Plută :„Asta este omu’. Joaca in echipa, nu e bulangiu. Nu e bulangiu!”

Plută :„Asta este omu’. Joaca in echipa, nu e bulangiu. Nu e bulangiu!”

Iată cum au decurs discuțiile pentru luarea șpăgilor, potrivit referatului DNA prin care se propune arestarea lui Cristian Pluta, director adjunct la Administratia Spitalelor Bucuresti :

Potrivit primei declaratii a martorei (…..), aceasta a fost abordata, in prima faza, cu privire la subiectul primirii unor sume de bani in legatura cu activitatile de serviciu, de catre numitul Pluta Cristian, director general al institutiei in cauza (in prezent director-adjunct), la sfarsitul lunii februarie, cand au iesit la un restaurant, si atunci i-a spus ca numitul Stanila Silviu ii va ajuta la solutionarea (in mod favorabil) a contestatiei formulate in referire la un acord-cadru de reparatii curente pentru toate spitalele administrate de catre A.S.S.M.B. Atunci acesta i-a zis ca urmeaza sa primeasca un procent de 10%, nu i-a specificat daca banii vor fi impartiti la doi sau la trei, iar banii vor fi primiti in numerar. Martora a specificat ca Pluta Cristian i-a transmis ca intentioneaza sa-si faca o casa.

Martora (…..) a aratat ca Pluta Cristian i-a propus sa se intalneasca in oras, sa aleaga un restaurant unde sa mearga, iar in final au stabilit telefonic o intalnire pentru data de 02 aprilie

Martora (…..) a declarat ca, in data de 02 aprilie 2023, s-a intalnit cu Pluta Cristian la restaurantul Lotus si, banuind ce urmeaza sa-i propuna Pluta Cristian, si-a luat o masura de precautie pentru a se proteja si pentru a fi crezuta ulterior, de autoritati si alte persoane. Astfel, martora a luat cu ea un inregistrator audio pe care l-a pornit la plecarea de la domiciliu, astfel incat a putut sa inregistreze intreaga convorbire, din momentul in care a urcat in autoturismul lui Pluta Cristian, pe tot parcursul sederii in restaurant, pana cand s-au despartit.

La restaurant, cei doi au discutat despre problema spitalului Colentina, respectiv ca managerul acestui spital doreste sa paraseasca postul si problema consta in aceea de a gasi un nou manager, intrucat A.S.S.M.B. face propunerea de numire catre Primaria Generala. Martora (…..) a declarat ca numitul Pluta Cristian i-a zis ca, daca nu se opune cineva (cu referire la viceprimarul Capitalei), pers(…..) despre care stie ca se numeste Silviu are o persoana care ar vrea sa vina manager si ar fi dispusa sa dea suma de 20.000 euro pentru acest lucru. Martora a precizat ca, pe moment, numitul Pluta Cristian nu i-a zis numele pers(…..), insa, ulterior, la birou, numitul Pluta Cristian a reluat discutia despre Colentina si i-a cerut pers(…..) despre care i-a vorbit in data de 02.04.2023 un CV.

In aceeasi zi, a primit CV-ul pers(…..) respective si a aflat ca aceasta se numeste Cristescu George-Mirel. Martora a declarat ca nu i-a dat foarte multe detalii despre aceasta persoana, doar ca va da aceasta suma de bani. Revenind la subiectul intalnirii avute, martora a precizat ca numitul Pluta Cristian i-a zis ca suma de 20.000 euro va fi impartita intre ea si Pluta Cristian, iar noul manager si pers(…..) cu numele Silviu vor rezolva din contracte viitoare partea lor.

Dupa numirea in functia de manager la Spitalul Colentina, potrivit promisiunii, inculpatul Pluta Cristian a organizat o intalnire la restaurantul (…..) din Bucuresti la care au participat Pluta Cristian, (…..) si Cristescu George-Mirel.

