Abuz de statut la Politia Rutiera !

20160313_004034

Este absolut firesc sa te infurii cand esti amendat, dupa o zi de munca, sambata. Dar legea e lege, deci nu se comenteaza.

Dupa participarea ca om de presa la mitingul de comemorare a lui Avram Iancu, un echipaj al Politiei Rutiere care oprea masinii vis-a -vis de statuia lui Matei Corvin, parcat partial cred pe trotuar ca sa nu incurce traficul,( ca si cum acolo era singurul loc unde se putea opri o masina), obligat de politist sa incalc legea prin „trasul pe dreapta” peste linia continua, ma conformez si opresc. Ma pune sa pornesc si sa mai merg un metru. Opresc. Mi se spune sa mai merg putin. Opresc. Mi se spune sa prezint actele. Realmente aveam doar buletinul si permisul de conducere, al meu, masina fiind a tatalui meu, care a uitat sa reamplaseze mapa cu certificatul de inmatriculare si asigurarea, inapoi in masina. Are 80 de ani. Ii explic omeneste, poate putin iritat ca nu am toate actele la mine.

Apare din nou acelasi  politist mic de statura, care ma pune sa caut pe telefon daca polita rca este valabila. Softul nu functiona dupa numarul de inmatriculare, ci dupa seria sasiu. Nu am seria sasiu. Ii propun sa merg cu un taxi pana in Floresti si sa-i aduc actele. Omul, se infurie si se duce sa scrie procesul verbal, nu inainte de a-mi spune sa imi dau jos numerele de circulatie. Refuz categoric si ii spun ca nu are decat sa ma duca legat la sectia de Politie, dar nu dau jos numerele deoarece am asigurare pana in 17  martie 2016. Si verificare aproape 2 ani. Vine alt politist, om echilibrat, care imi pune fiola. Nu beau in general, niciodata la volan.

Ma duc si ii explic de 4-5 ori ca si eu lucrez ca si el, sambata, dar in presa. Nu-l intereseaza, el vrea sa amendeze. Si o face. 210 lei centura si 630 lipsa certificat de inmatriculare, asigurare si buletin. Desi buletin am dar omul nu l-a cerut, actele mele, mai ales buletinul si legitimatia de presa le folosesc la miting. Nu vad ce a scris, imi citeste procesul verbal si ma intreaba daca am ceva de spus.

Ma uit la el si ma umfla rasul. De enervare, probabil… Insista si ma intreaba ce sa scrie. Ii spun sa scrie ca m-a umflat rasul.  Omul scrie la mentiuni ” M-a umflat rasul” Ii spun apoi sa imi arate legitimatia si ordinul de servici. Imi arata legitimatia dar de la distanta, asigurandu-se ca nu o ating. Ordinul de servici nu vrea sa il arate.

Si semnez procesul-verbal ca am luat la cunostiinta si instiintarea de plata.

ACTUL II

Stiu ca deranjez. Nimic nou sub soare. Plec de pe loc, dar ma intorc pe langa Opera, trec de curvele de garda de la intersectia cu Avram Iancu, si parchez in parcarea de la Universitate.

Ma duc pe jos si ma plasez exact pe trotuar, langa masina de politie, unde am fost amendat, hotarat sa vad daca mai ramane masina politiei  pe trotuar.  Mai sta cateva minute, discuta cu altul oprit cu numere straine, se urca in masina si pleaca. Cel cu numere straine, pleaca, fara masina. Ma indrept spre masina de politie, care cobora de pe trotuar, si le fac semn ca vreau sa le spun ceva.

„Puneti-va toti trei centura de siguranta !” -le spun. Imi raspunde cel din dreapta soferului, intrebandu-ma  de ce ma comport asa. Si demareaza fara centuri, auzind totusi ca am spus cu voce tare, de au auzit si cei de pe trotuar, ca toti cetatenii Romaniei sunt egali in fata legii !

