Miercuri, 10 ianuarie 2024, persoanele seropozitive vor protesta în fața Guvernului României față de măsurile cuprinse în noua lege a pensiilor, dar și a HG 1524/2022. Avizul a fost obținut de la Primaria Municipiului București și comunicat de către comisia special întrunită organelor de ordine. Scopul protestului este stoparea imediată a discriminării persoanelor seropozitive, care atât prin HG 1542/2022, dar mai ales prin noua lege a pensiilor, nu vor mai beneficia de pensii, în ipoteza în care nu au cotizat, chiar dacă motivele sunt de ordin medical, iar responsabilitatea morală a îmbolnăvirii lor cade în sarcina Statului Român.
Cei care au pierdut deja pensia de invaliditate pe noile criterii iau in calcul foarte serios renuntarea la tratament pentru cateva saptamani, astfel incat nivelul celulelor CD4 sa scada sub 350, prag sub care pot cere reevaluarea pentru a primi pensie de invaliditate. Aceasta cale va genera mari probleme de sanatate pentru ei, care vor genera costuri foarte mari pentru sistemul de sanatate, astfel incat înăsprirea criteriilor nu va genera economii pentru stat, ci pierderi si mai mari. Aceasta generatie de copii supravietuitori de peste 30 de ani cu HIV a costat statul roman sute de mii de euro in tratament si ingrijiri medicale pentru fiecare persoana. In urma cu 30 de ani Statul Roman, prin guvernantii de atunci, a inteles responsabilitatea pe care o are, dat fiind faptul ca acesti copii s-au infectat in sistemul sanitar. Oare este normal sa pui presiune pe aceasta cohorta de pacienti, pentru care statul a cheltuit pentru a le salva viata miliarde de euro in tratament si protectie sociala, pentru o falsa si ipotetica economie de 200 de Euro pe luna de persoana? Aceasta e problema pe care am sesizat-o in acest an si pentru care apelam la cele doua ministere responsabile sa gaseasca solutii si sa implementeze politici publice intelepte, astfel incat castigurile sa fie in ani de viata, in calitate a vietii si nu in ipotetice economii la bugetul de stat. Va multumim si va stam la dispozitie !
Reacțiile naționale și internaționale nu s-au lăsat așteptate :
HIV Outcomes Romania afirmă că noua lege a pensiilor anulează dreptul la pensia de invaliditate fără stagiu de cotizare minim, ceea ce afectează comunitatea persoanelor cu HIV şi solicită autorităţilor îndreptarea acestei situaţii. ”Această măsură va condamna la a rămâne fără mijloace de supravieţuire un număr de aproximativ 7.000 de supravieţuitori cu HIV, infectaţi în sistemul de stat şi faţă de care România şi-a recunoscut deja responsabilitatea prin Legea privind Sistemul Unitar de Pensii nr 263/ 2010, care a acordat pensie de invaliditate persoanelor care trăiesc cu HIV”, precizează organizaţia, pentru cotidianul News.ro.
“HIV Outcomes Romania, alături de cele 10 organizaţii sustinătoare semnatare, sunt profund îngrijoraţi de perspectiva adoptării actualei forme a Propunerii de Lege privind Sistemul Public de Pensii, care prin introducerea obligativităţii existenţei stagiului de contribuţie pentru pensia de invaliditate, anulează un drept greu câştigat de comunitatea persoanelor cu HIV- dreptul la pensia de invaliditate fără stagiu de cotizare minim”, se arată în comunicat.
HIV Outcomes Romania a afirmă că România are o datorie morală faţă de membrii supravieţuitori ai cohortei de peste 10.000 de copii infectaţi accidental în sistemul de stat în perioada 1988-1991.
