septembrie 27, 2023

Vocea Clujului

DOI…ZECE

Laura Codruța Kovesi, la Cluj, alături de Andrei Andreicuț

Laura Codruța Kovesi, la Cluj, alături de Andrei Andreicuț

Laura Codruța Kovesi, șefa EPPO, a fost prezentă vineri, 5 mai, la Cluj-Napoca, unde a participat la prezentarea unei teze de doctorat la capela de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din oraș.

Procurorul șef al Parchetului European a îmbrăcat o ie tradițională și a participat alături de mai mulți preoți la lansarea tezei de doctorat, inclusiv Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuț.”, informează ClujLive.

Culoarul naționalist pare să fie îmbrățișat cu căladură de șefa EPPO.

Andrei Andreicut, a primit din partea CNSAS decizie de politie politica. Ierarhul ortodox a contestat decizia in instanta. Fostul preot de Turda nu a avut dosar de retea, ci de urmarit, asa cum dovedesc notele informative din arhiva CNSAS si dupa cum a afirmat si el, inca din 2001. Ierarhul a marturisit atunci ca a intrat intr-o relatie cu Securitatea pentru ca a incercat sa intervina in favoarea unui tanar pentru a fi admis la Seminarul teologic. Atunci a dat o singura nota informativa si anume cea din ziua in care a semnat si angajamentul cu Securitatea.

Am rasfoit Dosarul de Urmarire Informativa (D.U.I.) de la CNSAS al Inalt Prea Sfintitului pentru a afla elementele-cheie ale activitatii sale de dinainte de 1989. Am descoperit dialogurile politice inedite pe care acesta le avea cu Nicu Steinhardt, monahul de la Rohia, inregistrate cu ajutorul unuia dintre cele sase microfoane fixe pe care le avea in casa. Apoi, am observat ca majoritatea documentelor aflate in dosarul de urmarit al IPS Andrei Andreicut arata ca Securitatea il vana pe preotul de Turda in special pentru modul in care acesta relationa cu tinerii si copiii, misiune care isi arata roadele. Parintele ortodox mai era urmarit si pentru legaturile sale cu personalitati religioase asa-zis “periculoase” din Biserica Ortodoxa – “legionari” si “mistici” – cum ar fi preotii Dumitru Staniloaie, Arsenie Papacioc sau Gheorghe Calciu. Nu in ultimul rand, Andreicut era supravegheat din cauza relatiilor sale de prietenie cu greco-catolicii, in conditiile in care el insusi provenea dintr-o familie de greco-catolici.

Andrei Andreicut a recunoscut că a fost nevoit să semneze un angajament cu fosta Securitate şi i s-a dat numele de cod „Ionică”, ierarhul, pe atunci preot în Turda, fiind cunoscut în parohia sa ca „părintele Ionică”.
Andreicuţ a recunoscut că a semnat angajamentul sub presiunea Securităţii, însă de fiecare dată a spus că nu a dat note informative şi nu a „turnat” pe nimeni.
El a scris şi o carte în care îşi povesteşte această perioadă a vieţii şi câteva dintre presiunile la care a fost supus, ca preot, de fosta Securitate.

 

About Author