PREMIERA OPEREI DON GIOVANNI pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca

Mitul seducătorului Don Giovanni într-o lucrare muzicală de excepție

Opera Națională Română Cluj-Napoca are plăcerea de a prezenta vineri, 5 mai  și duminică, 7 mai 2023, cea mai nouă producție a Operei clujene, PREMIERA spectacolului de operă DON GIOVANNI de Wolfgang Amadeus Mozart, o lucrare remarcabilă ce a devenit un element de bază al repertoriului operistic, admirată fiind datorită complexității momentelor muzicale și profunzimii psihologice. Spectacolul va fi prezentat în două distribuții diferite, astfel că publicul va avea ocazia în ambele seri să se bucure de interpretări unice, asistând, de fapt, la două Premiere, aflate sub conducerea muzicală a Maestrului dirijor David Crescenzi, în regia invitatului Paolo Bosisio și scenografia semnată de invitatul Domenico Franchi.

 

Acțiunea operei se desfășoară în Sevilla, Spania și spune povestea lui Don Giovanni, un seducător notoriu, impulsiv și carismatic, care își găsește sfârșitul după ce comite o serie de fapte imorale. Cu o muzică remarcabilă și personaje bogat conturate precum, figura tragică a Donnei Elvira și comicul de situație reliefat prin Leporello, valetul lui Don Giovanni, opera DON GIOVANNI a avut Premiera în 1787 la Praga, unde a fost dirijată de însuși compozitorul, devenind una dintre cele mai iubite și populare opere din lume.

Pentru realizarea acestui spectacol, Opera Națională Română Cluj-Napoca a reunit o echipă extraordinară, din care fac parte  David Crescenzi – Dirijor, Paolo Bosisio  Regie (invitat), Domenico Franchi  Scenografie (invitat), Anca Opriș Popdan  Coregrafie, iar distribuția titrează în rolurile principale soliștii: Florin Estefan\David Pogana în rolul Don Giovanni, Cristian Hodrea\Sebastian Balaj în rolul Leporello, Diana Țugui\Aida Pascu (invitată) în rolul Donna Anna, Anita Hartig (invitată)\Ana Stănescu (invitată) în rolul Donna Elvira, Janetka Hosco (invitată)\Victoria Chicu (invitată) în rolul Zerlina, Marius Aron (invitat)\Cătălin Moței (invitat) în rolul Masetto, Corneliu Huțanu în rolul Comandorul, Eusebiu Huțan\Andrei Manea (invitat) în

 

rolul Don Ottavio, alături de Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet ale Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

Regizor, actor, scenarist, critic de teatru, eseist și academician italian, Paolo Bosisio este un etalon al artei regizorale și dramatice. A regizat numeroase spectacole pe scene ale Teatrelor lirice atât din Europa, cât și din Asia. Pasiunea sa pentru teatru l-a determinat, de-a lungul timpului, să abordeze acest domeniu din diferite perspective, fiind familiarizat atât cu mijloacele tradiționale ale cinematografiei, cât și cu cele mai moderne sisteme. Paolo Bosisio a publicat peste o sută de eseuri în domeniul istoriei teatrului și dramaturgiei, fiind autor, coautor sau editorul a numeroase cărți.

 

Domenico Franchi este scenograf, designer de costume și un artist vizual desăvârșit. Cariera sa a început încă din tinerețe, lucrând ca asistent pentru scenograful Tito Varisco. Din 1992 și până în prezent, Domenico Franchi a semnat scenografia și designul costumelor pentru nenumărate spectacole de operă, musicaluri și spectacole de dans contemporan. În paralel cu activitatea sa în cadrul spectacolelor, creează instalații de artă contemporană. Ca artist vizual folosește diverse tehnici expresive, iar în ultimii ani a abordat limbajul imaginilor și videoclipurilor digitale, prin care el investighează calitatea vieții umane.

 

Recunoscut pentru pasiunea și dedicarea sa absolută, cele peste două decenii ale activității sale artistice l-au consacrat pe scenele muzicale internaționale în triplă ipostază: pianist acompaniator, dirijor de orchestră şi dirijor de cor. În decursul carierei sale, Maestrul David Crescenzi a reunit realizări semnificative, fiind apreciat cu fiecare ocazie. Din anul 2017, David Crescenzi ne onorează cu prezența sa în calitate de Director Artistic al Instituției noastre, iar vineri și duminică, 5 și 7 mai, va fi o plăcere să îl revedem la pupitrul dirijoral cu ocazia dublei Premiere.

 

Strălucirea, vocea cristalină și emoția vibrantă au înscris numele sopranei Anita Hartig pe cele mai mari scene lirice din lume. Debutul îndelung aplaudat pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca, în anul 2006, a fost urmat de debutul internațional la Opera de Stat din Viena în anul 2009, la Royal Opera House din Londra în 2013, anul următor fiind marcat de o apariție inegalabilă la Metropolitan Opera New York, unice fiind toate spectacolele ce i-au titrat și purtat numele pe scene din Hamburg, Tokyo, Milano, München, Paris sau Berlin.