Potrivit declaratiei martorei (…..), la data de 19.06.2023, la restaurantul respectiv a sosit inculpatul Cristescu George Mirel avand asupra sa o geanta, tip servieta barbateasca din piele si o sacosa de cadou din carton de culoare deschisa, pe care le-a asezat jos in stanga sa intre el si numitul Pluta Cristian.

Martora a declarat ca, in cadrul intalnirii, la un moment dat, inculpatul Cristescu George-Mirel a plecat inaintea lor, s-a ridicat de la masa, si-a luat geanta-diplomat de langa scaun si a indicat cu mainile sacosa din carton, lasata langa scaunul pe care se afla asezat inculpatul Pluta Cristian.

Martora (…..) a declarat ca, dupa plecare lui Cristescu George-Mirel, Pluta Cristian a luat sacosa din hartie, aflata in partea din dreapta a scaunului sau, si a asezat-o in partea cealalta a scaunului sau.

Martora l-a intrebat daca in sacosa sunt bani, el a raspuns pe un ton scazut „sunt douazeci de mii de euro”. Martora a replicat „douazeci de mii de euro. Pentru ce?”, iar Pluta Cristian a raspuns „pentru ce am vorbit”, referindu-se la numirea inculpatului Cristescu George-Mirel. In continuare, martora l-a intrebat pe inculpatul Pluta Cristian daca inculpatul Stancila Silviu are cunostinta despre acesti bani, iar acesta a raspuns afirmativ.

Martora a precizat ca, dupa plecarea numitului Cristescu George-Mirel, Pluta Cristian s-a aplecat deasupra sacosei din carton, a scos un plic alb din sacosa, l-a rupt si i-a aratat martorei doua teancuri cu bancnote in euro, fiind legate fiecare la mijloc cu banda alba din hartie. Pluta Cristian, dupa ce s-a uitat la cele doua teancuri, a luat unul dintre ele, i-a cerut martorei sa deschida geanta si a pus un teanc in geanta acesteia.

Declaratia martorei se coroboreaza cu rezultatele obtinute ca urmare a punerii in executare a mandatelor de supraveghere tehnica. Astfel, convorbirea din data de data de 19.06.2023 purtata in mediu ambiental de numitii (…..), Cristescu George-Mirel si Pluta Cristian are urmatorul continut:

CRISTESCU GEORGE-MIREL: V-am pus… Uitati, aveti aici! Eu am plecat si atunci astept orice… cand imi ziceti, orice, imediat am… declansat. Bine!
PLUTA CRISTIAN: Bine!
CRISTESCU GEORGE-MIREL: Bine!
PLUTA CRISTIAN: Lucrarea… Multumim!
(…..): Multumim!
CRISTESCU GEORGE-MIREL: Sarut mana!
PLUTA CRISTIAN: Numai bine!
(…..): Ce avem acolo? Ce avem, ma!?
PLUTA CRISTIAN: Stai, ma!
(…..): Zi, PLUTA!
PLUTA CRISTIAN: Boss, omu’ e O.K., asta spun, e…
(…..): Ce avem in punga?
(…..): 20.000? Pentru?
PLUTA CRISTIAN: Pai…
(…..): Eu am crezut ca ti i-a dat deja sau ca urmeaza sa-i dea.
PLUTA CRISTIAN: Hai, ma!
(…..): Nu!
PLUTA CRISTIAN: Eu las lucrurile sa curga elegant, sefa!
(…..): Da, ma, da’ hai ca vorbim noi intre noi acum. Vine omu’ cu 20.000 aici! Eu ma simt prost.
PLUTA CRISTIAN: …[neinteligibil]…
(…..): Deci, fii atent ca imi bate inima! Nu, deci eu ma simt prost rau de tot. L-am mai si …[cuvant obscen]…
PLUTA CRISTIAN: Asta este omu’. Joaca in echipa, nu e bulangiu. Nu e bulangiu! Dar acolo e prea mare colcaiala, la spitalul ala, si ala l-a lasat de cacat! Tu imi ziceai ca e tovaras.
(…..): Si astia ii impartim la 3? La 2? …[cuvant obscen]… mea! Ai… nici aici nu putem sa vorbim!?
PLUTA CRISTIAN: Nu te mai tu… Sunt ai tai.
(…..): Ai mei? Pai, nu! Si ai tai?
PLUTA CRISTIAN: …[neinteligibil]…
(…..): Ii impartim la 2.
PLUTA CRISTIAN: …[neinteligibil]…
(…..): Esti… Daca esti de acord, ii impartim la 2.
PLUTA CRISTIAN: …[rade]… Daca is de acord! Esti tampita la cap!?
(…..): Altfel, nu!
PLUTA CRISTIAN: O.K.!
(…..): Bine!

