6 persoane într-o încăpere de aproximativ 24mp, cu 6 paturi la Florești, Cluj

6 persoane într-o încăpere de aproximativ 24mp, cu 6 paturi la Florești, Cluj

Patru (4) metri pătrați de om. Un pat bănuim că ocupă doi(2), metri pătrați, aproximativ. Cele 6 paturi, 12 metri pătrați. Asta rezultă dintr-o matematică simplă. Rămân 12 metri pătrați pentru restul. Chiar nu pot comenta asta.

Nu știm dacă acei oameni au proprietăți sau nu, dar preferă să locuiască acolo. Nu știm dacă pentru ei Kharma was the beach . Doar știm că în Florești, România, este posibil. 

Ministerul Sănătății ne informează :

În data de 20.07.2023 a fost efectuat un control la RUSOSAV S.R.L., adresa menționată, ca urmare a solicitării Inspectoratului de Poliție Județean Cluj- Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, ocazie cu care s-a constatat că unitatea funcționează în baza Certificatului Constatator emis de Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Cluj sub nr. 46599/15.04.2019, cod CAEN 6820 (Închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate).

La data controlului într-unul dintre imobile erau prezente 6 persoane într-o încăpere de aproximativ 24mp, care dispunea de 6 paturi și acces la grup sanitar propriu.

Au fost solicitate administratorului unității explicații cu privire la cele 6 persoane, iar acesta ne-a prezentat contractele de închiriere pentru fiecare din cele 6 persoane. Din discuțiile cu persoanele prezente, a reieșit că aceștia cunosc faptul că se află în acel spațiu în baza unui contract de închiriere.

Controlul a fost efectuat în colaborare cu reprezentanți ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Cluj.

Din constatările de la fața locului rezultă că unitatea nu se încadrează categoriei centrelor rezidențiale destinate persoanelor vârstnice (cod Caen 8730 CR-V-I din Hotărârea nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale).

31 octombrie 2018, la aceeași adresă 

Azil ilegal de bătrâni în Florești: azi polițiștii au descins la fața locului ca să facă percheziții într-un dosar în care spun că de doi ani încoace în căminul respectiv, care funcționa ilegal, s-au încasat lunar bani pentru găzduirea de persoane vârstnice, fără ca aceștia să fie fiscalizați.

Descinderile au avut loc azi, într-o clădire din comuna Florești. „Conform investigațiilor efectuate, în perioada 2016 – prezent, în imobilul respectiv s-ar fi desfășurat în mod neautorizat servicii de găzduire și îngrijire de tip azil, pentru mai multe persoane vârstnice, de la care s-ar fi încasat lunar sume de bani nedeclarate, nefiscalizate, în scopul sustragerii de la plata către bugetul de stat a taxelor și impozitelor aferente veniturilor astfel realizate”, spun polițiștii; prejudiciul la bugetul de stat nu a fost calculat încă.

Descinderile de azi s-au desfășurat împreună cu reprezentanți ai Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Cluj, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj, dar și cu reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj. În urma percheziției polițiștii au ridicat documente și înscrisuri pentru probarea activității infracționale.

Căminul de bătrâni fusese înființat ilegal de o persoană fizică, un floreștean, într-o locuință particulară de pe strada Cetății. La descinderi polițiștii au găsit zece persoane vârstnice cazate în această locuință – mai exact o clădire construită în curtea unei case private de pe strada respectivă, arată Actual de Cluj.

N.r 1. Considerații obiective legale

De la 4.212 lei/lună (50.554 lei/an), Guvernul Ciucă a crescut subvenția statului pentru servicii destinate persoanelor vârstnice dependente, încadrate în gradele de dependenţă IA, IB şi IC, la 7.040 lei/lună (84.488/an). Actualizarea a fost aprobată prin HG 1253/2022, de Nicolae Ciucă, la propunerea ministrului muncii, Marius Budăi. Suma aprobată de guvern a deschis apetitul mafiei azilurilor. Astfel dacă proprietarii onești de azile de bătrâni încasează între 3000 și 4000 de lei/an de la familiile care își duc bătrânii care au nevoie de îngrijire pe cheltuiala familiei, fără să apeleze la DGASPC, pentru cazul bătrânilor singuri ajunși dependenți de îngrijiri, mafia azilelor poate încasa peste 7000 de lei/lună pentru fiecare bătrân. Astfel pentru un bătrân cu o pensie de 1500 lei, îngrijit cu 7040 lei/lună, 900 lei sunt plătiți din pensie (60%), iar diferența de 6140 lei este plătită, lunar, de Direcția Generală de Asistență Socială (DGASPC). Dacă bătrânul nu are pensie, nici aparținători, statul plătește suma integral (7040 lei/lună). Sumă care a intrat în buzunarele mafiei

N.r.2 Nu ințelegem exact măsurile luate, dacă au fost luate. Ceea ce constatăm  este că in 2022, firma RUSOSAV S.R.L.nu avea nici un angajat, conform declarațiilor de la  Ministerul Finanțelor. Vom reveni, în funcție de derularea investigațiilor ! Cum își desfășura obiectul de activitate, rămâne UNTOLD.

 

 

Despre Autor