 

Florin Estefan, unul dintre baritonii de referință ai țării noastre, a fost aplaudat pentru însușirea cu succes a unei serii complexe de roluri operistice. Ulterior pregătirii academice de la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca și Cardiff International Academy of Voice, baritonul este solist al Operei Naționale Române Cluj-Napoca începând cu anul 2012, instituție care se bucură și de viziunea sa inovatoare din ipostaza de Manager General, începând cu anul 2015 – fiind, totodată cel mai tânăr manager din istoria primei instituții lirice înființate în România.

 

Soprana Diana Țugui este o artistă plurivalentă care, pe lângă rolurile din operă în care s-a consacrat, abordează cu mult succes și genurile vocal simfonic, opereta, liedul și musicalul. A colaborat cu toate filarmonicile și teatrele de operă din țară, iar în ultimii 16 ani a avut numeroase apariții pe scene importante ale Europei. În prezent, este solistă a Operei Naționale Române Cluj-Napoca și Lector universitar la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca.

 

Bas-baritonul Cristian Hodrea deține un repertoriu impresionant de operă, operetă și musical ce cuprinde zeci de roluri, abordând totodată și un vast repertoriu vocal-simfonic. După o perioadă îndelungată în care a activat ca artist liric la Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, în 2011 Cristian Hodrea a devenit solist al instituției noastre. Premiile speciale obținute la concursuri l-au recomandat în colaborări alături de dirijori importanți, câștigând o bogată experiență solistică.

 

David Pogana, în prezent solist al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, este laureat al mai multor concursuri de canto. Activitatea sa cuprinde numeroase apariții în roluri din opere celebre atât pe scenele naționale, cât și pe cele internaționale. Timbrul său vocal se remarcă printr-o culoare sobră conturată de o prezență scenică fermă.

 

Considerată o capodoperă a compozitorului W. A. Mozart, opera Don Giovanni va fi prezentată așadar, în PREMIERĂ vineri, 5 mai, de la ora 18:30, în Sala Mare a Operei, fiind urmată de o a doua reprezentație duminică, 7 mai, de la ora 18:30.

 

O experiență unică oferită publicului prin distribuția extraordinară, regie și costume impresionante, dar totodată, unul dintre cele mai apreciate și speciale titluri din repertoriul operistic internațional, DON GIOVANNI de W. A. Mozart, va fi prezentat în Premieră, pe scena Operei clujene!

Biletele pot fi achiziționate online, pe site-ul www.bilete.ro și de la Agenția de Bilete a Operei, de luni până vineri în intervalele orare 11:00 – 13:00, respectiv 14:00 – 17:00.
Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, prima instituţie lirică a ţării și una dintre cele mai emblematice din Europa, a luat ființă la 18 septembrie 1919, şi până în prezent, pe scena Operei clujene au fost prezentate peste două sute de titluri de operă, operetă şi balet din repertoriul universal, demonstrând o largă deschidere spre toate școlile şi stilurile.

DON GIOVANNI

WOLFGANG AMADEUS MOZART

 

Distribuție: PREMIERĂ 5 mai 2023

 

Dirijor: David Crescenzi
Regie: Paolo Bosisio (invitat)
Scenografie: Domenico Franchi (invitat)
Coregrafie: Anca Opriş Popdan
Acompaniamentul recitativelor: David Crescenzi

 

Don Giovanni: Florin Estefan
Leporello: Cristian Hodrea
Donna Anna: Diana Țugui
Donna Elvira: Anita Hartig (invitată)
Don Ottavio: Eusebiu Huțan
Zerlina: Janetka Hosco (invitată)
Masetto: Marius Aron (invitat)
Comandorul: Corneliu Huțanu
Camerista Donnei Elvira: Antonia Motora
O fată din popor: Cristiana Molnar

Asistenți regie: Alina Nistor, Alexandra Ciurbe, Iulian Dumitraș
Asistent scenografie: Anca Pintilie
Dirijor cor: Corneliu Felecan
Regie scenă culise: Cristina Albu
Pregătire muzicală: Lelia Serafinceanu, Lucian Duşa, Bianca Murariu, Adelina Sabău

Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet ale Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

 

Distribuție: PREMIERĂ 7 mai 2023

 

Dirijor: David Crescenzi
Regie: Paolo Bosisio (invitat)
Scenografie: Domenico Franchi (invitat)
Coregrafie: Anca Opriş Popdan
Acompaniamentul recitativelor: David Crescenzi

Don Giovanni: David Pogana
Leporello: Sebastian Balaj
Donna Anna: Aida Pascu (invitată)
Donna Elvira: Ana Stănescu (invitată)
Don Ottavio: Andrei Manea (invitat)
Zerlina: Victoria Chicu (invitată)
Masetto: Cătălin Moței (invitat)
Comandorul: Corneliu Huțanu
Camerista Donnei Elvira: Antonia Motora
O fată din popor: Cristiana Molnar

Asistenți regie: Alina Nistor, Alexandra Ciurbe, Iulian Dumitraș
Asistent scenografie: Anca Pintilie
Dirijor cor: Corneliu Felecan
Regie scenă culise: Cristina Albu
Pregătire muzicală: Lelia Serafinceanu, Lucian Duşa, Bianca Murariu, Adelina Sabău

Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet ale Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Despre Autor