“Copiii din cohortă nu au avut şansa de a creşte şi de a se dezvolta în condiţii normale, din cauza stigmei şi a temerilor societăţii, ei fiind de cele mai multe ori lipsiţi de orice formă de acces la educaţie şi inserţie socială/familială. Cei care au avut şansa să devină adulţi au avut vieţi deosebit de grele, petrecute în spitale, centre de îngrijiri, departe de comunitatea copiilor care mergeau la grădiniţă, şcoală sau facultăţi, departe de posibilitatea de a avea inclusiv o viaţă de familie obişnuită. Introducerea acestei obligativităţi imposibil de îndeplinit obiectiv, este o formă gravă de încălcare a dreptului la viaţă şi de discriminare a persoanelor cu HIV, istoric fiind recunoscut că acestea nu au putut face parte din sistemul de formare şi angajare profesională” a transmis sursa citată.
HIV Outcomes Romania apreciază că această măsură va condamna la a rămâne fără mijloace de supravieţuire un număr de aproximativ 7.000 de supravieţuitori cu HIV, infectaţi în sistemul de stat şi faţă de care România şi-a recunoscut deja responsabilitatea- prin Legea privind Sistemul Unitar de Pensii nr 263/ 2010, care a acordat pensie de invaliditate persoanelor care trăiesc cu HIV (art. 68,1B – alături de cele afectate de neoplazii, schizofrenie).
“Această compensare simbolică din partea Statului român a asigurat supravieţuitorilor cu HIV, un minim de finanţare a unui trai care este în medie mai costisitor decât al persoanelor din populaţia generală. Este important să se înţeleagă că există o relaţie directă de subordonare între condiţiile de trai/ calitatea vieţii şi a sănătăţii, aderenţă la tratamentul antiretroviral şi controlul răspândirii HIV în comunităţile vulnerabile şi în societate. În condiţii de bună calitate a vieţii şi a sănătăţii, persoana respecta tratamentul specific şi ajunge în stadiul de supresie virală- adică nu mai transmite HIV în comunitate, aspect important pentru noi toţi”, au explicat reprezentanţii HIV Outcomes Romania.
Organizaţia afirmă că dacă România doreşte să aibă ZERO noi infectări cu HIV până în 2030, aşa cum s-a angajat prin acorduri internaţionale (cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Comisia Europeană, ONU, UNAIDS), legislativul si executivul României trebuie să facă mai mult pentru garantarea unor bune condiţii de viaţă pentru persoana cu HIV.
HIV Outcomes Romania a adăugat că pentru ca persoanele cu HIV să continue să îşi ia corect tratamentul antiretroviral, să devină HIV „nedectabile” şi astfel să fie stopată răspândirea virusului în comunităţi, acestea trebuie să aibă acces la condiţii decente de viaţă.
“Având în vedere cele enunţate, propunem amendarea Proiectului Lege privind sistemul public de pensii, cu includerea prevederii exceptării de la efectuarea stagiului de cotizare (art 61, alin 1B), a persoanelor care nu au realizat stagiu de cotizare în sistem, ei fiind în perioada copilăriei incapacitaţi/ limitaţi în a accesa programele de educare din sistemul de învăţământ sau de formare profesională, din cauza afecţiunilor severe/cronice. (Cum este cazul celor peste 10.000 de minori care în 1988-1991 au fost infectaţi cu HIV în sistemul de stat, şi care în condiţii de lipsă de acces la tratament şi de stigmă din partea societăţii, au fost excluşi de la activităţile de formare şi educare)”, a mai transmis HIV Outcomes Romania.
HIV Outcomes reuneşte la nivel european experţi şi organizaţii din domeniile de referinţă pentru HIV, alături de instituţiile emblematice pentru sănătatea publică şi controlul HIV- UNAIDS, ECDC (Agenţia Comisiei Europene), EACS, UNITE Parliamentarians Network, Fast Track Cities (membri observatori).
Misiunea organizaţiei este de îmbunătăţire a calităţii vieţii şi a sănătăţii persoanelor cu HIV, prin furnizarea de dovezi ştiinţifice şi schimbul de bune practici dedicate sprijinirii adaptării politicilor publice din domeniul HIV şi al practicilor clinice, mai arată
News.ro.