Cu prilejul prezentarii in data de 19.06.2023 la sediul D.N.A., colaboratorul (…..) a predat organelor de urmarire penala un pachet compus din 100 de bancnote in cupiuri de 100 Euro, suma primita la aceeasi data de la inculpatul Pluta Cristian.

Inteceptari referitoare la comisioane din achitarea unor contracte cu spitalele

PLUTA CRISTIAN: Auzi, da’ noi, in ecuatia asta, unde am fi?
STANCILA SILVIU: CRISTI, zic sa ne pozitionam – cum sa spun? – sa… ce le da la aia jumate si pe partea ailalta suntem noi sau, nu stiu, sa gandeasca el: „Ba, frate! Treaba asta, ia, vezi, ba! E de mancat aici ceva?”, „Ba, frate! E…”.
PLUTA CRISTIAN: O.K.
STANCILA SILVIU: „E facuta bine. Nu e facuta bine.”. Daca nu e facuta bine, da-i in …[cuvant obscen]…, facem altceva!
PLUTA CRISTIAN: O.K.
STANCILA SILVIU: Deci, nu… Ei sunt obligati sa-mi dea acolo niste treburi, tre’ sa manance… el tre’ sa-i imparta, el intra familia intai.
PLUTA CRISTIAN: O!
STANCILA SILVIU: „Domn’e! Lucrurile sunt in felul urmator: sunt bugetate bine. Uite, colo! Uite, colo! Lucrarile le fac eu alea, nu le faci tu.”, el trebuie sa se uite, eu nu…
PLUTA CRISTIAN: O.K.! Dar intrebare: aia o sa-i zica: „Domn’e, ai obligatiile alea!” sau nu?
STANCILA SILVIU: O sa-i spuna! Cum sa nu?
PLUTA CRISTIAN: Pai, asta.
STANCILA SILVIU: O sa-i spuna! Ihi!
PLUTA CRISTIAN: Sa-i spuna, ca sa…!
STANCILA SILVIU: Da, domn’e, discuta direct, nu umblam noi cu tampenii!
PLUTA CRISTIAN: Pai, aia.
STANCILA SILVIU: Direct! „Frate! Vezi sa le dai afara, dai colo, vezi ce ne…! Ba, ne ramane?”, „Ne ramane.”, „O.K.!”. Nu ramane, nu-i problema, important sa… Dar eu ti-am zis asa, ca business…
PLUTA CRISTIAN: Asa!
STANCILA SILVIU: …ca business, eu puteam face asta, cum ti-am zis, cu bulgarii. Cu bulgarii faci mai repede decat… decat… decat cu romanii. Adica, eu, cu putina pricepere, daca ia pe unu’ cu SEAP si cutare sa faca un birou si tre’ sa ai multe… afara de doua-trei …[neinteligibil]… in ideea ca zici ca…
PLUTA CRISTIAN: Da. Ma gandesc.
STANCILA SILVIU: …ca nu face treaba, ca sta pe treaba, in sensu’ asta. Asta e painea mea si o vad.
PLUTA CRISTIAN: Da.
STANCILA SILVIU: Adica, cu o firma romaneasca n-o sa vrea treaba asta, ca poa’ sa-si ia niste… niste persoane sa-i faca ofertarea, sa-si ia… au in inside… au in interior d-astia care fac, sa zic asa, partea de… de… de SEAP si de poveste – da? – da’ asa, eu daca-l iau pe bulgar, i-l pun langa el, el face coordonarea si-i spune: „Domn’e, la fiecare… participa la 20, la fiecare castigata imi dai 2-3% afara de …[neinteligibil]…”, in ideea ca esti apropiat de el si ca vrei sa-i dai ceva de …[neinteligibil]… Tu stii.
PLUTA CRISTIAN: …[neinteligibil]…, da’ – cum sa-ti spun? – suntem si noi prin discutiile astea daca…
STANCILA SILVIU: Deci, normal! Normal! Omu’ are timp, normal ca mancam si noi! E business! E business, nu-i vrajeala, da’ daca el e serios, cutare, cutare, eu ti-am spus…
STANCILA SILVIU: Da, e de curand acuma pusi. Jegurile astea au pus. Ce-am vrut sa zic? Incearca sa dai drumu’ mai repede la ala de la aia… Inteles?
