septembrie 30, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Oare românii au fost întrebați dacă mai vor în Schengen ?!

Oare românii au fost întrebați dacă mai vor în Schengen ?!

Românii se simt umiliți de veto-ul lui Nehammer, legat de intrarea în Schengen. Deși pe moment românii sunt nevoiți să accepte situația, datorită prezenței PNL la conducerea țării, care a guvernat mai mult pentru europeni decât pentru români, de la anul lucrurile se pot schimba radical. Partidul AUR e posibil să depășească ca număr de voturi PNL.  Ultimul sondaj realizat pe luna iunie de către INSCOP arată că PSD a pierdut, comparativ cu luna anterioară, două procente (este la 28,7%), AUR este al doilea partid în preferințele românilor cu 20,1%. PNL este cotat cu 18%, în timp ce USR se menține în jurul a 12%. Mai mult, Biden și democrații nu se simt deloc confortabil, din perspectiva alegerilor. Peste ocean,  o serie de sondaje și rapoarte sugerează că cea mai mare problemă a democraților cu Biden nu este performanța lui în funcție, ci este vârsta lui. Biden a fost cel mai în vârstă președinte în viață în ziua în care a depus jurământul și, potrivit unui sondaj USA Today/Suffolk de la jumătatea lunii aprilie, o multitudine de alegători Biden din 2020 (42%) au spus că vârsta lui îi face mai puțin probabil să-l susțină. 

Au trecut zece ani de când un cancelar german nu mai efectuase o vizită de stat în Austria, iar destinația lui Olaf Scholz a fost orașul Salzburg, unde a fost primit de omologul Karl Nehammer.

Scholz şi-a reiterat sprijinul pentru intrarea în Schengen a Bulgariei şi României, intrări pe care guvernul austriac le blochează de teamă că acest pas ar duce la o creştere a fluxului de migranţi.

Nostalgiile lui Nehammer

”Nu sunt deloc naiv – 80 la sută dintre cei detectați în Austria și care nu sunt înregistrați, provin desigur din Ungaria. Pe de altă parte, Ungaria este vecina noastră. Vorbesc despre reducerea presiunii la granița noastră prin diverse operațiuni pe care le-am desfășurat împreună cu poliția maghiară. Mai precis polițiștii austrieci sunt în prezent la datorie în Ungaria. Astfel am reușit să reducem această presiune într-o oarecare măsură și aceasta este calea corectă. Încă mai sunt lucruri de îmbunătățit, dar direcția e bună, după cum reiese din cifre. Acest lucru nu schimbă însă faptul că protecția frontierelor externe este o problemă majoră și aici, că există o relație de frontieră foarte intensă între Ungaria și Serbia în ceea ce privește migrația ilegală. Iată de ce e important să negociem cu țările din Balcanii de Vest, să le implicăm în proces”. ÖVP a respins duminică criticile. „Nu ne vom lăsa distrași de huiduielile din România”, a declarat secretarul general Christian Stocker, subliniind încă o dată adeziunea la veto-ul Schengen atâta timp cât sistemul existent nu funcționează.

N.r. Oare românii mai vor într-un Schengen total nefuncțional, chiar între cei care vorbesc aceeași limbă ?

 

About Author