Șoc : UNOPA nu participă la protestul din 10 ianuarie al persoanelor HIV/SIDA

Șoc : UNOPA nu participă la protestul din 10 ianuarie al persoanelor HIV/SIDA

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) este singura federaţie neguvernamentală din România formată din organizaţii ale persoanelor afectate de HIV/SIDA, axată pe advocacy pentru promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor infectate şi afectate de HIV/SIDA din România, se arată pe site-ul UNOPA.

Roșu Cristian, președinte UNOPA, întrebat câți oameni vin din partea UNOPA la protest, a răspuns  :

            Inca din Noiembrie am inaintat catre forumul decizional UNOPA solicitarea de exprimare a unui punct de vedere asupra miscarii de protest din data de 10.01.2024, pe grupurile de dialog interne UNOPA, si pana in prezent din 17 organizatii si reprezentanti locali, nu au raspuns decat 4-5, din care 2 au fost impotriva, 2 s-au abtinut si 1 a fost pentru. In Resita reprezentant local al organizatiei locale este dl. Agape Petrica, in Braila este dl. Vlase Constantin, in Mures este d-na Irina Lassel, Ploiesti este d-na Iolanda Gheorghiu, dar datele acestea le puteti vedea pe site-ul UNOPA.

Sa organizezi o miscare de protest inseamna sa-ti asumi anumite obligatii, sa coordonezi si sa raspunzi pentru eventuale incidente ce pot aparea datorita firilor si caracterelor umane, cine va raspunde de buna coordonare? cine sunt persoanele de legatura? cine va platii pentru eventualele sanctiuni financiare care pot aparea ca urmare a unor posibile tulburari sau proliferari de injurii?

 

Notificarea Primăriei Generale a municipiului București privind organizarea mișcării de protest a primit o rezoluție pozitivă pentru data de 10 ianuarie 2024. Multe persoane seropozitive s-au văzut în ipostaza de a fi lăsați în bătaia vântului, de către cei în care și-au pus speranțele sau pentru care au desfășurat activitate de voluntariat, ONG-urile.

Motivul pentru care s-a cerut autorizarea protestului a fost tăierea pensiilor de invaliditate HIV/SIDA, prin HG 1542/2022. Față de această situație, mai multe persoane au mers pe cont propriu, au acționat sau vor acționa în judecată Casa Nationala și Casele Județene de Pensii. Până în acest moment, în afara declarațiilor de presă, UNOPA nu a intervenit direct în cauzele acestor persoane cărora li s-a tăiat pensia de invaliditate.

Dacă UNOPA a avut în vedere probleme mult mai importante decât tăierea pensiilor persoanelor seropozitive, iată că Primul Ministru, Marcel Ciolacu și  Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dar și SGG-ul au răspuns prompt la petițiile a peste 400 de persoane afectate de această boală nevindecabilă.

Alexandru Rafila a răspuns clar că va urmări și se va ocupa de problema expertizei persoanelor afectate, existând asigurări că vor fi luate măsurile necesare :

 

     Către,

                                  Vocea Clujului

                                     În atenția domnului Horia Eugen Cristea

                     Având în vedere solicitarea dumneavoastră, referitoare la expertizarea persoanelor cu handicap HIV/SIDA, vă comunicam următoarele:

            Ministerul Sănătății are în vedere solicitarea dumneavoastră și va întreprinde demersurile necesare pentru modificarea actului normativ.

 

 

Legat de activitatea UNOPA, arătăm care au fost principalii sponsori și cu ce valori, conform celor expuse pe site-ul ONG-ului, pe 2022, dar și pe ce s-au cheltuit fondurile :

 

Demersurile jurnalistice, administrative,  prezentate, implicarea civică, aparțin cotidianului Vocea Clujului   și lui Horia Eugen Cristea

Despre Autor

Lasă un răspuns