PLUTA CRISTIAN: …[neinteligibil-vorbesc in acelasi timp]…
STANCILA SILVIU: Da, da, da!
PLUTA CRISTIAN: Ti-am adus Malaxa acuma cu fisele tehnice, cu …[neinteligibil]…, da’ aveai si-n alalalt, sa stii, ca e-n interioru’ studiului de fezabilitate are fisele tehnice, la pagina 190. Ti le dau acuma.
STANCILA SILVIU: Da, ma. Dupa asta o sa ma uit si o sa…
PLUTA CRISTIAN: Nu, ma! Ti le dau …[neinteligibil]…
STANCILA SILVIU: …[neinteligibil-vorbesc in acelasi timp]… Chirurgia… Nu stiu, tot imi cere …[neinteligibil]…
PLUTA CRISTIAN: …[neinteligibil]…
STANCILA SILVIU: Aia va… va apucati de ea, o faceti, care-i gandirea?
PLUTA CRISTIAN: Da. Pai, sa iau un indicator si sa mergem inainte.
STANCILA SILVIU: Ihi!
PLUTA CRISTIAN: Acuma, boss, cu ce-om putem merge inainte. Ce-am pe buget clar merge inainte, aia n-am…
STANCILA SILVIU: …[neinteligibil-vorbesc in acelasi timp]… Consola.
PLUTA CRISTIAN: Ce?
STANCILA SILVIU: …[neinteligibil]… dam lu’ Consola.
PLUTA CRISTIAN: Da.
STANCILA SILVIU: Din astea ce bani ai pentru astea, anu’ asta, sa zic, ai vreo …[neinteligibil]…?
PLUTA CRISTIAN: Pentru toate.
STANCILA SILVIU: A?
PLUTA CRISTIAN: Pentru toate am bani.
STANCILA SILVIU: A! …[neinteligibil]… E perfect! Ala – zi! – asta de la – zi! – Obregia ala …[neinteligibil]… ramane ca mergem cu astia, cu Consola.
PLUTA CRISTIAN: O.K.! Il bag pe DAIA acolo cu Consola?
STANCILA SILVIU: Da. Pe DAIA.
PLUTA CRISTIAN: Bine!
STANCILA SILVIU: Consola pare baiat serios …[neinteligibil]…
PLUTA CRISTIAN: Nu te contrazic.
STANCILA SILVIU: Nu stiu. O sa mai analizam cateva. …[neinteligibil]…
PLUTA CRISTIAN: …[cuvant obscen]… mea!
STANCILA SILVIU: M-am gandit totusi sa-i… sa scapam de astea, de POIM-urile astea, baga-mi-as picioarele!
PLUTA CRISTIAN: Ai zis ca poate ne ajuta cineva la solicitarile de clarificare cand e si aia trebuie repede facut.
STANCILA SILVIU: Da, da, da, da, da, da!
PLUTA CRISTIAN: Nu va fi…
STANCILA SILVIU: Si asta, CIOPONEA… te-ai uitat pe documente?
PLUTA CRISTIAN: Nu m-am uitat, da’ o sa ma chinui sa…
STANCILA SILVIU: Nu, da’ ce-a zis, ca-s mai slabute sau ce zicea?
PLUTA CRISTIAN: Da. Pai, ala are nu stiu cate pagini si ala are nu stiu cate pagini, da’ revin…
STANCILA SILVIU: Cat?
PLUTA CRISTIAN: Nu stiu. E la dublu ce-a depus aia de la …[neinteligibil]…, da’ nu ma deranjeaza. Ideea e c-o sa ma chinui – iti dai seama! – sa-l dau castigator. Ce dracu’!? …[neinteligibil]… Nu spun prostii, da’…
STANCILA SILVIU: …[neinteligibil]… Tre’ sa-i arati: „Fa, nebuno! Un, doi, trei, patru! Vezi ca…!”.
PLUTA CRISTIAN: „Mi-a zis SILVIU cu cine, ca…”
STANCILA SILVIU: N-are cu cine! Ea nu stie. Ea n-are cu ce sa compare, ca, sincer, nu stie, ea nu-ntelege.
PLUTA CRISTIAN: Da. Eu stiu. Mi-a zis de aia de la Economic: „Domn’e, aia nu fac nimic! Aia…”.
STANCILA SILVIU: Ba, ea cu ce compara? Cu ce compara?
PLUTA CRISTIAN: Pai, n-are cu ce, boss! Esti nebun? Aia muncesc cel mai mult. Deci, aia – sa-mi bag …[cuvant obscen]…! – daca… dac-ar pleca cinci oameni de la Economic, am inchide, boss!

