Adrian Oros: Firmele private românești trebuie să aibă posibilitatea de a alege modalitatea plății defalcate a TVA

Introducerea masurii privind plata defalcata a taxei pe valoarea adaugata, anuntata de Guvernul PSD-ALDE reprezinta de departe cea mai nefericita masura a Executivului, iar caracterul obligatoriu al acesteia incepand cu 1 ianuarie 2018, va afecta extrem de grav sectorul privat al economiei romanesti, cu efecte aproape imposibil de administrat sau corectat.

Consider ca este inadmisibil ca un guvern sa promoveze astfel de decizii fara nici un fel de analize prealabile privind impactul asupra unui sector intreg al economiei, cu ignorarea oricaror semnale venite din partea reprezentantilor firmelor private, a specialistilor in economie sau a mediului de afaceri in general. Aplicarea acestei masuri va afecta grav economia privata, va genera falimentul multor agenti economici si implicit va duce la pierderi de locuri de munca.

Sustin fara echivoc solicitarea Partidului National Liberal de a introduce plata defalcata a TVA ca masura obligatorie numai pentru acele societati comerciale care doresc sa opteze pentru acest sistem.  Altfel, incepand cu ianuarie 2018, activitatile economice vor cunoaste blocaje semnificative, din moment ce peste 300 000 de firme vor fi obligate sa isi infiinteze noi conturi la banci si Trezorerie pentru plati duble la fiecare factura, modificari de sisteme informatice de gestiune, angajari suplimentare de personal care sa tina evidenta platilor si care se vor afla in situatia de a fi penalizati exagerat pentru orice greseala, fara a avea posibilitatea preventiei.

Potrivit reprezentantilor actualei guvernari, masura platii defalcate a TVA ar trebui sa aiba drept prim efect combaterea evaziunii fiscale la plata taxei pe valoarea adaugata, dar acest argument este complet fals. Firmele corecte vor fi cele care vor avea de suferit, avand in vedere ca Guvernul Tudose nu a apelat pana in prezent la nici un fel de parghii legale pe care le are la dispozitie prin institutiile fiscale, si nu a  dispus masuri concrete pentru a rezolva marea evaziune la plata TVA.

Mai mult decat atat, Executivul foloseste dubla masura. Astfel, in cazul in care o firma greseste sau intarzie la plata TVA cu trei zile, este aspru penalizata, (cu până la confiscarea a jumătate din suma ce reprezintă TVA pentru o factură), dar nu este prevazuta niciun fel de sanctiune daca ANAF nu returneaza sume din TVA deductibile, in aceleasi trei zile lucratoare, asa cum stipuleaza OUG 23 din 2017, care introduce plata TVA defalcata.

Cred ca in guvernarea actuala Romania devine prima tara din Uniunea Europeana care doreste lansarea unui experiment nefericit pe intreg mediul privat de afaceri – motorul real al economiei – , prin introducerea unui sistem de plata a TVA care sa aduca numai prejudicii firmelor care sunt obligate sa il aplice.

Aceasta decizie ar trebui sa isi regaseasca locul alaturi de alte asemenea taxe nefericite si nerealiste, de felul impozitului pe bacsis al Guvernului Ponta, si sa dispara din viata economica reala. Rau-platnicii si evazionistii nu vor fi afectati nici acum, in timp ce antreprenorii onesti vor suporta costuri suplimentare, birocratie extrema, blocaje financiare si faliment.

Partidul National Liberal va demara in zilele urmatoare o campanie de strangere de semnaturi impotriva introducerii contului special pentru plata TVA in mod obligatoriu. 

De asemenea, PNL va sustine la dezbaterea din Parlamentul Romaniei pe tema acestei Ordonante, adoptarea amendamentului care prevede ca plata defalcata a TVA sa fie una optionala, nu obligatorie.

Vom cauta sustinere la nivel national, de la mediul de afaceri, persoane fizice sau asociatii patronale, in vederea sustinerii acestui amendament.

Deputat Adrian Oros

Subscribe To Our Newsletter

Patria a priori ! Ati jurat, nu trebuie decat sa faceti ce ati jurat ! In strada !

Panzer Klaus intra in lupta ! Cine vrea o societate moderna, sa nu o astepte,...

Închide