Adrian Năstase este liber. O libertate plină de constrângeri pentru fostul premier

Fostul premier al României, Adrian Năstase, a fost eliberat condiţionat în urma deciziei Tribunalului Bucureşti. El a părăsit penitenciarul Jilava, după 265 de zile petrecute după gratii.

Punerea în libertate a fostului prim-ministru a fost posibilă după ce doi din cei trei judecători ai completului au fost de acord ca acesta să iasă din închisoare.

Pentru a nu fi din nou încarcerat, Adrian Năstase va trebui să ţină seama de câteva reguli prevăzute de lege. Conform articolului 61 din Codul Penal, dacă fostul premier va mai comite o nouă faptă după punerea în libertate, eliberarea acestuia poate fi revocată. Astfel, timp de doi ani după executarea pedepsei, nu va mai putea ocupa o funcţie executivă în partid, nu va putea vota şi nici nu va putea fi membru de partid.

La ieşirea din penitenciar, Năstase a fost reţinut în a face declaraţii: „A fost o perioadă dificilă, să-mi revin câteva zile şi apoi vorbim”. Acesta a fost întâmpinat de familie, apropiaţi şi de jurnalişti. De altfel acesta a scris pe blogul său personal imediat după aflarea deciziei instanţei, că nu va da interviuri şi nu va face declaraţii în perioada urmatoare.

Pe lângă dosarul Trofeul Calităţii, în urma caruia a fost condamnat la doi ani închisoare cu executare, fostul premier mai are o condamnare de trei ani cu suspendare în dosarul Zambaccian, decizia instanţei nefiind definitivă. Năstase mai este cercetat şi într-un alt dosar având în vedere nerespectarea regimului armelor.

foto: Mihai Ionescu – adevărul.ro

Subscribe To Our Newsletter

Ministrul, orașul și cultura

    Am inteles de ceva timp ca asa-numitul om de cultura este diferit, asa cum...

Închide