Am luat masina si am mers la sectia de politie rutiera, pe Albac, unde am depus o sesizare in atentia domnului comandant Tudor Grindeanu, cerandu-i sa-i amendeze pe cei trei politisti cu suma de 210 lei X 3, reprezentand amenda pentru faptul ca nu poarta centura de siguranta. Ofiterul de servici mi-a primit sesizarea, mi-a oferit hartie si pix. Si numar de inregistrare, evident.

I-am spus ca voi cere o audienta la domnul comandant, iar daca nu se va aplica legea, voi proceda la instiintarea ministrului de interne. Democratia este crezul pentru care scriu. Daca nici asa nu se va lua vreo masura, voi uza de toate caile legale, ca cei trei politisti sa plateasca pentru faptul ca nu si-au pus centura de siguranta si au discriminat cetateanul ce face presa de politistul de la rutiera.

Regulamentul de Aplicare a Codului Rutier stabileste, la articolul 97, si categoriile de persoane care nu sunt obligate sa poarte centura de siguranta. Astfel, sunt exceptate de la aceasta obligatie:

 • conducatorii auto care stationeaza;
 • conducatorii auto care executa manevra de mers inapoi;
 • femeile in stare vizibila de graviditate;
 • conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, in regim de taxi, cand transporta pasageri;
 • instructorii auto, pe timpul pregatirii practice a persoanelor care invata sa conduca un autovehicul pe drumurile publice;
 • examinatorul din cadrul autoritatii competente in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere;
 • persoanele care au certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta.

In ceea ce priveste persoanele din ultima categorie, acestea sunt obligate sa aiba asupra lor certificatul medical, in continutul caruia trebuie sa fie mentionata durata de valabilitatea acestuia.

Afectiunile medicale pentru care se acorda scutire de la portul centurii de siguranta sunt prevazute in Ordinul MS nr. 1246/2011 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se excepteaza de la portul centurii de siguranta ocupantii unui autovehicul cu o capacitate mai mica de 3,5 tone si a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav.

Astfel, potrivit acestui act normativ, afectiunile care contraindica purtarea centurii de siguranta sunt:

 • sindroame hemoragipare;
 • sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive);
 • leucemii acute si cronice;
 • mielom multiplu;
 • limfoame maligne;
 • ciroza hepatica si cancerul hepatic cu ascita voluminoasa;
 • status post toracotomie si sternotomie pentru diferite operatii toracice, 3 luni postoperator;
 • by-pass extraanatomic axilo-femural;
 • pace-maker cardiac recent montat;
 • afectiuni acute ale sanului;
 • obezitate care impiedica inchiderea centurii de siguranta.

Ordinul MS mai precizeaza ca certificatul medical de scutire pe motiv medical grav se elibereaza intr-un singur exemplar, la cerere, de catre medicii din orice unitate sanitara in evidenta careia se afla persoana care solicita acest act.


De obligativitatea purtarii centurii de siguranta nu scapa nici politistii, care se vor amenda intre ei, in caz ca vor fi prinsi fara centura. „Exista un Ordin al sefului Politiei Romane care prevede obligativitatea purtarii centurii de siguranta de catre politisti. Cei care nu se conformeaza risca amenzi sau chiar sanctiuni disciplinare”, a declarat presei Chestorul de poliție  Dumitru Jianu.

Chestorul de poliție Dumitru Jianu a fost declarat admis la concursul organizat pentru ocuparea funcției de adjunct al Inspectorului General al Poliției Române, informează un comunicat de presă al instituției.

Concursul pentru ocuparea funcției a avut loc miercuri,  7 ianuarie 2015, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române.

Am fost vinovat, voi plati.

Cu aceeasi masura sa se faca dreptate pentru cei care au abuzat de statutul de politist, aratand ca sunt mai presus de lege !

Traian Basescu spunea candva ca nu poti castiga razboiul cu presa.

Eu adaug ca poti coopera cu presa, cu conditia sa fii corect !

ACTUL III

Va urma. Promit.

Horia-Eugen Cristea

Follow me!

Subscribe To Our Newsletter

Marsul memorial Avram Iancu la ora 19, in fata statuii

Clujul se va imbraca in tricolor. La ora 19, Noua Dreapta va aduna aproximativ 2000...

Închide