#Căminele de vârstnici ale groazei, focar de râie la Mureș ! Pe când un control la Cluj-Napoca sau Florești ?

0

#Căminele de vârstnici ale groazei, focar de râie la Mureș ! Pe când un control la Cluj-Napoca sau Florești ?

Marcel Ciolacu a anunţat că a dispus de urgenţă intervenţia instituţiilor statului, în urma informaţiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice asupra unor abuzuri şi violenţe comisie împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu’Min, din judeţul Mureş. Trei din cele 4 persoane preluate din căminul în care erau ținute în beci au scabie, o boală extrem de contagioasă. Printre ele se numără și fata malnutrită, care se află internată la Spitalul Universitar.

DIICOT a emis un comunicat de presă :

Cu privire la informațiile difuzate în spațiul public, cu privire la un azil situat pe raza județului Mureș, Biroul Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

La data de 27.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au fost sesizați de către Prefectura Județului Mureș cu privire la situația înregistrată la un azil din localitatea Bărdești.

Cauză a fost înregistrată pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, în vederea stabilirii situației de fapt și de drept.

O națiune care își bate joc de bătrânii săi e bătută de Dumnezeu. Jurnaliștii de la Vocea Clujului au desfășurat muncă de informare în căminele clujene. Acesta va fi un subiect pe care îl vom dezbate întreaga perioadă de vară, pe măsură ce organele Statului își vor face treaba. 

              „Victimele erau ţinute închise şi supuse unor acte de violenţă, necesitând de urgenţă intervenţii medicale”, afirmă premierul român, Marcel Ciolacu. Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu a anunţat că a dispus retragerea licenţei pentru Asociaţia „Re-Min”, centrul „Căsuţa Lu’ Min” din comuna Sântana de Mureş, sat Bărdeşti.

Inculpaţii au constituit un grup infracţional în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obţinerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor persoane vârstnice ori cu dizabilităţi, prin încasarea, sub paravanul unei asociaţii, a sumelor provenite de la DGASPC ori de la aparţinători.

             „Persoanele vârstnice ori cu dizabilităţi, internate în locaţiile gestionate de asociaţie, au fost supuse unor tratamente inumane şi degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică şi psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei.

               La data de 27.07.2023, au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilităţi, aflate în subsolul unei clădiri aparţinând asociaţiei, cazate în condiţii improprii, printre materiale de construcţii, cu saltele aşezate direct pe podea. În aceeaşi clădire, într-o încăpere de aproximativ trei metri pătraţi, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică şi în imposibilitatea de a comunica.

              Până la acest moment au fost identificate 56 de persoane, cazate în spaţiile asociaţiei, majoritatea aflate în evidenţa DGASPC Maramureş şi Covasna”, anunţă DIICOT.

Cazul a fost descoperit de membrii organizaţiei Centrul de Resurse Juridice, organizaţie implicată şi în dezvăluirile privind „azilele groazei” din Voluntari.

„Ieri am așteptat până târziu în noapte, când ultimul rezident a fost scos în siguranță din Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’ Min.
Azi, încă de dimineață, ne străduim să terminăm de integrat toate informațiile strânse din interviurile avute cu persoanele închise în același centru pentru a finaliza și trimite o plângere penală.
Suntem la Predeal, la o sesiune de follow-up despre vizitele de monitorizare inopinate cu avocați, psihologi și medici din echipa de monitori CRJ.”

 

Subscrisa ASOCIAȚIA RE-MIN, cu punctul de lucru în loc. Tîrgu Mureș, str. Cornești, nr. 61, jud. Mureș, identificată prin cod unic de înregistrare fiscală 40044545, reprezentată legal prin Cosmin Papuc în calitate de membru fondator,
Formulăm prezentul:

COMUNICAT DE PRESĂ
Cu privire la articolul de presă remis astăzi 11 iulie 2023 de către AGERPRES și preluat de numeroase cotidiene naționale și locale.
Infirmăm retragerea licenței de funcționare provizorie nr. 1576 emisă de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități,  în data de 03.05.2023 valabilă până în 02.05.2024.
Precizăm faptul că, o autoritate din cele 9 sosite în control a comis o eroare incalificabilă reținând în procesul verbal de control faptul că centrul administrat de subscrisa Căsuța Lu’Min ar avea o capacitate de 9 beneficiari, iar la data controlului existau în îngrijirea noastră 28 de beneficiari. Astfel cum rezultă din decizia 441 din 03.05.2023 emisă de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’Min a fost autorizat pentru o capacitate de 40 locuri (Cod Serviciu Social 8790CR-D-I) cu sediul în localitatea Târgu Mureș str. Cornești nr. 61, jud. Mureș.
Dorim să credem faptul că a fost o eroare de natură umană fără nicio rea credință și nu o eroare intentionată. Atașăm alăturat liciența provizorie nr. 1576 emisă de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, în data de 03.05.2023 valabilă până în 02.05.2024.
Precizăm că până la această dată autoritatea emitentă a deciziei și a licenței de funcționare provizorie nu a dispus revocarea actelor ce stau la baza funcționării noastre și de altfel nu subzistă motive legale pentru a se dispune în acest sens.

Cu deosebită considerație,

ASOCIAȚIA RE-MIN

Sursa poze : CRJ

Surse investigative la vedere : DIICOT, CRJ, RE-MIN, national.ro

 

Despre Autor

Lasă un răspuns