Opinii vis-a-vis de legalitatea și de siguranța festivalului UNTOLD, de la Cluj

Opinii vis-a-vis de legalitatea și de siguranța festivalului UNTOLD, de la Cluj

Claudia Andron, vistriteanul.ro :
Am fost o singură dată la Untold, cred în 2019, după ce îmi luasem un avertisment de la ISU BN pentru nerespectarea măsurilor de securitate la Festivalul Usturoiului – in Tinutul Contelui Dracula, unde făceam an de an planul de securitate și evacuare în caz de incendiu deși, amintiți-vă, era în aer liber. Și m-am dus eu să văd cum se organizează treburile acolo, în mod special evacuarea, că mă simțeam persecutată de ai noștri, mai catolici decat papa, și voiam să văd cum naiba e organizată treaba asta la Untold.
A descris foarte frumos Doru Șupeală în articol tot ce am văzut atunci, cred că am și scris la vremea aia o postare în care ziceam că Doamne ferește de o busculadă, o panică pornită din nimic, că vor fi morți cu sutele. Am ieșit de pe stadion după ce am intrat in panică că nu am mai văzut liberă ditai calea de acces principală, de care m-am poziționat strategic la nici 20 de metri.
M-am tot mirat și închinat de ce am văzut acolo și mi-am zis că tare aș vrea să le văd planul de evacuare, că dacă aveam eu un stres în vârful muntelui era planul vieții de evacuare.
Am vorbit, neoficial, și cu câțiva dintre profesioniștii ISU BN pe aceasta temă, ultima dată la concertul lui Goran, când mi-au întins nervii pe bigudiuri cu capacitatea sălii care nu poate fi depășită că dracii mă luau dacă o depășeam. Le-am dat exemplul Untold și am discutat problemele de securitate pe care le văzusem și să știți că erau foarte rezervați față de ce se întâmplă acolo. Dar mi-au spus că e tarlaua altcuiva, ei nu se bagă, dar în mod clar nu agreau situația, dimpotrivă o priveau cu maaari rezerve profesionale.
Cu Untold totul va fi bine până când se întâmpla ceva, când va fi jihadul și se va alege praful de tot.
Anul ăsta l-am lăsat pe fiu-miu la Untold și singura lecție pe care am insistat a fost ce să facă în cazul unei busculade, despre care i-am explicat că se poate isca senin și banal, din nimic, iar masele panicate n-au rațiune și calcă tot în picioare. N-a reușit să intre la Imagine Dragons și am fost fericită, îl știam în siguranță în afara stadionului.
Îmi place fenomenul Untold, cred că avem nevoie de astfel de evenimente, dar cred că legile ar trebui să fie pentru toți și că siguranța participanților ar trebui să fie prioritară pentru organizatori și autorități, din orice județ ar fi. Doamne ferește de un singur incident major, unul singur, și se duce naibii toată povestea frumoasă. Și pentru ce?
Nu mai intru în detaliile financiare, în pierderile pe care le are municipalitatea din Cluj că nu taxează corect folosirea spațiului public, că poate nu e ok să faci în mijlocul unui oraș un eveniment de o asemenea amploare, sunt problemele clujenilor, să și le rezolve dacă nu le convine situația. Pentru mine toate sunt detalii și pălesc când pun în balanță siguranța participanților. Asta ar trebui să fie prioritatea fiecărei ediții ca să ne putem lăsa copiii fără emoții la festival. E o responsabilitate uriașă și o iresponsabilitate crasă să tratezi asta atât de superficial, să încarci cu zeci de mii de locuri peste capacitatea admisă, ca mai apoi să le spui altor mii, cărora le-ai vândut bilete, că nu mai pot intra.
Vă repet, totul va fi ok cât timp nu va fi niciun incident, dar dacă va fi…Doamne ferește și apără…
Doru Șupeală :
Untold a semnat un contract de închiriere a parcului central din Cluj, pe o suprafață de 28100 metri pătrați.
Însă o măsurătoare rapidă făcută cu Google Maps arată că suprafața efectiv confiscată de festival din domeniul public este de peste 106000 metri pătrați.
Mai mult, contractul este semnat doar pentru patru zile, deși parcul este ocupat cam o lună, iar prețul pe metru pătrat încasat de primărie este de 0,4 lei pe zi, deși prețul practicat în mod normal este de cel puțin o sută de ori mai mare.
Câteva întrebări: unde au dispărut aproape 78000 de metri pătrați? De ce primăria Cluj dă găuri bugetului local cu astfel de contracte?
Am scris un articol amplu pe tema abuzurilor și ilegalităților care se întâmplă an de an la Untold, găsiți link în comentarii. Poate se trezește cineva și face ca festivalul să se desfășoare legal și civilizat.

Despre Autor

Lasă un răspuns