septembrie 30, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Bolnavii de HIV/SIDA vor să renunțe la tratament pentru a putea primi pensie de invaliditate !

Bolnavii de HIV/SIDA vor să renunțe la tratament pentru a putea primi pensie de invaliditate !

 

Criteriile medicale de incadrare in invaliditate a persoanelor care traiesc cu HIV vor duce la o posibilă viitoare epidemie de HIV în România prin creșterea viremiei persoanelor cu limfocite T peste 350.(CD4).

Roșu Cristian, Președinte UNOPA a publicat  pe o rețea socială, poziția  UNOPA, care va fi completată de Iulian Petre, director UNOPA, in zilele următoare, și depusă la ministerele decizionale,  dar și poziția unor somități medicale implicate în lupta cu flagelul SIDA, față de arbitrariul criteriilor de incadrare in pensia de invaliditate. UNOPA a inceput un demers catre cele doua Ministere cel al Sanatatii si al Muncii, pentru a amenda criteriul in baza caruia se pot incadra la pensie de invaliditate persoanele seropozitive. Precizăm că Iulian Petre arată că vorbim de un draft, care urmează să fie completat în zilele următoare și depus marți, la ministerele de resort.

„Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) este singura federaţie neguvernamentală din România formată din 18 organizaţii ale persoanelor afectate de HIV/SIDA, axată pe advocacy pentru promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor infectate şi afectate de HIV/SIDA din România. Din iunie 2000 şi până în prezent, UNOPA a apărat şi promovat drepturile a mii de copii, tineri şi adulţi infectaţi HIV sau bolnavi SIDA, precum şi drepturile familiilor lor. Va scriem pentru a va solicita ajutorul in directia rezolvarii unei probleme aparuta in acest an, sesizata atat de catre noi cat si de medicii care trateaza pacienti infectati cu HIV in Romania:

– Prin HG 1542 / 19.12.2022 s-au stabilit noi criterii de invaliditate pentru persoanele infectate cu HIV in Romania, stabilindu-se ca principal criteriu numarul de celule CD4, care trebuie sa fie sub 350. Acest criteriu este unul cu totul arbitrar si este folosit la nivel international doar ca indicatie expresa pentru tarile din Africa de instituire a tratamentului sub acest prag. Acest criteriu face ca majoritatea persoanelor cu HIV din Romania sa nu mai poata fi incadrate in invaliditate, pentru ca tratamentul ARV readuce in scurt timp acest paramentru peste 350, asta nu inseamna insa ca ele sunt valide si puternice pentru a face fata foarte bine unui loc de munca.

– Avem in Romania o generatie de copii diagnosticati cu HIV in primii ani de viata, nascuti in perioada 1988 – 1990, din care acum mai sunt in jur de 7000 in viata. Au ajuns acum la varsta de ~35 de ani, primii 10 ani de viata petrecuti mai mult prin spitale, salvati miraculos de la moarte de catre medicii infectionisti in perioda in care nu exista tratament specific pentru HIV. Ei nu au avut acces la educatie (fiind stigmatizati si discriminati in scoli) si pregatire profesionala, nu au avut sansa unei cariere profesionale. Incepand cu anul 2010, majoritatea dintre ei au beneficiat de pensie de invaliditate, in baza vechilor criterii de incadrare. Chiar daca ar putea lucra, desi capacitatea lor de efort e una foarte mica, nimeni nu angajeaza oameni fara experienta, fara o pregatire profesionala, cu risc permanent de concedii medicale (in conditiile in care CNAS returneaza peste 4 ani banii pe concedii).

Cei care au pierdut deja pensia de invaliditate pe noile criterii i-au in calcul foarte serios renuntarea la tratament pentru cateva saptamani, astfel incat nivelul celulelor CD4 sa scada sub 350, prag sub care pot cere reevaluarea pentru a primi pensie de invaliditate. Aceasta cale va genera mari probleme de sanatate pentru ei, care vor genera costuri foarte mari pentru sistemul de sanatate, astfel incat înăsprirea criteriilor nu va genera economii pentru stat, ci pierderi si mai mari.  Aceasta generatie de copii supravietuitori de peste 30 de ani cu HIV a costat statul roman sute de mii de euro in tratament si ingrijiri medicale pentru fiecare persoana. In urma cu 30 de ani Statul Roman, prin guvernantii de atunci, a inteles responsabilitatea pe care o are, dat fiind faptul ca acesti copii s-au infectat in sistemul sanitar. Oare este normal sa pui presiune pe aceasta cohorta de pacienti, pentru care statul a cheltuit pentru a le salva viata miliarde de euro in tratament si protectie sociala, pentru o falsa si ipotetica economie de 200 de Euro pe luna de persoana? Aceasta e problema pe care am sesizat-o in acest an si pentru care apelam la cele doua ministere responsabile sa gaseasca solutii si sa implementeze politici publice intelepte, astfel incat castigurile sa fie in ani de viata, in calitate a vietii si nu in ipotetice economii la bugetul de stat. Va multumim si va stam la dispozitie !

Demers sustinut de medici infecționiști din centrele universitare. N.r. Nu oferim detalii despre numele medicilor.

Cu stima, Iulian Petre – Director Executiv UNOPA Tel: 0724 355 878; unopa@unopa.ro

Strada Stefan Greceanu nr. 7, ap. 2, sector 2, Bucureşti Tel/Fax: (004 021) 319 93 29, e-mail: unopa@unopa.ro, www.unopa.ro 

About Author