Fostul ministru Patriciu Achimaș vrea reorganizarea teritorială a României

Fostul ministru Patriciu Achimaș vrea reorganizarea teritorială a României

„Propuneam ceva similar în sistemul sanitar (vezi aici – n.red.). Nu avem cum să avem calitate în sistemul sanitar dacă diluăm banii în tot felul de instituții ca să facem un fel de protecție socială, să ținem niște oameni care nu fac nimic de calitate. Ajungem să îi pierdem și pe medicii care ar vrea să rămână în orașele în care există centre puternice medicale pentru că nu avem cum să le oferim posturi”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat, medic primar, Ginecologie și Chirurgie Oncologică, IOCN.

Chirurgul IOCN, care a fost și ministru al Sănătății, propune „trasformarea tuturor spitalelor care nu performează în centre de triaj, recuperare, reabilitare și paleație și concentrarea resurselor în cele 6-7 centre în care oricum pacienții ajung să se trateze”, altfel, spune el, „nu avem decât să ne uităm la aceleași clasamente europene și mondiale în care suntem veșnic pe ultimele locuri”.

„Nu e vorba de regionalizare pe criterii etnice, s-a făcut de multe ori confuzia și a dus la apariția unor sperietori, e vorba de o reorganizare teritorial administrativă care să fie în acord cu realitatea și cu posibilitățile de a obține finanțare prin mecanismele europene, fiindcă altfel degeaba suntem membri în structurile europene”, a subliniat prof. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Deputatul clujean a spus că ar semna un astfel de proiect de reorganizare administrativ-teritorială și pe un proiect de reorganizare a sistemului de sănătate. „Nu prea văd, însă cine dorește acest lucru, având în vedere că intram în acest an în logica electorală”, a conchis Patriciu Achimaș-Cadariu.

Despre Autor