Directorul adjunct al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) din cadrul Primariei Capitalei, Cristian Pluta, a fost retinut de procurorii anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat de luare de mita, au informat, marti.

Potrivit surselor citate, au mai fost retinuti managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, un reprezentant al SC Palex Constructii Instalatii, Alexandru-Paul Dumitru, si Silviu Stancila. O alta persoana implicata in dosar, Cristian Ion, ar fi fost plasata sub control judiciar.

DNA anunta intr-un comunicat transmis AGERPRES, ca, in cursul zilei de luni, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, s-au efectuat perchezitii domiciliare in opt locatii din Bucuresti si judetul Ilfov, dintre care una este sediul unei institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice.

Cristian Pluta este acuzat de DNA ca ar fi primit 20.000 de euro mita de la managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, in schimbul interventiei la Primarie pentru numirea acestuia in functie, au precizat surse judiciare, pentru AGERPRES.

Sursele judiciare mai aratau ca director adjunct al ASSMB ar fi acceptat 5% din valoarea unor contracte pentru a favoriza anumite firme sa castige licitatii organizate de institutie.

In luna aprilie, Cristian Pluta ar fi acceptat de la Alexandru-Paul Dumitru, reprezentant al SC Palex Constructii Instalatii, in mod direct, dar si prin intermediul lui Silviu Stancila, promisiunea unei sume de bani corespunzatoare procentului de 5% din valoarea facturilor platite de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, in baza acordului-cadru incheiat la data de 4 aprilie intre ASSMB si asocierea Alpha Max Build – Avision Strategy Consulting, avand ca obiect „Executie lucrari de reparatii, reabilitati si modernizari la unitatile sanitare si imobilele aflate in administrarea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Mediale Bucuresti”, in scopul platii facturilor la timp si incheierii de contracte subsecvente.

In perioada 28 august – 3 septembrie, el ar fi primit de la Alexandru-Paul Dumitru, prin intermediul lui Silviu Stancila, 306.439,17 lei, reprezentand 5% din suma totala a facturilor emise in luna august de SC Alpha Max Build – 6.128.783,45 lei.

Despre Autor

Lasă un răspuns