican a mai executat deja pedepse pentru aceleaşi acuzaţii însumând 5 ani.

Iliescu Dan Ionel a primit şi el o pedeapsă aspră, fiind condamnat la 8 ani de închisoare cu executare. Iliescu Dan Ionel este recidivist multiplu, având printre altele o înşelăciune cu un apartament, în care a păcălit un cumpărător, în biroul notarial al fiicei lui Andrei Marga.

Daca va ramane in libertate, Ana Vidican va incerca probabil sa isi refaca viata. O misiune grea, tinand cont de trecutul sau.

Info : just.ro, scj.ro, ora de cluj, ziua de cluj

Foto : ziua de cluj

Subscribe To Our Newsletter

De vorba cu Horia Sulea, altfel

Am mers in birou la Horia Sulea neanuntat. Furios din cauza neputintei de a-mi ajuta...

Închide