septembrie 30, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Se taie pensiile de invaliditate HIV/SIDA

Se taie pensiile de invaliditate HIV/SIDA

         Anul de grație al Domnului 2023. România are o datorie de 159 miliarde de euro. 18.000 de pacienți cu HIV/SIDA trăiesc în România. 707 cazuri noi în 2022. Cineva a gandit sa modifice Normele Metodologice de aplicare a expertizei persoanelor cu handicap HIV/SIDA. O pensie de invaliditate HIV  este vreo 200 de euro. 

              Pai daca facem matematica pura inseamna …. 18000 x 200 x 12 = 43.200.000 de euro, cam mult domnule pentru bugetul tarii….. dar este un prim pas, la un deficit actual de 5,4% din PIB si fata de cel agreat cu Comisia europeana de cel mult 4,5% orice economie este bine venita….. mai ales daca nu trebuie sa taie din sumele lor. Iti dai seama ce ar insemna sa lasi bietii parlamentari fara bugetele alocate? Bani pentru sofer, secretara, bani de chirie, diurna lunara, sume forfetare pentru deplasari, protocol, etc….. mai nene n-ar mai fi rentabila functia de parlamentar, daca mai luam si aparatul administrativ la puricat…. pai bietele neveste, fice, nepoate, amante, de unde bani de unghiute, de poșetuțe, hainute,vacanțe exotice etc. Sa nu vorbim de dragele noastre ministere de justitie si sanatate….. as puncta si cu educatia ca tot șchioapata, si produce enorm de multe greseli umane. deci de unde mai nene ma? daca nu de la cei multi si invatati cu lipsurile si greutatile. 
               Statul Roman are de raspuns pentru mii de copii îmbolnaviti in ceea ce se numeste popular cohorta 1989.

De la apariția bolii, strictețea în abordarea tratamentului antiretroviral, a determinat o epidemiologie redusă a bolii. Aflăm de pe site-ul persoanelor seropozitive din România :

              Potrivit Ordinului nr. 99/18/01/2022, noua conducere a Comisiei de Boli Infecțioase este repreznetată de: conf. univ. dr. Simin Aysel Forescu (președinte), prof. univ. dr. Victoria Aramă (vicepreședinte) și șef lucrări dr. Dragoș Ștefan Lazăr (secretar al Comisiei).
Ceilalți membri ai Comisiei de boli infecțioase sunt: prof. univ. dr. Emanoil Ceaușu, prof. univ. dr. Egidia Gabriela Miftode, prof. univ. dr. Manuela Arbune, prof. univ. dr. Gabriel Popescu, prof. univ. dr. Anca Meda Georgescu, conf. univ. dr. Irina Magdalena Dumitru, conf. univ. dr. Otilia Elisabeta Benea și șef  lucrări dr. Virgil Musta.
               UNOPA reprezintă alături de ARAS, un ONG de advocacy, care luptă pentru drepturile persoanelor infectate cu virusul HIV. Presedintele UNOPA, Roșu Cristian și directorul executiv Iulian Petre, au încercat în repetate rânduri să ia legătura cu conducerile Comisiei de expertiza a persoanelor cu handicap.
                Ca să înțelegi mai bine, cititorule, o persoană care își ia zilnic tratamentul antiretroviral, de regulă obține o creștere a numarului de limfocite T, printr-un mecanism complex.  In momentul in care isi ia tratamentul, viremia HIV devine nedectatabila, persoana nu poate transmite boala, nici prin contact sexual neprotejat sau sange.  Atunci numarul de celule tip T, numite CD4, crește peste 300.
                 Tocmai acestor persoane li se taie pensia HIV. Multe dintre aceste persoane au avut meningite ca antecedente heredo-colaterale, au infectii micotice in stadiu avansat, inceput de dementa HIV, depresii cauzate de efectele adverse ale tratamentului antiretroviral. Sindromul oboselii cronice este inevitabil oricarei persoane cu HIV, iar norma de hrana se impune tocmai datorita acestui aspect. O activitate zilnica de 8-10 ore/zi, ar fi o probabilă condamnare la moarte a acestor persoane. 
                 Cateva sute de persoane carora li s-a taiat pensia de invaliditate vor sa actioneze in judecata atat Comisia de expertiza a persoanelor cu handicap, cat si Statul Roman, prin Ministerul Santatati, dar si Ministerul Muncii și Protectiei Sociale. Asta tocmai in anul elaborarii Strategiei Nationale HIV/SIDA. Totodata, acestia vor iesi in strada, pentru a se atrage atentia asupra dreptului la viata, respectarea Constitutiei. Acestia vor sa atraga si raspunderea penala a persoanelor ce se fac vinovate , in conformitate cu art.297 Cod Penal privind infractiunea de abuz in serviciu, urmand a se constitui parti civile in procesul penal.
                   Un spital din Romania a platit despagubiri de 1 milion de euro unei persoane infectate in unitate.  Bugetul Romaniei ar fi grevat de cateva sute de milioane de euro, deoarece se va invoca probabil practica Curtii Europene a Drepturilor Omului. 

About Author