Sorin Grindeanu: Spitalele CFR nu se desființează, ci vor fi transferate la autorități locale sau universități

Sorin Grindeanu: Spitalele CFR nu se desființează, ci vor fi transferate la autorități locale sau universități

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat astăzi, referindu-se la situaţia spitalelor CFR, că ele nu vor fi desfiinţate, ci transferate, după caz, la autorităţi sau alte structuri, cum ar fi universităţi de profil, punctând că lucrurile vor fi făcute astfel încât actul medical să fie unul de calitate.

”În coordonarea Ministerului Transporturilor se află 15 spitale. Au rămas în coordonarea Ministerului Transporturilor dinainte de ’89. (…) N-a spus nimeni că desfiinţează spitale, aşa cum am văzut unele ştiri. Nimeni nu a spus acest lucru, ci că vor fi transferate, după caz, la autorităţi locale. Că e vorba de Consiliul Judeţean, că e vorba de o primărie municipiu reşedinţă, că e vorba de o asociere între cele două, că e vorba de universităţi sau că e vorba, cum e la Bucureşti, de alt minister, Ministerul Apărării, astea sunt soluţiile. Nu desfiinţează nimeni nimic. (…) În momentul când transferi, e cu preluare de atribuţii, adică cei care vor lua aceste spitale – şi să ştiţi că s-a făcut acest proces e foarte înaintat – vor prelua şi acele lucruri care ţin de specificul acelor spitale”, a spus ministrul.

În anii de după Revoluţie, cele 15 spitale au fost subfinanţate:

”Acest sistem, cele 15 spitale, cred că a fost subfinanţat. E greu la Ministerul Transporturilor să te ocupi de spitale, trebuie sa te ocupi de altceva la Ministerul Transporturilor. Această subfinanţare până la urmă se vede în actul medical. Cu tot respectul pentru medici, pentru personal, mă refer la dotări şi la toate lucrurile care ţin de de o bună finanţare. Atunci eu cred că e o situaţie win-win în care, dacă se merge la autorităţile locale sau la universităţi de medicină, universităţi de profil şi se obţine o finanţare mult mai bună, lucrurile sunt cât se poate de în regulă. Asta este dorinţa noastră, nu se desfiinţează nimic, nu vor fi daţi oameni afară şi concediaţi”, a adăugat ministrul.

Precizările au venit după ce Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, afiliată la Federaţia Sanitas, a pichetat, astăzi, Ministerul Transporturilor. Protestatarii au atras atenţia că nu vor permite destructurarea reţelei de spitale CFR, reţea ce asigură îngrijire medicală performantă de aproximativ 150 de ani şi mai ales, nu vor accepta pierderea niciunui loc de muncă din sistem.

La rândul său, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Iulian Pope, a declarat că desfiinţarea reţelei de spitale CFR ar fi un dezastru,  iar pe acest subiect există o lipsă cruntă de dialog din partea ministrului Transporturilor.

”Ministerul Transporturilor a hotărât desfiinţarea reţelei CFR, aşa cum este cunoscută, cele 15 spitale din subordinea Ministerului Transporturilor. Spitale care asigură siguranţa circulaţiei în România şi vorbim de rutier, naval, CFR şi tot ce înseamnă transport în România. De ce suntem aici? Pentru că există o lipsă cruntă de dialog. Adică ministrul Grindeanu nu s-a întâlnit niciodată cu reprezentanţii colegilor noştri să ne spună în ce condiţii vor fi transferaţi către universităţi, către autorităţi locale. Spitale MApN înţeleg că sunt interesate de aceste instituţii. Colegii mei care lucrează în aceste reţele spun că desfiinţarea acestor spitale ar fi un dezastru. Şi aşa România nu o duce foarte bine la asta. România are nişte angajamente europene, trebuie să facă nişte raportări în ceea ce înseamnă siguranţa transporturilor în România” – a spus Pope.

Reprezentantul Sanitas a menţionat, totodată, că autorităţile competente nu au răspuns la solicitările protestatarilor cu privire la discutarea problemelor legate de spitalele CFR.

Despre Autor

Lasă un răspuns