Afacerea Teren Floresti si Mafia de la Cluj

1

Acum o săptămână, DNA a început urmărirea penală în ceea ce îl priveşte pe senatorul PSD Alexandru Cordoş.În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2014, suspectul Cordoș Alexandru a ajutat persoanele cercetate de procurorii anticorupție, într-un dosar penal, avertizându-le că le sunt interceptate convorbirile telefonice. Aceste informații le-a aflat de la finul său, ofițerul de poliție judiciară Tătar Valentin care, la data faptelor, lucra în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj. De altfel, în legătură cu faptele acestuia din urmă, la data de 23 iulie 2014, a fost sesizată instanța de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției pentru săvârșirea a 3 infracțiuni, din care una în forma tentativei, de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Potrivit unor surse judiciare este vorba de Dosarul Uioreanu, în care liberalul Horea Uioreanu şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean sunt acuzaţi de luare/dare de mită, complicitate la/ spălare de bani şi altele. Numai că este greu de înţeles cum de un senator PSD şi-a pus pielea pe băţ pentru un liberal, pentru a-l anunţa pe acesta, via unui ofiţer DNA de “cum stau lucrurile” într-un dosar aflat în lucru la procurorii DNA. Că la Cluj avem o grupare transpartinică este clar de mulţi ani. Şi totuşi, senatorul Cordoş era cunoscut ca fiind un om cu capul pe umeri. Dar, poate că senatorul PSD instiga la cârtiţa DNA şi în favoarea arestatului Bene în Dosarul Teren Floreşti…

Cert este faptul că ofiţerul DNA Tătar Valentin se ocupa de Dosarul teren Floreşti, în care Ioan Bene se află în rolul principal.

Pista de 2100 metri de la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj, executată de Napoca Construcţii SA, firmă controlată de Ioan Bene, a costat 42 milioane de euro. Iniţial contractul a fost semnat pentru 32,43 milioane de euro. Numai că 24 de acte adiţionale au săltat preţul. De altfel, şi lucrarea de la APRON 4 (cale de rulare paralelă cu pista şi platformă pentru parcarea aeronavelor de mare capacitate de categorie  D şi E/aeronave cargo) a fost evaluată prin studiul de fezabilitate al celor de la Iptana, la 5 milioane lei şi în final s-au plătit pentru ea 16 milioane lei. Nici nu mai contează că lucrarea a fost execuată pe şestache, adică fără licitaţie, fără autorizaţie de contruire şi cu recepţie tehnică realizată peste noapte. Toţi aceşti bani publici au intrat în conturile firmei Napoca SA, patronată de Ioan Bene, care acum se află în arest. Cum dintr-o firmă nu poţi scoate prea uşor banii şi să îi pui în buzunarul propriu, se pare că Bene a găsit o soluţie: încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în formă autentică, având ca obiect dobândirea în proprietate a unui imobil. Concret e vorba de teren situat în comuna Florești, jud. Cluj, înscris în CF nr. 51361 Florești) nr. CF vechi 8068) nr. cadastral 2942, teren cu destinaţie forestieră, în suprafaţă măsurată de 1.069.208 mp (suprafaţă din acte 1.069.000 mp). Preţul total al vânzării era stabilit la 17.537.635,6 lei cu TVA inclus. Terenul, deşi era unul forestier, avea PUZ PUD pentru ansamblu locuinţe, prin HCL Floreşti din 2008. Terenul respectiv, 100 de hectare (un milion mp), fiind vorba de o pădurice bătrână, are o valoare de cel mult 2-2,5 milioane lei (10-15.000 lei/ iugăr, un iugăr fiind 0,577 hectare). Vorbim aşadar de o supraevaluare, de umflarea preţului de aproape 10 ori. 7,5 milioane urmau să fie plătite către SC Clear Project (Napocamin şi Panpetrol, alte două firme din Imperiul Bene fiind datoare către Clear project) iar 10 milioane către Moldovan Marin Virgil creditorul lui SC Clear Project SRL.

VEZI AICI DETALII DESPRE CLEAR PROJECT  

Clear Project este o firmă înfiinţată în septembrie 2012. Nu are depus nici un bilanţ potrivit portalului mfinante.ro. Cod CAEN: activitate de arhitectură. Nimeni din Ordinul Arhitecţilor nu a auzit de această firmă. În Clear Project, asociaţi sunt Lengher Adrian şi Cojocariu Ancuţa Monica, ultima persoană fiind şi administrator. De notat că imediat după tranzacţie, în februarie 2014, Lengher a cesionat părţile sale sociale din firmă. Prin procură, de la Penitenciarul Gherla, pentru că Bene, prin Napoca Construcţii a cumpărat terenul cu preţul umflat de aproape 10 ori, de la un deţinut! Lengher Adrian îşi ispăşeşte în prezent o pedeapsă cu închisoare cu executare, pentru infracţiune rutieră săvârşită sub influenţa alcoolului. Pedeapsa a devenit cu executare după ce Lengher, în martie 2011, a fost condamnat cu suspendare într-o speţă privind fraudarea unor fonduri europene, în comuna Ciuruleasa, judeţul Alba, într-o afacere cu o altă firmă a lui Bene, BEN BEN SRL.

Cum s-au tuns banii de la Aeroport.Bene/Napoca Construcţii a dat 17 milioane lei pe un teren supraevaluat de 10 de ori

În aceste condiţii, este plauzibil ca ofiţerul DNA, împins de senatorul Cordoş, să fi furnizat informaţii şi din dosarul Teren Floreşti. Până la urmă, Justiţia va scoate adevărul la lumină.

Cotidianul Transilvan